Apple: multidoteky teprve na začátku

Apple má nové MacBooky. Akcie firmy sice klesají, ale není důvod k obavám. Můžeme se těšit na nové ovládání počítačů.

Nové MacBooky

Čekali jsme je už na Macworldu v lednu, ale přednost byla dána novému nejtenčímu laptopu světa MacBook Air. Přeci jen jsme se ale nakonec dočkali. Apple si oblíbil druhý den týdne, obzvláště tento rok, kdy skoro každé úterý vyslal do světa nějakou novinku. A po včerejšku jsou na světě nové MacBooky.

05.jpg 04.jpg
MacBook a MacBook Pro mají nové vnitřnosti

Upgrade se týká jak klasických MacBooků, tak MacBooků Pro. Největším vylepšením je nasazení nových procesorů Penryn od Intelu a zvětšení operační paměti. U řady MacBook Pro se ukázaly nové touchpady s multidotekovým ovládáním, jak ho známe z Airu.

Průměrná doba upgradu u profi řady jablečných notebooků byla 186 dnů, avšak současná revize je k dispozici 265 dnů. Bylo už na čase. Ceny nových modelů jsou stejné jako u původních.

Tip: podrobnosti o nové řadě notebooků MacBook a MacBook Pro

Multitouch kam se podíváš

Jablečným světem se přetřásá patent podaný již v lednu roku 2007 společností FingerWorks, kterou Apple koupil před několika lety. V něm se uvádějí další, bohatší možnosti ovládání počítače pomocí vícedotekového touchpadu. První možnosti můžeme již teď vidět v populárním iPhonu či novém MacBook Air, ovšem tím možnosti zdaleka nekončí. Ke slovu by se měly dostat čtyři prsty, kombinace palce a dalších prstů atp. Zatím je u MacBook Air použito maximálně tří prstů jen pro posun vpřed nebo vzad v prohlížeči obrázků nebo internetovém Safari. Nově by mělo jít soubory otevírat, zavírat, vytvářet nové, provádět kopírování do schránky či vložení z ní, ovládání expose a mnoho dalšího. Výbornou zprávou je, že jakmile je již jednou laptop vybaven čipem obsluhující multitouch trackpad, je možné další funkcionality přidávat softwarovými upgrady.

02.jpg 03.jpg
Takto bychom mohli ovládat počítače Apple, už trénujte prsty (zdroj AppleInsider)

Akcie Applu – žhavý tip ke koupi

Na přelomu roku se Apple radoval z historicky rekordních hodnot akcií. O dva měsíce později situace tak růžová není. Je pád z 200 dolarů za akcii na 120 dolarů důvod ke znepokojení? Nikoliv. V současné době obecně panuje recese nejen IT firem na světových burzách, navíc je nutné připočíst fakt, že akcie jsou stále artiklem ovládaný emocemi. A velká očekávání další revoluce podobně, jakou je iPhone, museli vyústit v dočasné „zklamání“. MacBook Air, nepopíraje jeho kvality, je stále jen pouhou evolucí laptopů, žádný ojedinělý či revoluční produkt.

Na současnou situaci reaguje i přímo Steve Jobs v dopise zaměstnancům, ve kterém píše o výborném stavu společnosti jako takové. Apple překonává jiné IT firmy, včetně Googlu, má jasnou a cílenou strategii, nové produktové řady. Dále se v dopise zmiňuje o více než 200 obchodů Apple po celém světe a finanční rezervě 18 miliard dolarů, které budou dobře sloužit v dalších letech. Steve Jobs dává jasný náznak investorům a uklidňuje je. Pokud nadále zůstanou s Apple, budou odměněni, jakmile se časem navrátí důvěra v trh.

Mac OS X 10.5.2 optimalizuje

Většina uživatelů operačního systému Leopard již pravděpodobně nainstalovala nový update. Ten, kromě mnoha vylepšení stability, zlepšuje i výkon celého stroje. Po nainstalování Leopard Graphics Update 1.0 dojde například k výraznému navýšení výkonu v OpenGL grafice. U některých aplikací a her došlo dokonce k dvojnásobnému nárůstu snímků za sekundu. Zrychlení je patrné de facto na všech počítačích Macintosh, ať už vlastníte ještě laptop či mac s G4 procesorem, novějším G5 či už poslední Intel. Ovladače grafiky byly pro Apple vždy slabina, tentokrát jak vidno neponechal nic náhodě a vše maximálně optimalizoval.

Další střípky z jablečného světa

Minulý týden jsme se dočkali populárního iPodu shuffle s dvojnásobnou kapacitou při snížení cen. Nyní základní model pořídíte již za výborných 49 dolarů. Při současném kurzu dolaru vás v applovské domovině přijde Shuffle na něco málo přes 800 Kč. Spolu s iPody došlo k ukončení prodeje úložného subsystému Xserve RAID, který nahradil produkt třetí strany – Promise VTrak E-Class RAID. Naopak aktualizace se dočkal Xsan 2 – 64bitový klusterový souborový systém pro SAN (Storage Area Network). Mnohem zajímavější událostí pro běžné uživatele a čtenáře je uvedení MacBook Air do ČR, kterého jsme byli svědky. Mnozí z vás jistě také zaregistrovali náš nový web věnující se jen populárnímu iPhonu. Informace a novinky naleznete na www.iPhoneMania.cz.

Diskuze (14) Další článek: Video: tužkomyši Wow-pen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,