Apple představil nové iPody, iTunes a Ping

Legendární přehrávač hudby iPod má další tři potomky, jedním z nich je iPod Touch, který vychází z nového iPhonu 4. Kromě toho Apple představil iTunes a sociální síť Ping.

Včera večer proběhla významná tisková konference Applu, na které byly představeny nové přehrávače hudby iPod a také inovovaný software od Applu. Tiskovka začala v 19:00 hodin našeho času a na webu Applu ji bylo možné sledovat online. Na Živě.cz jsme pro vás připravili souhrn těch nejdůležitějších informací z tiskové konference.

Především nové iPody

Úvodního slova se tradičně ujal Steve Jobs, v hledišti přivítal spoluzakladatele Applu Steva Wozniaka.

Apple1.jpg
Úvod přednášky - Steve Jobs na pódiu (zdroj obrázků: Engadget.com)

Začátek přednášek Steva Jobse patří tradičně číslům. Začalo se tentokrát o Apple Storech, tedy značkových obchodech Applu. Nedávno byly otevřené nové pobočky v Paříži, Číně a Šanghaji, celkem už je na světě 300 obchodů Apple Store, a to v rámci deseti zemí.

Další statistika patří operačnímu systému iOS, který pracuje v iPhonu, iPadu nebo iPodu Touch. Celkem už Apple prodal 120 miliónů zařízení s iOS a denně se aktivuje 230 tisíc dalších. Apple App Store nyní nabízí přes 250 tisíc aplikací pro iOS, každou vteřinu si uživatelé stáhnout 200 z nich.

První ohlášená novinka večera: nová verze iOS 4.1. Opravuje několik chyb a nabídne funkci pro snímání HDR fotografií (fotografie s vysokým dynamickým kontrastem tvořená složením ze tří různě exponovaných snímků) půjčovnu TV pořadů a Game center (u nás zřejmě nevyzkoušíme). Co je pro mnohé podstatné - bude opravena funkčnost iOS4 na starším iPhonu 3G.

Apple2.jpg
HDR fotografie aneb konec přepalům nebo podexponovaným snímkům

Nový iOS 4.1 bude k dispozici už za pár dní pro každé zařízení s iOS (od iPhonu 3G výš), ale Apple výjimečně prozradil i něco málo o budoucích plánech. Ještě do konce roku přijde iOS 4.2, který přinese významnější funkce. Předně to bude AirPlay - streamování hudby, ale i dalšího multimediálního obsahu. Bude možné tisknout přímo z iPadu.

A pak už přišlo na iPody. Apple jich prodal už 275 miliónů a dnes bychom měli být svědky největší inovace řady iPodů v historii. První na řadě je iPod Shuffle. U současné verze zákazníkům často chyběla tlačítka, proto se nový model trochu vrací k tomu předposlednímu. Je menší, ale přesto se na něj tlačítka vešla, k dispozici je i ovládání hlasem.

Apple7.jpg
Nový iPod Shuffle

A je tu zcela nový iPod nano. Kombinuje mimimalistické pojetí modelu Shuffle a dotykové ovládání z moudelu Touch. Je mrňavý a přesto nabídne dotykový displej, na který se vejdou čtyři typické ikonky známé z iPhonu/iPodu Touch. Oproti stávajícímu modelu iPodu nano přijde ten nový o kameru pro natáčení videí.

Apple3.jpg
Nový iPod nano a jeho klíčové vlastnosti - multidotekový displej, zmenšení oproti předchozí verzi o 46%, hlasové ovládání, krokoměr, FM rádio...

Nový iPod nano by měl vydržet na jedno nabití hrát 24 hodin a můžete si ho připevnit k oděvu prostřednictvím klipu. Nabízet se bude v 8GB nebo 16GB verzi, a to za 149, respektive 179 dolarů.

Apple4.jpg
Různé ukázky uživatelského prostředí nového iPodu nano

Nejočekávanější novinka večera byl nový iPod Touch s displejem Retina. Je to stejný displej jako v novém iPhonu 4, stejný je také výkonný čip A4. Oproti iPhonu je tenčí a zaoblený. Ve výbavě je tříosé polohové čidlo, fotoaparát a kamera pro videohovory FaceTime. Oproti iPhonu tedy chybí jen možnost telefonovat a GPS.

Apple5.jpg
Nový iPod Touch

Do prodeje půjdou tři verze lišící se velikostí paměti:

Apple6.jpg
Nabídka nového iPodu Touch

Steve Jobs poté přešel k představení nového iTunes 10. Na největší inovaci řady iPodů to nakonec nevypadá, protože na model Classic se nějak zapomnělo...

Program iTunes 10 přichází s drobnými změnami v uživatelském prostředí, ovšem klíčovou novinkou je Ping - nová sociální síť Applu, která bude provázaná s iTunes. Působí jako mix Facebooku, Twitteru a Lasf.fm. Budou tu "followeři", sledování přátel, sdílení zážitků. Vše orientováno na hudbu.

Apple9.jpg
Ping, nová sociální síť Applu

Sdílet své hudební zážitky prostřednictvím Pingu budete moci nejen z počítače, ale také z iPhonu, iPadu nebo iPodu Touch. Funkce bude integrována v přehrávači hudby. Milovníci lajkovacích tlačítek si přijdou na své...

Ping.jpg
Ping v novém iPodu Touch

Další představená novinka už se nás příliš netýká, protože bez služeb prakticky nemá smysl. Jedná se o Apple TV. Zařízení připojené k televizi zajišťuje obsah z internetu. Není nějak masově rozšířeno, ale marná služba to určitě není. Apple nyní představil nové zařízení Apple TV, které je asi čtvrtinové oproti stávající verzi a provedené v černé barvě, aby se u televize lépe ztratilo. Prťavá krabička má jen napájecí vstup (zdroj se nějakým zázrakem vešel dovnitř), HDMI výstup, optický audiovýstup a konektor pro připojení k internetu (k dispozici je samozřejmě i Wi-Fi). Do televize dostane filmy a seriály v HD rozlišení, a to streemovaně. Spolu s novým zařízením byla představena i nová nabídka obsahu, ale to se bohužel České republiky netýká.

AppleTV.jpg
Apple TV

Ale nakonec nám ta Apple TV přeci jen k něčemu být může i bez přímo dodávaného obsahu. Dokáže totiž streamovat z počítače, nebo také z iPodu, iPadu nebo iPhonu. Z počítače si tak můžete pouštět v televizi filmy v HD rozlišení, a to bezdrátově. Cena za Apple TV je 99 dolarů, v obchodě bude za měsíc.

Nové iPody jsou fajn, ale kde je iLife?

Před tiskovou konferencí se vyrojila řada spekulací, co všechno bude představeno. Různé zdroje uváděly, že se dočkáme nového balíčku multimediálních aplikací iLife. Jeho představení se čekalo už na jaře a nyní vše nasvědčovalo tomu, že se skutečně dočkáme. Ale nestalo se tak. Mluvilo se také o dostupnosti služby MobileMe zdarma, ovšem na to si také budeme muset ještě počkat.

Dalším překvapením z "nepředstaveného" je ignorace iPodu Classic, tedy velkokapacitního iPodu, který historicky navazuje na úplně první model. Možná na něm není co inovovat, ale nyní zůstal zcela ve stínu nových bratříčků.

To nejlákavější z dnešního večera je bezesporu nový iPod Touch. Kapesní multimediální centrum a herní konzole s výborným výkonem a špičkovým displejem bude dostupnější alternativou iPhonu 4, který umí navíc "jen" telefonovat a navigovat. Samozřejmě je u iPhonu jednou z klíčových výhod všudypřítomný internet prostřednictvím mobilní sítě, ovšem za nemálo ušetřených peněz tuto možnost jistě mnoho uživatelů oželí.

K delší diskuzi a především ke zkoumaní bude Ping, nová sociální síť Applu. Má vůbec smysl pouštět se do nové sociální sítě? Nebudou funkce Pingu většině uživatelů spíše na obtíž? Vyzkoušíme a uvidíme...

 

Diskuze (119) Další článek: Flex GIF Animator v kulaté verzi 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,