Apple chtěl v roce 2013 koupit Teslu za 27 miliard dolarů. Nakonec si k elektromobilům hledá jinou cestu

Apple má vážný zájem o nový segment elektromobilů, který umožňuje snadnější vstup novému výrobci na automobilový trh a obzvláště s kombinací technologie autonomního řízení. Apple už měl připravené plány v roce 2013.

Podle informací analytika Craiga Irwina v rozhovoru pro CNBC, který má tuto informaci z několika důvěryhodných zdrojů, měl Apple zájem koupit Teslu už v roce 2013. Jde tedy o celý rok před samotným startem projektu Titan, který měl za cíl vyvinout vlastní elektromobil Applu.

Apple měl v té době nabízet za akvizici Tesly nadstandardních 27 miliard dolarů, ale obchod se neuskutečnil. Důvod je asi jasný - Elon Musk. Ten věří, že potenciál společnosti je minimálně v desetinásobné hodnotě této částky.

Problém je, že hodnota Tesly na veřejné burze je stále poměrně nízká, za což mohou různé špatné finanční výsledky a další aféry. Aktuální hodnota Tesly je „pouze“ 36 miliard dolarů, což je důsledek velkého tlaku short sellerů, kteří dostali cenu za akcii z 360 dolarů až na současných 205 dolarů.

Apple již několikrát oznámil, že stále pracuje na samotné autonomní technologii a dle informací zmíněného analytika například inženýři Applu pracují i na bateriích a dalších částech. Podle něho tak projekt Titan rozhodně zcela neskončil, ale spíše se transformoval do jiné podoby. To by podpořil i již dříve známý fakt, že Apple pracuje na novém typu LIDARu, který je mnohem menší a levnější. Elon Musk ale použití LIDARu v automobilech označil za slepou uličku a do budoucna se podle něj této technologie všichni zbaví.

Diskuze (21) Další článek: Spotify má první vlastní hardware. Je to doslova věc do auta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,