Apple není jen jablíčko

Počítače s logem ukousnutého jablíčka se dostávají stále častěji do podvědomí českých uživatelů. Cože, vy produkty Apple neznáte?

V nabídce společnosti CzechComputer se objevila řada nových počítačů a výrobků spotřební elektroniky z produkce společnosti Apple. Tyto v českých končinách nepříliš známé produkty s logem ukousnutého jablíčka nepatří na pekáč, do jablečného koláče. Ale hrdě dokážou konkurovat platformě PC.

Jak to všechno začalo

Steve Jobs, Steve Wozniak a často opomíjený Ronald Gerald Wayne v roce 1976 založili Apple v „garáži“. Zcela podle jednoho z typických klišé, které ale lehce zavádí – musíte totiž tu garáž mít, tedy vaší rodiče jí musí mít, dále musíte mít možnost z ní zařídit příjemnou velkou pracovnu, „dílnu“… a dále, neméně podstatné, mít dobré vzdělání a, také podstatné, dostatek sebevědomí (což vše ukazuje na původ z lepších kruhů USA). Jobs určuje dodnes politiku Apple, i když se s pokračujícím věkem naučil naslouchat jiným. Jeho obchodní politika se, po prvních krocích mladých „kluků“, orientovala na exkluzivitu. Což vedlo k rozkolům s Wozniakem, později i s dalšími, kteří si přáli „Mac pro všechny“. Jobs se i tehdy prosadil, zejména díky jeho lepším schopnostem podnikatele. Wozniak byl spíše prvním z mnoha „pracantů“ v pozadí. Ale rozešli se v dobrém. S Apple II, prototyp představen v dubnu 1977 na prvním veletrhu West Coast Computer Faire, vzbudili pozornost jako jedním z prvních kroků k osobním počítačům, „PC-čkům“. Dále vyvinutý model Apple II byl komerčně velmi úspěšný – několik milionů se ho prodalo a prodávalo až do 80. let. A dále vyvíjená řada Apple II se na školách používala až do počátku 90. let.

apple.gif

Technologický a komerční průlom k moderním PC-čkům, jak v hardware, tak v software – s jinými dlouho nedostihnutou úrovní jak operačního systému tak programů – byl Macintosh. V polovině 80. let vyvinutý a na trh uvedený v lednu 1984. Jobs sice pokazil svou tvrdohlavostí model Apple III - nechtěl v něm mít ventilátor, takže nebyl použitelný, prostě se zavařil. Další týmy ale pracovaly na Apple Lisa – ve své době špičková „mašina“ uvedená na trh v lednu 1983, ale neúspěšně, byla příliš drahá – a Apple Macintosh, vyvinutý pod vedením Jefa Raskina. Z obchodního hlediska bylo rozhodnutí Jobse dát Macu pozici exkluzivity, jak se brzy ukázalo, chybné. Schopný obchodník Bill Gates zahltil expandující trh. Sice se software, které ve srovnání s Apple byly „předpotopní“ – operační systém DOS, později první verze Windows a první verze dnešních komponentů Microsoft Office. Na rozdíl od Jobse ale Gates, který pochází ze zámožnějších kruhů a tak se brzy dostal do styku s „big businessem“, hledal obchodní alianci s jedním z tehdejších gigantů – IBM. V dobrém odhadu, že jinak by neměl na trhu šanci. A dobře věděl, že rozhodující je cena. V roce 2007 se firma přejmenovala z Apple Computers Inc. pouze na Apple Inc., protože její portfolio již dávno netvoří pouze počítače, ale také rozsáhlé multimediální služby a produkty.

A kde je nabídka start z Windows?

Počítače společnosti Apple pracují pod operačním systémem Mac OS X. Mac OS X je operační systém určený pro počítače Macintosh. Vznikl kombinací unixového NeXTSTEPu a původního operačního systému pro Macintosh – Mac OS. Do komerčního provozu byl uvolněn v březnu roku 2001. Tento operační systém je použitelný na Mac hardwaru s procesorem PowerPC G3[2] (po aplikaci Xpost Facto i na 603 a 604), ale plně využívaný teprve procesory G4, G5, Intel Core Solo i Duo a Intel Core 2 Duo. Vzhled grafického rozhraní Aqua je napodobován mnoha dalšími a je i inspirací pro ostatní operační systémy. Vzhled imitující Aqua existuje i pro mnoho programů pro Microsoft Windows. Existují i celé programy, které kompletně upraví vzhled operačního systému Windows na vzhled Mac OS X, podobně je však oblíbené imitovat toto GUI i v linuxových distribucích.

Apple a současnost

Výrobky společnosti Apple proslavily nejen v českých zemích především přehrávače iPod. Doslova sběratelská vášeň okolo nich, nenechala chladného snad žádného uživatele. Tím však nabídka produktů společnosti Apple rozhodně nekončí. Pojďme se tedy nyní podívat na přední produkty tohoto výrobce, které změnily svět.

Apple Mac mini Core 2 Duo 2.0GHz

Miniaturní a velice elegantní počítače Mac mini se hodí jako domácí všestranné multimediální centrum se schopnostmi klasického počítače. Nová generace počítačů Mac mini je postavena na procesorech Intel Core 2 díky čemuž je dosaženo až čtyřikrát vyššího výkonu. Tento model je osazen dvoujádrovou variantou s taktem 2.0 GHz a integrovanou grafickou kartou Intel GMA950. Jako operační paměť jsou použity dva moduly, každý s kapacitou 512 MB (celkem 1GB) a jako úložný prostor slouží 120GB Serial ATA disk. V kompaktní šasi je také integrována combo optická mechaniky přístupná elegantní štěrbinou. Ta si poradí s čtením, zápisem a přepisem klasických CD a čtením stále populárních DVD médií. Samozřejmostí je kompletní vybavení všemi důležitými porty. Displej lze připojit na DVI-I výstup s možností redukce na klasický D-Sub konektor. K domácí síti je připraven konektor RJ45 s až gigabitovou přenosovou rychlostí. Pro připojení periférií lze využít čtveřici portů USB a jeden port FireWire. Audio vstupy a výstupy jsou realizovaný minijack konektory. Rozměry Apple Mac mini jsou 5.08 x 16.51 x 16.51 cm s hmotností 1.31kg. Napájení je možné v sítích 100 až 240 V při 50 až 60Hz. Nainstalován je operační systém Mac OS X v10.4 Tiger se softwarem iLife '06 a FrontRow.

52959s1.jpg

Apple MacBook White Core 2 Duo 2.0GHz

Produkty MacBook společnost Apple jsou velice oblíbené u široké řady různorodých uživatelů. To je způsobeno komplexní softwarovou základnou plně kompatibilní s propracovaným operačním systémem Mac OS X. Mezi základní výbavu každého modelu tak, krom základního softwaru přímo v OS, patří i populární iLife '06 - kompletní multimediální software nebo FrontRow, adekvátní konkurent Media Center edici operačních systémů Windows. Základem nových MacBooků je platforma Intel Core. Jádrem tohoto konkrétního modelu je procesor Intel Core 2 Duo T7200. Jeho základní takt je 2.0 GHz a disponuje 4MB vyrovnávací paměti druhé úrovně L2 Cache. Stejně jako mnozí jiní výrobci i Apple do svých MacBooků integruje miniaturní kameru iSight. Přístroj využívá integrovaného grafického řešení Intel v čipové sadě, jedná se o variantu Intel GMA X3100 se sílenou grafickou pamětí ke které lze připojit externí monitor prostřednictvím mini-DVI rozhraní s možností dokoupení adaptéru na klasický DVI, D-Sub nebo S-Video konektor (není součástí balení).

52971s0.jpg

Ke grafickému čipu je připojen širokoúhlý lesklý displej s úhlopříčkou 13.3" a vysokým rozlišením 1280x800 obrazových bodů (WXGA). Notebook je osazen 1 GB operační paměti typu DDR-2 v podání dvou 512 MB modulů. Pro a uživatelská data je k dispozici pevný disk s kapacitou 80 GB se Serial ATA rozhraním a 5400ot./min. Integrována je i optická mechanika v podobě DVD combo mechaniky, ta zvládá čtení klasických DVD médií a zápis, přepis i čtení všech běžných typů CD. Notebook nabízí rychlé gigabitové ethernetové rozhraní (10/100/1000 MBit) a rovněž bezdrátovou kartu AirPort splňující standard 802.11-g s maximální teoretickou rychlostí 54 MBit. Nechybí ani rozhraní Bluetooth s EDR a volitelně lze dokoupit externí Apple USB modem. Pro připojení externích zařízení je k dispozici dvojice USB konektorů a rozhraní IEEE1394 Firewire. Připojení MP3 přehrávače, externího disku, digitální kamery, digitálního fotoaparátu a ostatních moderních zařízení k notebooku tedy nebude žádný problém. MacBook s rozměry 32.5 x 22.7 x 2.75 mm a hmotností 2.27 kg je napájen z 55Wh Lithium-iontové baterie, která má udávanou výdrž až 6hod v závislosti na konfiguraci konkrétního modelu. Předinstalován je operační systém Mac OS X spolu se softwarem iLife '06 a Front Row spolu s praktickým dálkovým ovladačem.

Apple iMac 24" Core 2 Duo 2.8GHz

Nová generace tenkých klientů iMac je postavena na procesorech Intel Core 2 se 4 MB vyrovnávací paměti druhé úrovně a 800 MHz sběrnicí FSB. Tento 24" model je osazen dvoujádrovou variantou s taktem 2.8 GHz. O grafický výstup se stará grafická karta ATI Radeon HD 2600 s 256 MB grafické paměti typu DDR3. Jako operační paměť jsou použity dva moduly, každý s kapacitou 1024 MB (celkem tedy 2 GB) a úložný prostor zajišťuje 500 GB Serial ATA disk. Integrována je i optická mechanika Super Drive se schopností číst a zapisovat DVD média dvou nejrozšířenějších variant včetně dvouvrstvých verzí. Kompatibilita s klasickými CD je samozřejmostí. Pro připojení různých periferií je k dispozici trojice USB 2.0 portů a dva porty rozhraní FireWire. Jeden z portů FireWire je varianty 400 a druhý 800. Apple iMac je vybaven 24" displejem s rozlišením 1920 x 1200 bodů. Světelnost displeje je 300 nitů a kontrast 750:1. Pozorovatelné úhly jsou 178° v obou směrech. Nainstalován je operační systém Mac OS X se softwarem iLife '08, FrontRow, iWork a PhotoBooth.

53597s0.jpg

Pokud si ani po tomto článku nevíte s výběrem vhodného jablíčkového počítače rady, můžete se obrátit na prodejce výpočetní techniky, jako je například společnost CzechComputer, kde vám poučení zaměstnanci výběr vhodného zařízení rádi objasní.

autor: Miloslav Fišer

Další článek: Microsoft zveřejnil zdrojový kód operačního systému Singularity

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,