Amazon | Apple Music

Apple chystá bezztrátové audio. Bez příplatku. Reakce konkurence byla blesková

Rok 2021 se pro hudební streamovací služby bude zřejmě nést ve znamení bezztrátového audia.

  1. Apple Music začátkem týdne oznámil, že tuto vyšší kvalitu zvuku začne nabízet od příštího měsíce bez dodatečného poplatku. Na začátku bude k dispozici 20 milionů skladeb, do konce roku 75 milionů.
  2. Amazon na to reagoval tak, že novinku zavedl s okamžitou platností.
  3. Bezztrátové audio plánuje rovněž Spotify, ale v jeho případě si člověk připlatí.

Bezztrátová kvalita v pojetí Applu začíná na CD kvalitě (16 bitů při vzorkovací frekvenci 44.1 kHz) a může vystoupat až na 24 bitů při 48 kHz, případně 192 kHz. Nejvyšší možnost si pomocí standardního hardwaru nepřehrajete, k tomu je třeba USB převodník digitálního signálu na analogový.

Apple Music plánuje i podporu prostorového zvuku Dolby Atmos.

Amazon tedy Apple Firma tak Apple předběhla a stala se první streamovací službou, která bezztrátové audio nabízí bez přidaných poplatků. To může ještě podpořit její růst, který byl meziročně výrazný - o celých 100 procent. Aktuálně má Amazon Music k dispozici 70 milionů skladeb v CD kvalitě a 7 milionů v „ultra HD kvalitě“.

Bezztrátovou kvalitu nabízí rovněž Tidal, v jeho případě je to za výrazný příplatek - uživatelé za program nazvaný Tidal Masters zaplatí 19,95 dolarů měsíčně. Spotify o plánech v tomto směru promluvilo v únoru, dedikované předplatné pro CD kvalitu plánuje služba spustit v druhé polovině tohoto roku.

Na závěr perlička, kterou momentálně žijí sociální sítě. Apple potvrdil, že nové lossless audio nebude fungovat na drahých sluchátkách Apple AirPods Pro. Podrobnosti připravila MobilMania:

Diskuze (61) Další článek: WHO: Dnes už raději nepracujte, vedle infarktu vám totiž hrozí také DALY

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,