AOpen 48×/12×/50× - domů, do kanceláře, na cesty

Externí vypalovací mechanika AOpen EHW-4850U disponuje dnes již standardní rychlostí zápisu, ale pro majitele notebooků a uživatele potřebující mobilně vypalovat se jedná o zajímavé a nijak drahé řešení.
Kapitoly článku

Vypalovačka AOpen EHW-4850U je řešením pro majitele notebooku, kteří nechtějí investovat částku přesahující deset tisíc do klasické interní slotové CD-RW popřípadě Combo CD-RW/DVD mechaniky (viz například naše recenze). Mechanika pochází z dílen společnosti AOpen, která je známá svými základními deskami nebo kvalitním počítačovými skříněmi, čip je nespíše značky Ricoh (v minulosti tomu tak u CD-RW AOpen bylo).

Co dostanete v balení
Mechanika je distribuována v klasickém retail balení, které představuje velká a pořádně těžká krabice.

  • mechanika AOpen EHW-4850U
  • AC napájecí adaptér (110V-240V(50/60Hz)
  • audio kabel (jack 3,5mm)
  • USB kabel (1 m)
  • 1× blank 48× CD-R médium
  • 1× blank 12× CD-RW médium
  • Nero Burning ROM
  • Nero InCD Packet Writing
  • manuál (čeština chybí)

Vzhled
Externí mechaniky se od interních liší hlavně velikostí a leckdy i tvarem. Tento model na první pohled vypadá jako klasická interní vypalovačka, nicméně je delší a také o dost težší (cca 1,6 kg). Právě ona hmotnost je nepříjemná, jelikož při přenášení vypalovačky je každý gram na škodu a pokud k tomu připočtete ještě nutnost transportu nemalého napájecího adaptéru a USB kabelu, je mobilita značně ohrožena. Například Li-Teon má v nabídce malý a vzhledově celkem povedený model externí mechaniky, který je svojí hmotností na cesty jako dělaný. AOpen EHW-4850U podporuje pouze horizontální umístění, což je škoda, jelikož vzhledově a provedením velmi podobný model od Benqu má přibaleny "nožičky", která umožňují i vertikální orientaci vypalovačky. Vkládací mechanismus je typický typu tray (dvířka).


Celkový pohled (pro zvětšení klikněte na obrázek)


Mechanika má v zadní částí malý "hatchback"


Designově pěkně provedená přední část (zvláště modrá barva pěkně ladí) obsahuje standardní tlačítka a ovládací prvky - zleva: konektor pro připojení sluchátek, regulátor hlasitosti, LED dioda, tlačítka Play/Pause, Stop/Eject


Zadní část obsahuje - zleva: konektor napájení, tlačítko On/Off, audio výstup, USB konektor

Technické parametry udávané výrobcem

AOpen EHW-4850U
Podporované formáty CD-DA,CD-ROM (mode 1 and 2), CD-ROM XA (mode2), CD-I, Photo-CD (single and multiple sessions), Video CD, CD Extra, I-Trax CD, CD Text, High Density (80min) CD
Kapacity médií 790 MB (90min) / 700 MB (80min) / 650MB (74min)
Velikost médií 8 / 12 cm
Rychlost zápisu CD-R 48×, 40×, 32×, 24×, 20×, 16×, 12× , 8× 
Rychlost zápisu CD-RW 12×, 10×, 8×, 4×
Rychlost čtení 50× max.
Přístupová doba 120 ms
Velikost vyrovnávací paměti 2 MB
Podpora OS Windows 95 / 98 / ME / XP / NT / 2000
Způsoby zápisu výrobce neudává
Rozhraní USB 1.1/ 2.0 
Podpora Mt. Rainier ne
Overburning ano
Ochrana proti podtečení zásobníku JustLink
Použité technologie JustSpeed, Speed Boost
Rozměry (d × š × v) 246,5 × 159,4 × 52,88 
Hmotnost 1,6 kg +-10%
Možnosti montáže mechaniky horizontální

Poznámka: mechanika je sice USB 2.0, ale díky zpětné kompatibilitě ji můžete připojit i na řadiče standardu USB 1.1. Jen musíte počítat s menší rychlostí zápisu, jelikož teoretická propustnost USB 1.1 je 11 Mbit/s (=1350 kB/s). Maximální teoretická rychlost zápisu je tedy cca 9×, v praxi to je spíše 6× - 7×.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,