Apple | USA

Apple bojuje proti právu na opravu. Uživatelé by se prý mohli zranit

Kalifornští zákonodárci v březnu 2018 představili návrh zákona známého pod názvem Právo na opravu. Navrhovaná legislativa měla uložit významným výrobcům, jakým je například Apple, povinnost poskytnout majitelům zařízení a neautorizovaným servisům všechny informace, součástky i potřebné vybavení k tomu, aby si mohli například iPhone opravit sami. Psal o tom tehdy The Verge.

Apple je známý tím, že jeho zařízení se mimo autorizovaného servisu neopravují příliš snadno. Firma je přesvědčena, že nejlepší řešení je přenechat opravu svých výrobků autorizovanému servisu. Proto začala proti iniciativě předkladatelky Susan Talamantes Eggmanové bojovat.

Jak uvedl MacRumors, představitel výrobce z Cupertina se společně s lobbistou z obchodní organizace COMT, která zastupuje velké technologické společnosti, v posledních týdnech setkávali se zákonodárci z Kalifornie, aby je přesvědčili o škodlivosti zmíněného záměru.

Dvojice na setkání s členy Komise pro ochranu soukromí a spotřebitele uvedla, že uživatelé by se mohly při pokusu o opravu zařízení od Applu poranit. Argumentují například náhodným propíchnutím baterie.

Jeden z účastníků setkání, který chtěl zůstat v anonymitě, potvrdil informaci, že představitelé Applu na setkání přinesli rozebraný iPhone, aby členům komise názorně ukázali všechny součástky zařízení a nutnost jeho správného rozebrání.

Návrh nakonec odložili

V poslední dubnový den však překladatelka návrhu zákona Susan Talamantes Eggmanová ve svém stanovisku uvedla, že zákon stahuje z programu jednání Komise pro ochranu soukromí a spotřebitele.

Jak upřesňuje Motherboard, návrh Eggmanové nenašel dostatečnou podporu ke schválení. Výrobci podle ní díky nepodloženým tvrzením vyvolali obavy. Jak však dodala, svou iniciativu nevzdává a návrh opětovné předloží k posouzení komise v lednu 2020.

Je logické, že není v zájmu Applu, aby měli servisní střediska třetích stran přístup ke všem součástkám potřebným na opravu iPhonů nebo iPadů. Autorizovaným servisům by se tak výrazně snížily zisky. Tématu jsme se věnovali i v minulosti.

Připomeňme, že Kalifornie není jediným místem v USA, kde se pokoušejí o přijetí Práva na opravu. Dalších 17 států USA včetně Washingtonu, Massachusetts, New Yorku, Illinois, Iowy, Kansasu nebo Minnesoty bojuje za přijetí obdobného zákona. Problematika se rovněž probírala na půdě EU, doposud však k žádnému závěru nedošlo.

Diskuze (63) Další článek: Pentagon touží po robotech schopných opravovat vesmírné satelity

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,