Apple | USB-C | Thunderbolt

Apple bude podporovat Thundebolt i u Maců s vlastními čipy Arm

Rozhraní Thunderbolt bylo vyvinuté díky spolupráci Intelu a Applu a první generace byla představená už v roce 2011. Nyní už se na trh chystá dokonce Thunderbolt 4, který bude podporovat i USB4 a další novinky. Maximální rychlost ale zůstane stejná jako u Thunderboltu 3 – 40 Gb/s.

Vzhledem k tomu, že řadiče zajišťuje Intel, objevily se spekulace o tom, že možná Apple postupně ukončí podporu pro Thunderbolt kvůli tomu, že přechází na vlastní čipy Arm.

Apple ale oficiálně oznámil, že vzhledem ke společnému vývoji tohoto rozhraní, které je už dokonce možné používat i bez licenčních poplatků, bude pokračovat v jeho podpoře a rozvoji i u budoucích Maců s vlastními čipy Arm („Apple Silicon“).

thunderbolt_4_accessories.jpg

Současný vývojářský kit Mac mini s čipem Apple A12Z má sice USB-C, ale bez podpory Thunderboltu. Jde tak spíše jen o prioritu a implementaci řešení lze očekávat až ve finálních zařízeních, kterých se dočkáme na podzim.

Nová generace Thunderboltu 4 přinese podporu připojení až dvou displejů s rozlišením 4K nebo jednoho s rozlišením 8K v rámci jednoho čipu. Datový přenos přes PCI Express bude možný s rychlostí až 32 Gb/s a dokovací adaptéry budou moci mít až 4 porty. Samozřejmostí je oprava spousty technologických i bezpečnostních chyb.

Diskuze (19) Další článek: Dokážete vyhloubit tunel rychleji než šnek? Boring Company vyhlásila zábavnou soutěž

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,