Apple iPhone: Recenze na celou hodinu

Praktické zkušenosti z dlouhodobého používání jsou k nezaplacení. Přinášíme je společně s padesáti minutami videorecenzí.

Klávesnice

Klávesnice je pouze softwarová, od klávesnic známých z běžných kapesních počítačů do dlaně se však liší. Liší se především velikostí kláves - zatímco u konkurence musíte tlačítka tisknout titěrným hrotem dotekového pera, zde si vystačíte pouhým prstem. To však klade větší nároky na cvik - každý prst má jiný otisk a zatímco například bříškem prstu budete psát téměř bezchybně, bokem prstu již množství chyb stoupá.

U nelokalizovaného iPhonu ztěžuje psaní anglický slovník, který doplňuje podobná slova, která se potvrzují stiskem mezerníku, ruší se pak klepnutím na návrh tohoto slova. Pokud si nedáváte pozor na návrhy ze slovníku, bude váš text čitelný jen velmi obtížně. Slovník je praktický i z jiného pohledu - pokud píšete delší slovo a pokud telefon tuší jaké slovo to bude, stávají se okolní tlačítka okolo předpokládaných znaků méně citlivými a tím ještě více zpřesňují psaní. Po několika málo dnech jsem byl na klávesnici iPhonu schopen psát stejnou rychlostí, jako na vnitřní klávesnici komunikátoru Nokia 9300i.

infografika_3.jpg

Nastavení

iPhone je rychlý smartphone, jeho operační systém nastartuje přibližně za osmnáct vteřin. Pro srovnání například komunikátor Nokia 9300i startuje o rovnou minutu déle. To se týká studeného startu, teplý start z úsporného režimu je okamžitý a běžnými stopkami je neměřitelný. Po zapnutí telefonu některým z dvojice hardwarový tlačítek se nedostanete přímo do nabídky telefonu, ale pouze na úvodní obrazovku. Pokud zde neodemknete telefon tažením prstem, po několika vteřinách se opět vypne. A protože dotyková obrazovka ignoruje dotyky provedené čímkoli jiným než některou z částí lidského těla, nebezpečí náhodného odemknutí telefonu v kapse nebo batohu je naprosto nulové.

infografika_4.jpg

Ochranné sklíčko je pevné, i při silnějším tlaku jej nepromáčknete až na displej. Je také hodně odolné proti poškrábání, s iPhonem můžete jezdit po desce pracovního stolu bez jakéhokoli poškození nebo škrábanců. Vsadím se, že všichni majitelé současných iPodů propukli v jásot, vždyť kdo jiný než oni řeší neustále problémy se škrábanci.

A když už jsem u displeje, nemůžu jej nepochválit. Je skvělý, jeho rozlišení je jemné, podsvícení vyrovnané, pozorovací úhly příkladné. Zkrátka se připravte na to, že sledovaný film společně s vámi uvidí bez problémů celá tramvaj. Díky reflexní vrstvě pod ním a automatickému čidlu intenzity okolního světla je zobrazovač iPhonu (skvěle) čitelný také na přímém slunečním světle. Tady prostě konkurence bledne závistí a přímá konfrontace pod červencovým sluncem pro ni představuje nejčernější noční můru.


Veškeré nastavení je soustředěno v jediné přehledném soupisu, včetně nastavení všech vestavěných aplikací. Letecký mód telefonu vypne nejen vestavěný GSM modul, ale také bezdrátovou síť a Bluetooth. Práce s bezdrátovými sítěmi je snadná a rychlá, zatržítko před názvem sítě znamená, že daná síť je preferovaná pro připojení, nikoli, že je přístroj k této síti připojen. Zda je telefon připojen poznáte podle správně přidělených IP adres v detailech sítí a také podle ikony ve stavovém řádku. Ta se v případě EDGE připojení změní na modré písmeno E. Zda používáte Edge poznáte také podle soupisu přenesených dat, který najdete mezi statistikami použití telefonu.

V nastavení vyzváněcích tónů nechybí také ovládání vibračního vyzvánění. Slyšitelnost vyzvánění je poměrně nízká i při maximální nastavené hlasitosti. K dispozici je pětadvacet vyzváněcích melodií, které nelze jednoduše rozšiřovat o další skladby. K dispozici jsou nastavení zvuku pro jednotlivé funkční stavy telefonu. Optimální nastavení úrovně podsvícení displeje můžete bez obav svěřit automatickému čidlu vestavěnému těsně vedle horní hrany telefonu.

iPhone_Nastaveni.jpg

Tapetu úvodní obrazovky telefonu, která se zobrazuje ihned po jeho zapnutí, můžete volit jak z předpřipraveného seznamu, tak i z fotografií uložených v galerii nebo zachycených vestavěným fotoaparátem. Množství poskytovaných informací o telefonu je více než dostatečné. Bezdrátové Bluetooth připojení není určeno pro přenos dat, využijete jej tedy především pro připojení bezdrátové sluchátkové sady.

Nastavení jednotlivých účtů poštovní aplikace je soustředěno na jediné obrazovce. iPhone jsem používal jak s Gmail účtem, tak i s poštou uloženou na serveru Microsoft Exchange připojenou prostřednictvím protokolu IMAP. Vše funguje bezchybně, jak ostatně uvidíte v samostatném videu věnovaném výhradně vestavěné poštovní aplikaci.

Nastavení webového prohlížeče se omezuje v podstatě pouze na otázky bezpečnosti, tedy s výjimkou možnosti nastavení výchozího vyhledávacího nástroje. Nastavení přehrávače iPod je srovnatelné s volbami nabízenými současnými iPody poslední generace, nastavuje se zde například ekvalizér, který nelze ovládat z prostředí iPodu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,