Apple | Bezdrátové nabíjení

Apple nevymýšlel hlouposti, v iPhonech vsadil na ověřený dobíjecí standard Qi

  • Nová zařízení Applu využívají bezdrátový standard Qi
  • Z jeho rozšíření budou profitovat nejen applisti
  • Apple bude mít svoji vlastní bezdrátovou nabíječku

Bezdrátové dobíjení byla dlouhou dobu funkce, po které volali uživatelé iPhonů nejčastěji. Na trhu aktuálně najdeme přes devět desítek telefonů, které lze bez drátů nabíjet díky standardu Qi. iPhone X a iPhone 8 se k těmto smartphonům konečně také zařadí. Není to však dobrá zpráva pouze pro applisty, radovat se mohou i zastánci konkurenčních platforem.

Qi s nástavbou

Nabíjení iPhonu bez nutnosti připojit kabel je tématem mnohem delší dobu, než se na trh dostal jakýkoliv telefon s podporou Qi. Díky patentům, které Apple získal, jsme v minulosti mohli snít o kontinuálním nabíjení skrz solární vrstvu po displejem a spekulovalo se také o nabíjení na dlouhou vzdálenost díky technologii WattUp od Energous.

Všechny tyto smělé spekulace však vzaly za své a minimálně pro roky 2017 a 2018 si budeme muset i u iPhonů vystačit s tradiční podložkou, která je sice bezdrátová, nikoliv však bezkontaktní.

Apple se tedy spolehnul na standard Qi, který je podporován velkou řadou výrobců (konkrétně jich je 230) a již nyní nabíječky s tímto standardem běžně potkáváme v hotelích, na letištích či restauracích. Kromě nutného hardwaru pro dobíjení v iPhonech však Apple ukázal rovněž dobíjecí podložku, která dokáže nabíjet víc zařízení v jeden okamžik. A u té nad běžné Qi postavil ještě speciální softwarovou vrstvu v rámci iOS/watchOS.

Mezi zařízení od Applu s podporou Qi totiž kromě nových iPhonů přibyla rovněž sluchátka AirPods druhé generace a hodinky Watch Series 3. Na podložku tak lze umístit celou trojici zařízení a nabíjet je současně. A aby byla signalizace nabíjení co možná nejpohodlnější, bude se ukazovat na displeji iPhonu. Tuhle komunikaci samozřejmě u konkurence prozatím nenajdeme. Podložku AirPower od Applu si však budeme moci koupit až příští rok.

První podložky pro iPhone X

Ihned po představení nových iPhonů se ve webovém Apple Store objevily první dva modely samostatných bezdrátových nabíječek, které v obchodě Applu doposud chyběly. Jsou jimi Mophie Wireless Charging Base a Belkin Boost Up.

Obě mají shodný nabíjecí výkon 7,5 W, tedy o kus víc než běžné pětiwattové nabíječky iPhonů. Belkin vsadil na větší konstrukci a signalizační diodu, naopak nabíječka od Mophie se pod iPhone X téměř schová. Prodávat se začnou během září za shodnou cenu 1 719 korun.

Jak už ale bylo zmíněno, nové iPhony pracují se standardem Qi a není tedy třeba se omezovat na nabíjecí podložky z Apple Store. Můžete pořídit nabíječku od Samsungu, Nokie či jakéhokoliv jiného výrobce - třeba Ikea. V její nabídce totiž najdeme bezdrátové nabíječky vestavěné přímo do nočních stolků, pracovních stolů nebo lampy. A samozřejmě platí i opak - na nabíječce z Apple Store půjde nabít jakýkoliv jiný smartphone s podporou Qi.

Čekání na Apple končí

Ihned po představení nových iPhonů se na blogu konsorcia Wireless Power objevila zpráva, že jde o stěžejní den pro bezdrátové nabíjení. A není se čemu divit - z bezdrátového nabíjení v iPhonech totiž nebsudou těžit jen jejich majitelé, ale i uživatelé dalších platforem. Můžeme se totiž spolehnout na to, že díky Applu začne přibývat především veřejných míst, kde půjde telefony a další zařízení dobít bezdrátově.

A máme tu i další jistotou - za pár měsíců budeme moci bez obav napsat, že iPhone je nejrozšířenějším smartphonem s bezdrátovým dobíjením a že se jejich počet mezi lidmi zněkolikanásobil.

Diskuze (5) Další článek: iPhone X na videu: Takhle si Apple představuje telefon budoucnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,