Windows | Antivirus | Meltdown | Spectre

Antivir může po opravách chyb procesorů vyvolat modrou obrazovku smrti

Opravy pro Windows zkraje ledna, které zamezují zneužití chyb Spectre a Meltdown v procesorech, mají nečekané konsekvence. Nejprve se s problémy setkali majitelé počítačů s procesory od AMD, přičemž podle Microsoftu byl na vině výrobce a jeho špatná dokumentace k čipům, no a nyní zase staré antivirové programy.

Ty totiž musejí být s aktualizacemi kompatibilní. Doposud mohly jako vysoce privilegované aplikace volat některé instrukce jádra, což ale právě opravy znemožňují. Pokud by to nějaký (třeba starší) antivirus provedl, může to vést až k vyvolání kritické chyby a BSOD.

Mám podporovaný antivir?

Aktualizované bezpečnostní programy Avast, AVG, ESET nebo třeba Kaspersky jsou kompatibilní. To samozřejmě platí i o Defenderu na Windows 10.

Aby k tomu nedošlo, lednová aktualizace dorazí pouze na počítače, jejichž antivirus vytvořil v systémovém registru speciální klíč. Pokud Windows Update tento klíč v systému neobjeví, aktualizace se záplatami na chyby Meltdown a Spectre se nenainstalují.

54097266-cbb0-4e68-a800-bc595fc2ba10
Aby se instalovaly všechny záplaty, v systémovém registru musí být tento klíč. Vytvoří jej podporovaný antivir. Pokud žádný nemáte, musíte jej vytvořit ručně.

Majitelé počítačů bez jakéhokoliv antiviru (zejména na starších Windows 7 bez předinstalovaného Defenderu) pak tento klíč musejí vytvořit ručně:

Klíč: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat
Název: cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc
Typ: REG_DWORD
Data: 0x00000000

Diskuze (62) Další článek: Tak to je úlet! Na CESu se objevil i chytrý záchod. Má dotykový displej a poslouchá na slovo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,