Apple před Vánoci vydělával 3 miliardy korun denně

Nejen akcionáři Applu s napětím pročítali zveřejněné finanční výsledky za nejvýznamnější kvartál v roce, tedy ten předvánoční (ve finančních uzávěrkách Applu označovaný jako Q1 následujícího roku). A opět padají ohromná čísla. Obrat 57,6 miliardy dolarů, z toho 13 miliard čistého zisku, 51 milionů prodaných iPhonů, 26 milionů iPadů… Ano, bavíme se o třech měsících. Po přibližném přepočtu zjistíte, že Apple si vydělá bezmála 3 miliardy korun denně.

886060036 
Tržby Applu v průběhu let. Letos opět rekord
471285026 
Vývoj provozního zisku Applu ukazuje, že firma při zvyšujícím se obratu už nedokáže adekvátně tolik vydělat

Apple si opět sáhl na rekord z hlediska obratu, ale se ziskem de facto stagnuje, marže se tedy postupně snižují. Ještě zajímavější je ale zveřejněný údaj o regionálním rozdělení obratu. Na nejsilnějším americkém trhu totiž Apple zaznamenal po několika letech silného růstu meziroční pokles tržeb. Sice jen o jedno procento, ale napovídá to o postupné nasycenosti.

Na druhé straně je hladový čínský trh, kde meziroční růst tržeb představuje 29 procent. Daří se také v Japonsku, kde tržby vzrostly o 11 procent a rostoucí odbyt je i v Evropě, byť jen o 5 procent meziročního růstu.

Z hlediska prodejů jednotlivých zařízení překvapí stále abnormálně silná pozice iPhonu a neutuchající zájem o tablety iPad. Jen na iPhonech Apple vydělal 32,5 miliardy dolarů, tedy více než polovinu svých příjmů. Meziročně dost povyskočily prodeje počítačů Mac – prodalo se jich o 19 procent více. To je překvapující především vzhledem k tomu, že celkový trh s počítači o deset procent klesá.

557580905 83358930 
Prodeje počítačů Mac a mobilních zařízení (iPhone, iPad, iPod)

Na obratu se stále silněji podepisuje položka „Itunes, Software, Services“, tedy prodeje a provize z prodejů aplikací, softwaru, multimediálního obsahu a dalších služeb. Za tři měsíce vydělaly 4,4 miliardy dolarů, což je o 19 procent více než před rokem.

Ale najdeme zde i jednu silně klesající křivku – patří prodejům hudebních přehrávačů iPod. Ty loni nebyly inovovány, tak se poptávka neoživila. Navíc mají silnou konkurenci v iPhonech, které v sobě funkci iPodu integrují. Pokles prodejů o 52 procent ukazuje, že zájem o iPody padá silným tempem, nicméně stále se jich za tři předvánoční měsíce prodalo nezanedbatelných 6 milionů kusů.

598722227
Apple stále více vydělává na obsahu a službách

Ačkoli jsou čísla leckterá opět rekordní, investoři očekávali ještě o něco lepší výsledek a cena akcií zareagovala pádem z 550 na 508 dolarů. Už se však pomalu sbírá k nastolené růstové tendenci, které se drží od léta. Apple akcionáře nicméně potěší výplatou dividendy, která bude 3,05 dolaru na akcii. 

Diskuze (45) Další článek: Jak obelstít Facebook, aby ukazoval to, co opravdu chcete

Témata článku: , , , , , , , , , ,