Apple iTunes králem amerického trhu s hudbou

Prodeje Apple počítačů neustále rostou, na podporu 64bitového Adobe Photoshopu CS4 zatím zapomeňte.

Před pár týdny jsme v našich jablečných zprávách psali o postupu amerického iTunes Store na druhé místo v prodejnosti a už se k tomuto tématu vracíme znovu. Z údajů průzkumu společnosti NPD Group z ledna a února 2008 plyne, že iTunes Store předběhl dosavadní jedničku Wal-Mart. V lednu Applu patřilo 19 % amerického hudebního trhu, zatímco Wal-Martu pouhých 15 %.

apple-npd.png
Applu se daří, zdroj: arstechnica.com

Apple iTunes Store za dobu svého působení, která je překvapivě jen necelých pět let, prodal více než 4 miliardy skladeb a spravuje světově největší katalog hudby s více než 6 milióny písniček. A nejen písniček. Kromě nich tam najdete i filmy, TV pořady či hry do populárních iPodů. Společnost NPD Group ve svém průzkumu nepočítá s jednotlivými staženými skladbami, ale s celým CD (dle NPD Group jedno CD obsahuje 12 písniček). Škoda, že iTunes Store si nemohou užívat i česko-slovenští uživatelé Maců. Pokud si myslíte, že petice za zavedení českého iTunes Store může Apple přimět k tomuto kroku, podpořte české snahy na této adrese.

Tip: Podívejte se na náš videotest počítače Apple Mac Pro, na kterém díky jeho hardwarové konfiguraci přehrajete každé video i hudbu z iTunes.

Adobe Photoshop CS4 na Macu bez podpory 64 bitů

Alespoň při uvedení. Dle slov představitelů firmy Adobe by 64bitová verze CS4 měla být na trh dodána později. A čím je to vše způsobené? Může si za to Apple totiž sám. Při prvních zmínkách o novém systému Mac OS X 10.5 s označením Leopard totiž Apple hlásal, že obě prostředí – Carbon i Cocoa budou 64bitové. Z těchto plánů nakonec vypadl Carbon. Carbon byl od začátku koncipován jako p vchodné prostředí ze systému 9 k X (10). Je proto pochopitelné, že Apple se ho bude postupně ze scény snažit vytlačit.

Každopádně milióny řádků zdrojového kódu jsou napsány právě pro Carbon a převod do Cocoa tím pádem není pro programátory lehký. Ovšem je nutné mít na paměti, že pro většinu uživatelů Photoshopu přechod na 64bit nijak velký přínos nebude. Záleží, s jak moc velkými prácemi zacházíte, běžný grafik si vystačí s 32bitovým prostředím schopným pracovat s maximálně 4 GB RAM. 64 bitová verze CS4 má přinést zrychlení dle způsobu a náročnosti práce jen o 8-12 %.

Apple má narozeniny – slaví 32 let

Prvního dubna 1976 vznikla firma, která zažila výsluní i pády. Ať tak, či onak, ten, kdo se zajímá o Apple, jistě zná jména Steve Jobs a Steve Wozniak, většina ale zapomene ještě na posledního zakládajícího člena – Ronalda Wayna, byť ve firmě dlouho nepobyl. Začátky to byly krušné, první počítače neměly ani skříň. V těchto pionýrských dobách firma Apple Computers sídlila v garáži Jobsových rodičů. O 32 let později vypadlo z názvu Computers, Apple nevyrábí jen počítače, ale také hudební přehrávače, telefon, či úspěšně prodává hudbu a v současné době zažívá neutuchající růst prakticky na všech polích své působnosti.

garage.jpg Applecomputerheadquarters.jpg
Zleva: Tady to začalo.... A tady skončilo

Podíl Macintoshů v USA již 21%

Dle zpráv analytika Gena Munstera se podíl počítačů Apple opět zvýšil a na trhu USA nyní zabírá 21 %. Celosvětově je podíl pochopitelně menší, Spojené Státy byly a jsou baštou jablečných počítačů, i tak se jedná o slušnou hodnotu – 10 procent. Zajímavé je další srovnání, které Munster ve své analytické zprávě uvádí. Apple je obecně považován za dražší značku než konkurenti. Vnímají jej tak i zákazníci, ovšem ti se domnívají, že je dražší o 20 až 30 %. Skutečnost je ovšem taková, že je dražší o 16 % v oblasti desktopů a co se týče přenosných počítačů – laptopů – dokonce jen o 9 %.

Munster předpovídá dál silné prodeje, které se udrží minimálně do Vánoc, neboť v brzké době se očekává upgrade řady Mac Mini i iMac, stejně tak všech notebooků kvůli nové architektuře Intelu Centrino 2 (Montevina). Současná Santa Rosa brzy zmizí z trhu. Zmíněné upgrady jistě přitáhnou nemalé počty koupěchtivých zákazníků. Za poslední kvartál se předpokládá prodej více než dvou miliónů počítačů Mac, podrobnosti se ale dozvíme až z finanční zprávy, kterou Apple vydá poslední týden v dubnu. Příští článek bude proto věnován převážně ji.

Diskuze (21) Další článek: Microsoft musí zaplatit další pokutu, tentokrát téměř 6 miliard korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,