Apple, Google, Microsoft: Uspějí tam, kde se opičí

Máme za sebou Build, WWDC a nyní i I/O. V čem se nové technologie svaté trojice Apple, Google a Microsoft podobají a je to dokladem toho, že právě ty podobné technologie uspějí?

Druhý průsečík: Chytrá spotřeba

Dva týdny před konferencí I/O se specialista na mobilní technologie z Microsoft Research Ranveer Chandra pochlubil s výzkumem, jehož cílem by mělo být nasazení nových optimalizačních technologií do systému Windows Phone, které by měly zajistit výrazně delší výdrž mobilní baterie. Microsoft jde dokonce ještě o něco dál a navrhuje nový systém konstrukce baterií. Ty by měly být podobně jako procesory vícejádrové. Zatímco jedna část baterie by se spotřebovávala během náročných úloh (hry, surfování, multimédia), druhá část by byla optimalizovaná pro nízké odběry, kdy je telefon v pohotovostním režimu. Současné obvody v telefonech přitom počítají s průměrným odběrem elektřiny. Cílem Chandrova výzkumu by měl být telefon běžných rozměrů, který vydrží pracovat celý týden. To je pro drtivou většinu současných 4-5“ zařízení naprosté sci-fi.

A co jsme se dozvěděli ve středu? Google v rámci nového Androidu pracuje na několika optimalizačních technologiích v čele s projektem Volta, který by měl zajistit vyšší výdrž telefonu a to až o deset procent. Týden to tedy ještě není, úpravy Googlu ale zase na druhou stranu neexistují pouze na papíře a vývojáři je už mohou testovat.

761727094 792422380
Nikdo nechce telefon, který se do večera vybije

Apple samotný se pak optimalizaci spotřeby věnuje už tradičně a má jistě tu nespornou výhodu, že si může na míru navrhnout nejen software, ale i hardware a to až na úroveň samotného čipsetu. Microsoft sice díky akvizici mobilní divize Nokie získal také vlastní telefony, ty ale používají běžné konfekční čipsety.

V každém případě, úsporné technologie jsou dalším technologickým průsečíkem velké trojky.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,