Apple má tisíc inženýrů, kteří se soustředí na vývoj úsporných čipů

Redaktor známého serveru TechCrunch – Erick Schonfeld, zveřejnil velmi zajímavou a interní informaci o Applu, alespoň co se týče hardwarové sekce. Dle originální článku tato informace pochází od jednoho z významných šéfůSilicon Valley, který se osobně znal se Stevem Jobsem.

Podle jeho slov mu Jobs sdělil, že má Apple k dispozici tisíc inženýrů, kteří se specializují na vývoj a optimalizaci čipů pro „post-PC“ éru. To samozřejmě znamená takřka výhradně ARMčipy, případně i další dodatečné čipy pro specifické úlohy.

Apple si tento obrovský tým, který tvoří až 5 % zaměstnanců (pokud nepočítáme prodejce v Apple Storech), začal budovat již v roce 2009. V roce 2008 totiž koupil společnost P.A Semi a jejich přibližně 150 inženýrů. Zatímco v prvních modelech iPhonu a dalších mobilních zařízeních Apple používal kompletní řešení od Samsungu, od čipu Apple A4 (přes současný Apple A5 či budoucí A6) se již spoléhá na vlastní upravené řešení. To spoléhá na architekturu ARM a grafické čipy PowerVR.

K budoucí „post-PC“ éře se prý Steve Jobs vyjádřil: „Stále nižší spotřeba a velikost čipů jsou klíčem ke všemu“. Všichni výrobci konkurenčních mobilních zařízení spoléhají na univerzální řešení od jiných výrobců, Apple by tak mohl mít do budoucna výhodu nejen v rámci optimalizace hardwaru a softwaru, kterou využívá již dnes, ale také v náskoku pokročilé architektury, s čímž souvisí i výkon a spotřeba úsporných čipů.

S miniaturní velikostí čipů a nízkou spotřebou dostávají designéři takřka zcela volnou ruku k návrhu, což je určitě výhoda, která tu doposud příliš nebyla. V dřívějších dobách musel počítač obsahovat dostatečné chlazení, rozměry a podobně, dnešní zařízení s ARM platformou ale již nemají ani ventilátor, ani rotující a hlučné pevné disky. Výkon přitom dohání pár let staré desktopové čipy.

Diskuze (46) Další článek: Intel bude k novým šestijádrovým procesorům přibalovat vodní chlazení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,