Antiviry Kaspersky Lab mají na amerických úřadech definitivní utrum. Trump podepsal zákaz

Pokud se Kaspersky Lab v posledních měsících snažilo zlepšit své vztahy s americkou vládou, nepovedlo se to. Prezident Donald Trump podepsal zákon, jenž zahrnuje zákaz, aby jakékoli americké úřady používaly software od ruského výrobce antivirů.

USA původně používání softwaru zakázalo v září. Rozhodnutí ale ještě nebylo oficiální a pokud úřad antivirus nezměnil, relativně mu nic nehrozilo. Podpisem Trumpa se ale celá věc stává povinnou a všichni, kteří program doteď nezměnili, budou muset.

Kaspersky Lab se během posledního roku ocitl pod sérií obvinění, že spolupracuje s ruskými tajnými službami a sbírá od uživatelů informace z jejich počítačů. USA na to podle serveru New York Times upozornil Izrael, jelikož země zaznamenala pokusy ruských hackerů nabourat se do počítačů Národní bezpečnostní agentury (NSA) skrze právě antivirus.

Mnoho státních podniků v reakci přestalo software používat. I v Británii tamní šéf kyberbezpečnosti doporučil, aby vláda přešla na jiného výrobce, ideálně ne ruského. Kaspersky Lab stále může prodávat své produkty široké veřejnosti, ale i zde má problémy – například velký americký řetězec Best Buy přestal software prodávat. Čistě z vlastní iniciativy.

Kaspersky Lab se snažilo bránit tím, že nabídlo, že dá své zdrojové kódy ke kontrole potřebným úřadům. Ani to nepomohlo, americká vláda snahu označila za nedostatečnou. Firma tak nyní zvažuje své možnosti. „Geografický přístup ke kyberbezpečnosti“, jak zákaz popsala agentuře Reuters, vnímá jako značnou diskriminaci.

Diskuze (7) Další článek: Zotac MEK1: pořádná herní mašina v těle konzole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,