Apple je největší technologickou firmou světa

Apple poprvé v historii překonal Microsoft co do hodnoty tržní kapitalizace a stal se největší technologickou společností světa. Vývoj navíc naznačuje, že to nemusí být dočasné.

Apple se včera stal největší technologickou společností světa z hlediska tržní kapitalizace a překonal dlouholetého lídra Microsoft. Výměnu prvních dvou pozic zapříčinil významný nárůst akcií Applu v několika posledních letech. Informovaly o tom zpravodajské služby amerických akciových indexů.

Akcie Applu při včerejším obchodování dosáhly hodnoty 247 dolarů za kus, což společnost ocenilo na tržní hodnotu 225,1 miliardy dolarů. Hodnota akcií Microsoftu naopak začala po dlouhé době začátkem května padat. Cena 25,5 dolarů za akcii pak v kombinaci s úspěchem Applu zapříčinila tržní ohodnocení redmondské společnosti na hodnotu 222,7 miliardy dolarů. Apple je na tom dobře také z hlediska finanční prostředků. Firma aktuálně disponuje finanční hotovostí ve výši zhruba 25 miliard dolarů.

Microsoft dříve Apple zachránil

Tržní kapizalizace je pohyblivá položka, která závisí právě na hodnotě akcií a celkovém vývoji. Apple si stále více získává důvěru investorů, protože se mu neustále daří vydávat produkty, které zaznamenávají obrovský úspěch u zákazníků.

apple_big_01.png
Vývoj hodnoty akcií Applu za posledních let je dechberoucí. Kdo před lety Jobsobi věřil a do akcií investoval, může se dnes smát.

Jak informovala agentura Reuters, Apple paradoxně v devadesátých letech čelil celkovému krachu, který odklonil právě Microsoft záchrannou investicí ve výši 150 milionů dolarů. Michael Dell tehdy navrhoval Apple zavřít a vrátit peníze akcionářům. V roce 1997 se však nečekaně na Macworldu objevil na pódiu společně se Stevem Jobsem také Bill Gates a oznámil významnou finanční dotaci a spolupráci obou společností. Ta více méně v určitých ohledech trvá do dnešní doby. Microsoft vyvíjí kancelářský balík Office také v mutaci pro Mac OS X.

apple_big_02.png
U Microsoftu jsou naopak akcie už 10 let jako na houpačce a nepředstavují příliš zajímavou investorskou pobídku.

Firmě Stevea Jobse se nejen podařilo překonat Microsoft v oblasti technologických firem, ale postoupila také v celkovém žebříčku indexu S&P 500, kde se aktuálně drží na druhém místě za energetickou skupinou Exxon Mobil.

Hodnota akcií Applu v posledních 10 letech vzrostla zhruba desetinásobně, za poslední rok to byl nárůst 100 dolarů na akcii. Microsoft naopak už 10 let více méně stagnuje a zaznamenává výkyvy zejména podle uvádění nových stěžejních produktů na trh. Největší propad firma zaznamenala mezi léty 2008 a 2009, kdy se akcie obchodovaly pod hranicí 20 dolarů. Akcie poměrně nečekaně poklesly i při vydání Office 2010 pro firemní trh. Investoři se obávají určité “zbytečnosti” nové sady, Microsoft je však opačného názoru. Dnes firma uvádí Office 2010 a SharePoint 2010 také na český trh.

Microsoftu žije produkty z historie

Vývoj hodnoty akcií obou společností a očekávané portfolio nových produktů naznačuje, že by se Apple mohl usídlit na pozici technologické jedničky dlouhodobě.

apple_big_03.jpg
Bill Gates v roce 1997 Stevea Jobse zachránil, když mu poskytl 150 milionů dolarů pro obnovení firmy. Kdo teď pomůže Ballmerovi?

Silou Applu je skutečnost, že dokáže neustále vydávat takové produkty, které na trhu chyběly a uživatelé je chtějí používat. Společně s neuvěřitelnou mediální silou společnosti se tak jedná o těžko porazitelnou konkurenci. Apple začal bodoval už v roce 1998, když přišel na svět iMac - počítač, který v jednom obalu kombinoval monitor i hardware. Následoval pak legendární přehrávač iPod (2001), vlastní operační systém Mac OS X (2001), fenomenální internetový obchod iTunes Store (2003), který se stal největším elektronickým prodejcem hudby v Americe, notebooky MacBook na platformě Intel s možností spouštět Windows (2006), telefon iPhone (2007) s obchodem AppStore a lukrativním vývojářským programem a v roce 2010 to byl také tablet iPad.

Microsoft naopak podle mnohých pouze dohání to, kde jiné společnosti inovují a mnohdy je na to už pozdě. Příkladem budiž právě iPod od Applu a Zune z dílen firmy Stevea Ballmera. Kritici Microsoftu vyčítají to, že neustále žije ze své historie a vydělává pouze na produktech, které firmu doprovázejí už od jejího vzniku. Mluví se tedy o Windows a Office. A právě minimální míra inovace udržuje investory chladnými, což se projevuje také na periodicky se opakujím kolísání akcií.

Diskuze (58) Další článek: Živě T-20: okno do minulosti s Windows 3.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,