Apple | WWDC

Apple nás příští týden zavalí novinkami: WWDC by opět nemělo být jen o softwaru

  • Apple WWDC se uskuteční už 4. června
  • Konference je zaměřená na vývojáře, objeví se ale novinky nejen z oblasti softwaru, ale i hardwaru
  • Novinkou by mohl být i levný MacBook s čipem ARM
Kapitoly článku

Blíží se tradiční vývojářská konference Applu s označením WWDC, na které Apple vždy ukáže něco nového. Konference proběhne příští týden, začne v pondělí úvodní přednáškou 4. června v 19:00 našeho času, ale už teď prosakují informace, co nového Apple ukáže.

Co bychom od Applu chtěli?

Konference bude čtyřdenní a bude probíhat v McEnery Convention Center v San Francisku. Vývojáři si budou moci v rámci workshopů a specializovaných přednášek ihned vyzkoušet novinky a konzultovat je přímo s inženýry Applu. Z hlediska spotřebitelů je ale nejzajímavější úvodní přednáška. Co se na ní tentokrát odhalí?

Úvodní přednášku bude možné sledovat online na webu Applu

Nový mobilní systém iOS 12

Nová „velká“ verze mobilního operačního systému iOS 12 by se měla kromě balíku nových funkcí zaměřit na optimalizaci výkonu a vychytání chyb. Mezi novinkami bude například přepracovaná aplikace Akcie, vylepšený režim Nerušit, pokročilejší možnosti rodičovské kontroly, integrace Animoji do videohovorů FaceTime (pouze iPhone X) nebo pokročilejší rozšířená realita, která bude podporovat třeba zážitek pro více lidí (zařízení) najednou.

nfc.jpeg
Takové neoficiální potvrzení toho, že NFC pro odemknutí zámků bude dostupné i vývojářům třetích stran (Snímek z aplikace pro návštěvníky WWDC, pro které bude k dispozici i speciální přednáška)

Objevily se také informace o tom, že dojde k uvolnění funkce NFC v iPhonech pro odemykání dveří, protože to tak Apple již používá ve vlastních budovách.

Hlavní novinkou, o které se spekuluje už nějakou dobu, je ale propojení s macOS na úrovni aplikací (kódové označení projektu je prý „Marzipan“). Vývojáři by tak mohli programovat univerzální aplikace, které poběží stejně jak na iOS zařízeních (iPhone, iPad), tak i na macOS zařízeních (všechny Macy). Zatím ale není jasné, jestli už tuto funkcionalitu Apple představí v rámci iOS 12 a macOS 10.14 nebo až za rok s iOS 13 a macOS 10.15.

wwdc2018.jpg
Aplikace pro návštěvníky WWDC

Vzhledem k tomu, že tento krok bude vyžadovat delší čas, dávalo by smysl ho představit dříve, aby měli vývojáři opravdu dostatek času k betatestování a vytvoření aplikací. Finální dostupnost může pak Apple klidně posunout až na příští generaci operačních systémů.

Počítačový systém macOS 10.14

Nový macOS 10.14 je zatím hodně tajemný a neví se zatím ani jeho kódové označení. Jedno je ale celkem jisté – opět to bude název nějakého významného místa v Kalifornii (tuto tradici Apple dodržuje už od roku 2009).

I u nového macOS by měl Apple podobně jako u iOS 12 snížit množství nových funkcí na úkor zvýšené kvality, odstraňování chyb a zvyšování optimalizace. Zkrátka věci, které nejsou na první pohled příliš vidět. Mezi novinkami by mohla být například podpora APFS i pro hybridní disky Fusion.

Zmíněné nasazení univerzálních aplikací znamená, že aplikace budou muset pracovat nejen s dotykem, ale také s myší. V případě Maců totiž Apple nemá žádný model s dotykovým displejem, takže jedinou možností je myš, respektive gesta na touchpadu a klávesnice.

Mezi novými aplikacemi by mohla být například Domácnost, po které uživatelé volají už nějakou dobu, protože je zatím dostupná pouze na iOS, respektive watchOS. A ovládat chytrou domácnost přímo z počítače určitě dává smysl.

Hodinky a televize: watchOS 5 a tvOS 12

O systémech pro chytré hodinky Watch a Apple TV se toho zatím ví velmi málo. Objevily se ale informace o tom, že u watchOS 5 Apple povolí ciferníky od třetích stran, což v současnosti není možné.

Pro Apple je to poměrně jednoduchý krok, který otevře kreativitu zase o kus dále, ale lze předpokládat, že musel ošetřit kontrolu podobně jako u aplikací pro telefony – jak z pohledu bezpečnosti, tak třeba i spotřeby.

V druhé kapitole se podívejte, co Apple chystá za hardwarové produkty

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,