Apple nelení a uvádí nový iMac a Mac OS 9

Přibližně před rokem šokoval tehdy v problémech se potácející Apple svým nekonvečním iMacem a okamžitě vystřelil zpět na výsluní. Nyní firma představuje nejen novou verzi tohoto populárního počítače v barvách ovoce, ale i nový Mac OS ve verzi 9.
Přibližně před rokem šokoval tehdy v problémech se potácející Apple svým nekonvečním iMacem a okamžitě vystřelil zpět na výsluní. Nyní firma představuje nejen novou verzi tohoto populárního počítače v barvách ovoce, ale i nový Mac OS ve verzi 9.

Kdo čeká nějaké nové, avantgardní nebo nečekané tvary, asi bude zklamán, nový iMac vypadá prakticky stejně jako ten původní. Drtivá většina novinek je ukryta uvnitř a hlavním rysem by mělo být větší „Net-friendly“, v češtině kostrbatě přeloženo asi jako větší přítulnost ke všemu, co má něco společného se sítěmi.

V nabídce firmy jsou nyní tři verze nových iMaců, kromě té standardní pak iMac DV (digital video) a iMac DV Special Edition.

Základní iMac stojí na americkém trhu jeden dolar pod tisícovku, obsahuje procesor PowerPC G3 na 350 MHz, 64 MB SDRAM, 6GB pevný disk, V.90 56K modem, síťovou kartu 10/100 a dva USB porty. Konstrukce je provedena tak, aby počítač nemusel obsahovat větrák (takže bezvadně tichoučký systém vhodný kamkoliv), na trhu je k dispozici v brusinkové barvě.

iMac DV pořídíte (v Americe, u nás nejsou ceny zatím k dispozici) za 1 299 USD. Stejná konfigurace jako v předchozím případě je vylepšena o procesor na frekvenci 400 MHz, 10GB pevný disk a 4rychlostní DVD-ROM mechanikou. Mezi zajímavosti patří určitě i dva 400Mbitové porty rozhraní FireWire a speciální iMove software. Milovníci ovoce určitě ocení výběr tentokrát až z pěti odstínů (Blueberry, Grape, Lime, Strawberry a Tangerine). Podívat se na ně můžete na webu Apple.

Special Edition stojí 1 499 USD, navíc má jen 128 MB paměti a disk o kapacitě 13 GB.

Mac OS 9 bude poprvé dostupný až 23. října, takže na další posun v oblasti operačního systému si všichni Macisti budou muset ještě pár dní počkat, ti naši ještě o něco déle (než bude provedena lokalizace, pokud se ovšem nespokojí s verzí anglickou).

Za 99 USD má nový systém kromě vyhledávacího jádra Sherlock 2 Internet obsahovat ještě přes padesátku dalších nových vlastností.

Živě komentuje: Přichází nejlukrativnější období celého roku, podzimní trh, a Apple byl nucen nabídnout „něco navíc“, aby svůj úspěch vybudovaný na revoluční myšlence původního iMacu neobrátil na další z cest dolů na své kolísavé pouti uprostřed dravého trhu PCček. Myšlenka iMacu byla natolik novátorská, že ji dnes, ostatně jako nejeden z mnoha „objevů“ Applu, aplikuje už celá řada firem, bez ohledu na dodržování nebo porušování autorských práv. A počítače jiných výrobců jsou svou cenou podstatně níž.

Přesto, nebo právě kvůli tomu, ohlásil Apple na poslední fiskální kvartál, končící 13. října, menší zisky než se obecně očekávalo, zejména kvůli problém s dodávkami některých komponent pro další stěžejní produkt, Power Mac G4.

Jestli si Apple uvedením nové série iMaců polepší, nebo zda jde jen o výstřel do tmy, ukáže až panem profesorem proklamovaná „neviditelná ruka trhu“. Každopádně jde ale o krok, bez kterého by si firma svou pozici určitě nevylepšila.

Váš názor Další článek: PDA na Invexu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,