APC Back UPS-Pro 650S - malá domácí elektrárna

Kvalitní UPS netradiční černé barvy pro domácí i poloprofesionální využití.
Již asi každému uživateli počítače se mnohokrát stalo, že během jeho práce byl vypnutý elektrický proud a veškerá práce právě několik hodin vytvářená, pochopitelně nezálohovaná, byla pryč. Pro řešení těchto situací se používají speciální zařízení s označením UPS, česky řečeno záložní zdroje. V redakci jsme měli záložní zdroj Back UPS-Pro 650S společnosti APC (American Power Conversion).

Překvapila jenom černá
Po rozbalení záložního zdroje jsme se ihned začali zajímat, co je na zdroji nového. Popravdě řečeno, že nás zaujala černá barva, ale jinak jsme na zdroji nic nového od předchozích modelů nezaznamenali. Na předním panelu jsou umístěny čtyři indikační diody a spínač. Indikační diody informují o aktuálním stavu napájecího zdroje. První zelená dioda svítí, pokud je napájení počítače realizováno přímo z elektrické sítě. Druhá žlutá dioda svítí, když došlo k přepnutí napájení na akumulátor a konečně poslední dvě červené diody vás informují o tom, že je něco v nepořádku, což může být způsobeno přetížením zdroje nebo vadným akumulátorem. Pro připojení zařízení jsou na zadní straně zdroje čtyři zásuvky, z toho tři jsou zálohovány akumulátorem a jedna je jen chráněna ochranným filtrem, což je možné použít pro zařízení jako je laserová tiskárna. Navíc jsou zde i konektory RJ45 pro filtrování telefonní přípojky. Zdroj měl udávanou kapacitu 650 VA a tedy reálný výkon 410 W.

Povídání s UPSkou
Kromě klasického zálohování napájecího napětí umí zdroj komunikovat s počítačem přes sériový port. Na počítači musíte mít nainstalovaný speciální software PowerChute Plus dodávaný se záložním zdrojem. K čemu taková komunikace je? Když už dojde k výpadku elektrického proudu, tak vám software nahlásí, že k výpadku došlo a navíc dostanete informaci, kolik času ještě zbývá do vyčerpání kapacity záložního zdroje. Kromě aktuálních informací o přerušení napájení si navíc můžete zjistit další parametry zdroje. Asi jedny z nejpodstatnějších jsou momentální úroveň napájecího napětí, míra nabití akumulátoru a výše výstupního napětí.

Program je k dispozici pro většinu běžných operačních systému jako jsou Windows 95/98, Windows NT, Unix. My jsme zkoušeli software na stanici s Windows NT 4.0 CZ Workstation.

Opravdu vydrží dlouho?
Při prvním připojení a nainstalování softwaru se ukázalo, že nám akumulátor vydrží pracovat 25 minut. Při praktickém testu, kdy jsme nechali akumulátor plně nabít a pak jsme vypnuli napájecí napětí, jsme měřili jakou reálnou dobu bude zdroj zásobovat počítač elektrickým proudem. První informace od softwaru zněly, že by to mělo být 24 minut, což i podle oka byl velice podhodnocený údaj. Realita nakonec vypadala tak, že se počítač vypnul za 42 minut a to byl v plné práci a se sedmnáctipalcovým monitorem.

Záložní zdroj APC Back UPS-Pro je typickým představitelem kategorie záložních zdrojů pro pracovní stanice a domácí počítače. Podle udávaného výkonu k němu můžete připojit třeba i tři počítače s monitory a tak se výsledná cena v poměru na jeden počítač zmenší.

záložní zdroj
APC Back UPS-Pro 650S
Zdroj: Herald Communications
Telefon: 02–24 21 38 57
Cena: 7 541 Kč bez DPH
Záruka: 2 roky
Parametry: Výkon 650 VA / 410 W

typ: off-line

Zdroj Computer
Váš názor Další článek: Události v přenosných počítačích v roce 1998

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,