Apple Museum: čeští applisté mají novou Mekku [galerie]

Trochu jsem se bál, že pražské Apple Museum bude jen další povrchní atrakcí pro turisty. Není. Je to zážitek o mnoha rozměrech.
Apple Museum: čeští applisté mají novou Mekku [galerie]
Kapitoly článku

V Praze se dnes otevřelo Apple Museum s největší soukromou sbírkou produktů Apple na světě

Apple Museum, první svého druhu nejen v České republice, se dnes otevřelo pro veřejnost. Unikátní expozice představuje nejhodnotnější a nejkomplexnější kolekci počítačů z let 1976 až 2012 a dalších předmětů z produkce společností spojených se jménem Steva JobseApple, Pixar a Next. Mezi jedinečnými exponáty nechybí legendární Apple Lisa, první Macintosh, školní ročenky z dob studií Steva Jobse a Steva Wozniaka a další vzácné rarity.

Nové Apple Museum je poctou geniálnímu vizionáři, který chtěl a dokázal změnit svět. Umožňuje zblízka prozkoumat odkaz Steva Jobse v podobě revolučních milníků ve světě moderních technologií, nechat se inspirovat fascinujícím příběhem nejúspěšnější firmy v historii lidstva. Expozice je koncipována v souladu s filozofií značky Apple – v čistém působivém designu, z kvalitních materiálů a za podpory nejnovějších technologií. Jednotlivé exponáty jsou přehledně uspořádány, umístěny na kvádrech z dokonale hladkého umělého kamene corian. Návštěvníky provází multimediální průvodce, který je k dispozici prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu, a to v 9 světových jazycích.

Vznik Apple Musea iniciovala Nadace centra Pop Art Gallery s cílem představit veřejnosti prostřednictvím kultovní značky počítačového průmyslu novodobou historii každého z nás – jak rychlý vývoj technologií ovlivňuje náš život, který je s nimi v dobrém i zlém spjatý. Na realizaci se podíleli studenti ČVUT a provází ji řada zajímavých údajů. Například délka instalovaných kabelů dosahuje v součtu 12 tisíc metrů!

Apple Museum sídlí v zrekonstruovaném měšťanském domě na nároží Husovy a Karlovy ulice. V přízemí je umístěna stylová kavárna a vegan raw bistro s jídly a nápoji, které měl v oblibě i Steve Jobs. Kromě občerstvení jsou připraveny i tablety pro zpříjemnění a ukrácení času. Děti jsou zvány do zábavné interaktivní místnosti. V podzemí budovy, v zachovalých románských sklepích ze 14. století, bude v průběhu následujícího měsíce otevřena pop artová galerie, která se bude věnovat především českým představitelům tohoto uměleckého stylu 50. let.

Otevírací doba Apple Musea je denně od 10 do 22 hodin.

Výtěžek ze vstupného bude použit na nadační účely.

Témata článku: Historie, Apple, Tipy, Apple M, Staroměstské náměstí, APP, Plakát, Plak, Cori, Přízemí, Mobilní hráč, File, První iPhone, Sklep, Fascinující příběh, Newton, Le Mans, Skvost, Kavárna, Otevírací doba, Apple Lisa, Motorsport, První Mac, Cube, Místnost, Notebooky levně na Mall.cz

10 novinek Androidu 10, které vás budou bavit

Jan Láska, Vladislav Kluska | 24

13 praktických tipů a triků pro Mapy.cz, které možná neznáte

** Mapy.cz neslouží jen k zobrazení podkladů a plánování tras ** Nabízejí celou řadu dalších praktických funkcí a možností ** Vybrali jsme třináct tipů a triků, o kterých možná (ne)víte

Karel Kilián | 30

Šmírování kamerami Googlu: Koukněte, co šíleného se objevilo na Street View

Google stále fotí celý svět do své služby Street View. A novodobou zábavou je hledat v mapách Googlu vtipné záběry. Podívejte se na výběr nejlepších!

redakce | 6

Speciál o přechodu na DVB-T2

Velký test herních myší

Super fotky i z levného mobilu