Hardware | USA | Bluetooth

Apple chystá funkci pro dohledávání věcí. Tile chce být rychlejší, představil řadu nových „hledátek“

Již nějakou dobu kolují nepotvrzené zvěsti, podle kterých má Apple představit zařízení pro lokalizaci a sledování polohy věcí, a to za pomocí nízkoenergetických čipů bluetooth nebo snad i UWB (základ v podobě dohledávání iPhonů, které mají zapnuté jen Bluetooth už v novém iOS a MacOS funguje nyní). Rojí se proto projekty, které slibují něco podobného již teď, jako například kalifornská firma Tile.

Úplnou novinkou v portfoliu je samolepka Tile Sticker, dále byly představeny upravené a vylepšené produkty řad Tile Slim, Tile Pro a Tile Mate. Všechny nabízejí jednoduchou lokalizaci předmětů, ke kterým jsou připevněny.

Nejen pro zapomnětlivé

Tile Sticker je v podstatě samolepka, kterou lze upevnit na různé povrchy, přičemž na lepící části výrobce spolupracoval s renomovanou firmou 3M. Je odolná proti vodě, vyniká kompaktními rozměry a nízkou hmotností. Může se pochlubit až tříletou výdrží na baterii a dosahem kolem 50 metrů.

Tile Slim svými rozměry a provedením odpovídá platební kartě, takže je ideální například pro umístění v dokladech, kapse či peněžence. Proti předchozí generaci nabízí dvojnásobný dosah až 60 metrů, zajímavostí je integrovaný reproduktor, schopný vydávat zvuk s hlasitostí až 82 decibelů.

V neposlední řadě jsou součástí portfolia aktualizované přívěsky Tile Mate a Tile Pro. I ty se dočkaly prodloužení dosahu, konkrétně na 60, respektive 120 metrů. Oba jsou vybaveny knoflíkovými bateriemi a plastovými těly, která přežijí i praní v automatické pračce.

Se sledováním polohy

Podobně, jako v předchozích verzích, mohou majitelé využít ke zjištění polohy zařízení tzv. „crowd GPS“. Lokalizace funguje tak, že pokud je předmět s připojeným „sledovačem“ nahlášen jako ztracený a je v dosahu jiného uživatele Tile, pošle aplikace vlastníkovi anonymní informaci o poloze pohřešovaného předmětu.

Výrobce tvrdí, že komunita jeho uživatelů aktuálně pokrývá 195 zemí a 230 území po celém světě a že 90 % položek nahlášených jako ztracených se nakonec úspěšně shledalo se svými majiteli. Tile svými trackery lokalizuje denně více než pět milionů jedinečných položek.

„V průběhu let jsme viděli, jak naši zákazníci používají produkty Tile pro různé předměty,“ uvedl generální ředitel C.J. Prober. „Od peněženek přes dálkové ovladače, elektrické nářadí až po batohy, naši zákazníci nám ukázali, že chtějí Tile pro všechno možné. Navrhli jsme novou produktovou řadu, abychom umožnili komunitě najít doslova cokoli.“

Ceny novinek vypadají následovně:

  • Tile Sticker se prodává v balení po dvou za cenu 39,99 dolarů (cca 1130 Kč) nebo po čtyřech za 59,99 dolarů (asi 1700 Kč).
  • Tile Slim stojí 29,99 dolarů (cca 850 Kč).
  • Tile Mate se bude prodávat za 24,99 dolarů (cca 710 Kč).
  • Tile Pro přijde na 34,99 dolarů (asi 990 korun).

V nabídce jsou dále akční balíčky, kombinující několik produktů za zvýhodněné ceny. Výrobce dále nabízí za 30 dolarů (cca 850 Kč) ročně službu Tile Premium, v jejímž rámci má uživatel k dispozici historii polohy a může si aktivovat upozornění, pokud sledovaný předmět opustí stanovenou oblast.

Trackr, Chipolo a další

Na stejném principu dnes funguje několik podobných zařízení, nejznámější jsou „hlídátka“ Chipolo nebo Trackr. Neslibují ale až takové dosahy a variabilitu jako Tile. 

U všech těchto zařízení je základním předpokladem funkčnosti to, aby v dosahu bylo dostatek dalších uživatelů, kteří tak vytvoří „sledovací síť". Trackr i Chipolo jsme testovali v českých podmínkách a bohužel zde nejsou v praxi příliš dobře použitelné, uživatelů je zkrátka zjevně málo. S Tile to nebude jiné. 

d2c48f0d-0d1d-41e6-8338-c11f6a91a8ca2019 10 08 (15 34 13).jpg2019 10 08 (15 34 19).jpg 
Trackr a Chipolo

Pokud by ale Apple přišel s podobnou službou, která by fungovala napříč uživateli iPhonů a iPadů, byla by rozhodně použitelnější. Každý iPhone by se rázem stal pomyslným majákem obří sítě, v rámci které by bylo možné ztracené věci dohledávat. Sledované zařízení si přitom vystačí jen s velmi malým a energeticky nenáročným čipem. 

Diskuze (3) Další článek: Japonští vědci vytvořili umělou krev s univerzální skupinou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,