Apple | Čipy | Čína

Apple Mac mini s čipem M1 můžete upgradovat na větší paměť i úložiště. Budete ale muset riskovat a umět to s pájkou

Když si vybíráte zařízení s čipem M1 od Applu, musíte si zvolit 8 GB, nebo 16 operační paměti. Před nákupem si musíte zvolit i kapacitu SSD – 256 GB až 2 TB. Konfiguraci už posléze nelze změnit, protože operační paměti jsou integrované přímo v čipu Apple M1 a SSD je připájeno přímo na základní desce.

Čínští hardwaroví inženýři jsou ale schopni všeho možného a poradili si i s tímto problémem. Na twitteru se objevily první snímky úspěšného upgradu Macu mini s čipem M1, kdy se podařilo jak zvětšit operační paměť, tak i úložiště.

V případě operační paměti byla situace složitější – bylo nutné velmi precizně odříznout vrchní rozvaděč tepla, pod kterým se nachází jak hlavní výpočetní část čipu M1, tak i paměti GDDR4X. Místo dvou pamětí s kapacitou 4 GB se podařilo napájet dva 8GB čipy, takže celková kapacita operační paměti byla 16 GB. Nutno podotknout, že piny jsou opravdu miniaturní a chce to nejen přesné nástroje, ale i velkou zkušenost.

V případě NAND flash čipů pro SSD byla situace jednodušší, protože se zkrátka jen ohřály všechny kontakty, čipy se vyměnily za větší kapacity (z 256 GB na 1 TB) a pak stačilo znovu nahřát a připájet v rámci všech pinů.

Při těchto úpravách pochopitelně vzniká velké riziko poškození a automaticky přicházíte o záruku. Důležitou informací ale je, že tato procedura jde uskutečnit a výsledek při úspěšném provedení funguje.

Kompletní tiskovka z představení M1 a nových Maců:

Diskuze (53) Další článek: Končí služba Yahoo Answers – počátkem května bude veškerý obsah smazán

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,