Apple | Windows | Čipy

Apple: nativní podpora Windows na počítačích s čipem M1 je na rozhodnutí Microsoftu

Apple sice představil první Macy s vlastním čipem M1, který využívá instrukční sadu Armu a poskytuje vysoký výkon v macOS, avšak Macy tímto krokem ztratily možnost instalace Windows přes Boot Camp (to lze pouze na modelech s procesory Intel) a zatím nefunguje ani virtualizace.

Šéf softwarového vývoje v Applu Craig Federighi ale v rozhovoru pro web Ars Technica uvedl podrobnosti k tomu, co brání podpoře instalace Windows na nové Macy s čipem M1.

Podle jeho slov je podpora Windows pouze na samotném Microsoftu. K dispozici jsou veškeré potřebné technologie a nástroje, aby to bylo možné a Microsoft se tak musí rozhodnout, jestli bude licenčně podporovat běh Windows pro Arm i na počítačích Mac s čipem M1. Samozřejmě lze očekávat, že s tím budou asi nutný i nějaký menší vývoj, avšak instrukční sada Arm je standardizovaná a čip ji plně podporuje.

Výhodou je, že i když se jedná o verzi Windows pro Arm, Microsoft zapracoval i emulaci pro aplikace určené pro x86, takže ve výsledku půjdou i klasické a starší aplikace či hry.

Craig Federighi zároveň zmínil, že uživatelé, kteří potřebují Windows na Macu s čipem M1, mohou řešit problém pomocí vzdáleného přístupu k Windows v cloudu (streamování obrazu je už dnes na vysoké úrovni, například Parsec podporuje i 4K rozlišení ve 120 Hz).

Druhou možností je aplikace CrossOver (postavená na projektu Wine), která umožňuje běh x86 aplikací pro Windows díky překladu API a vrstvě Rosetta 2. Že je tato virtualizace a překlad opravdu efektivní, si můžete prohlédnout na tomto videu, kde se na novém pasivně chlazeném MacBooku Air s čipem M1 hraje Team Fortress 2:

Představení M1 a nových Maců:

Diskuze (71) Další článek: Edge v nové verzi 87 přichází s hromadou novinek: najde nejnižší ceny a nabídne slevové kupóny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,