Apple | Soukromí | Šifrování | FBI

Apple chtěl šifrovat zálohy v iCloudu. Po konzultacích s FBI ale od plánů upustil

Apple přibližně před dvěma lety začal zvažovat možnost zašifrovaných záloh zařízení na iCloud. K samotným datům by tak měl přístup pouze uživatel a nebylo by je možné zneužít. Po diskusi s FBI ale došlo k upuštění od plánů.

U IT firem je běžné, že je úřady na základě soudních příkazů apod. žádají o přístup k datům konkrétních uživatelů. Problém ale nastává u šifrovaných dat, ke kterým nemá přístup ani samotný provozovatel služby. Stejně tak se Apple v poslední době dostal do křížku s americkou vládou za odmítnutí odblokování iPhonů.

Nyní ale vyplavalo na povrch, že Apple měl v plánu zavedení šifrování záloh zařízení do iCloudu, především kvůli zamezení úniku dat při případném hackerském útoku. Záležitost firma konzultovala i s FBI, načež od plánu ustoupila. Není ale jasné, zda právě kvůli nátlaku ze strany vládní organizace, či kvůli jiným důvodům. Informovalo o tom Reuters s odkazem na několik zdrojů uvnitř FBI i samotného Applu.

Důvodů může být několik

Při jednáních se ale zástupci FBI vyslovili proti plánu. Možnost přístupu k datům na iCloudu je totiž jeden z nejefektivnějších způsobů, jak získat potřebné důkazy. Zařízení od Applu jsou totiž známé vysokým zabezpečením, kdy není snadné se do nich přímo dostat – Apple samotný jejich odblokování pro policii dlouhodobě odmítá. Bez šifrování na iCloudu jsou tak alespoň nějaká data snadno dostupná.

Důvodů, proč od plánu nakonec sešlo, ale může být více a není zřejmé, že za tímto krokem opravdu stojí doporučení či nátlak FBI, či nikoliv. Podle zdroje uvnitř Applu také panovaly např. obavy, že by se mohlo více uživatelů ocitnout bez přístupu ke svým datům.

Ať už je tedy důvod jakýkoliv, faktem je, že Apple zálohy zařízení ve svém cloudu nešifruje a podle dat za první polovinu minulého roku došlo k předání kompletních záloh telefonů v 1 568 případech, přičemž šlo o přibližně 6 000 účtů. Podobným způsobem ale konají všechny společnosti, včetně např. konkurenčního Googlu a záloh na Androidu.

Jaké soukromí nabízí jednotlivé chatovací aplikace?

Diskuze (27) Další článek: V Internet Exploreru je díra, kterou hackeři aktivně využívají. Microsoft díru opraví, ale asi až v únoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,