Apple opět v zisku, ale obrat firmy pořád klesá

Výsledky jsou lepší, než se očekávalo, ale pořád je zde ztráta z předchozího čtvrtletí a stále se zmenšující tržby.
Je to dobrý nebo špatný výsledek? Apple Computer, dlouholetý protivník duopolu Intel-Microsoft, se stále drží, ale nepostupuje. Firma ohlásila finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí: utržila 1,43 miliardy (loni ovšem 1,95 miliardy) při zisku 40 mil. dolarů. Čísla jsou lepší, než se předpokládalo, ale stále ne dostatečně dobrá: pokles obratu o dvacet procent znamená, že firma zase o kousek ustoupila z trhu. Čím menší je tržní podíl Apple, tím hůře se společnosti bude podnikat: svět pécéček, dnes dvacetkrát větší než ten, který ovládá Apple, těží z „economy of scale“ – vše v něm je levnější, protože zhruba stejné fixní výdaje na vývoj se rozpustí do dvacetinásobně většího počtu produktů, ať už v oblasti software, hardware nebo periferií.

Rovněž účetní zisk 40 milionů mnoho neznamená, protože o čtvrtletí předtím firma zaznamenala krutou čtvrtmiliardovou ztrátu. U Apple se tyto zisky a ztráty často střídají, což je dáno hlavně přesuny a odpisy skladových zásob; je tedy spíše vhodné počítat profit či ztrátu za celý rok, a tady je Apple právě díky zmíněné velké ztrátě blízko nuly.

Představitelé firmy ohlásili, že Apple prodala za čtvrtletí 751 000 Macintoshů, 115 000 notebooků PowerBook G4 a 12 000 strojů G4 Cube. Poklesly ale i prodeje malých iMaců, a to o 37 % oproti předchozímu čtvrtletí – že by jich byl trh tradičních applovských příznivců už nasycený? Rozhodně se dá říci, že mánie okolo iMaca utichly, a to je pro produkty s módní příchutí samozřejmě potíž. Jediným skutečně skvělým výsledkem je tak prodej PowerBooků, zřejmě jedněch z vůbec nejlepších notebooků na světě i v porovnání s PC notebooky; jenomže na jednom skvělém produktu nemůže tak velká firma, jako je Apple, stát.

Diskuze (3) Další článek: Chcete být slavný / bohatý? Vyřešte chlazení CPU!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,