Antivirové kukátko: eTrust Antivirus

Antivirové řešení eTrust od Computer Associates je pro nás zajímavé proto, že jej Microsoft nabízí prostřednictvím svých partnerů jako doplněk OEM verze Windows XP. I když se ale říká, že se darovaným koňům nemá dívat na zuby, my jsme to v případě eTrust Antiviru udělali.

Související odkazy

Slovník
antivirus
firewall
FTP
OEM
online
server
virus

Společnost Computer Associates patří k největším výrobcům software na světě, vejde se do první pětky. Ve svém portfoliu má zejména produkty pro podnikovou sféru od software pro datová centra přes manažerské nástroje až po oblast bezpečnosti, kde nabídka CA přesahuje směrem k domácím uživatelům.

CA založil Charles B. Wang spolu s několika partnery v roce 1976 v New Yorku, kde společnost sídlí až dosud. CA začali podnikat jako distributoři produktu CA-Sort švýcarské společnosti, která se jmenovala stejně jako americký distributor, tedy Computer Associates. V roce 1980 americká CA švýcarskou firmu koupila, o rok později potom CA vstoupila na burzu. Až do roku 2002 vedl společnost Charles B. Wang, kterého nahradil na dva roky Sanjay Kumar. Ten musel po finančním skandálu v dubnu 2004 odstoupit a novým šéfem společnosti se v listopadu stal John Swainson, který přišel z IBM. Z bezpečnostního hlediska, které nás zajímá, je zajímavý ještě srpen 2004, kdy CA koupili společnost PestPatrol pro ochranu před spyware a dalšími typy škodlivých programů, které antiviry nemusejí zachytit.

CA a Microsoft

První větší spolupráci v oblasti bezpečnosti oznámili Microsoft a Computer Associates v prosinci 2003, kdy CA nabídl kombinaci Antiviru a Firewallu v balíku eTrust EZ Amor pro zákazníky Microsoftu na rok zdarma. Tato nabídka platila půl roku. V podstatě po roce, v listopadu 2004 Microsoft a CA oznámili nové partnerství, které přináší uživatelům Windows XP antivirové řešení eTrust Antivirus v rámci Partnerského balíčku. eTrust Antivirus byl také do konce února přikládán ke všem prodaným kopiím OEM verze Windows XP. Windows XP Home tak byly obohaceny o samostatný antivirus pro osobní počítač, k Windows XP Professional byl nabízen eTrust Antivirus r7.1 s nástroji pro síťovou správu včetně možnosti webového přístupu k nastavení a s třicetidenní zkušební verzí aplikace PestPatrol.

Registrace nutná

Pro registraci budete muset uvést platnou adresu elektronické pošty a další údaje. Instalace samotná je jednoduchá, nabízí uživateli několik režimů instalace podle požadovaných funkcí, tato nabídka je širší v případě antiviru v síťové verzi. Po instalaci už stačí restartovat počítač, aby došlo k aktivaci ochrany.


Výběr možností instalace je široký

Ta probíhá ve dvou vrstvách, první je ochrana v reálném čase, kdy antivir automaticky kontroluje používané soubory. Druhou vrstvou je skener, který provede na vyžádání kontrolu vybraných souborů nebo celých disků. Antivir je integrován do operačního systému, takže se zobrazuje možnost zkontrolovat soubory v kontextové nabídce při stisknutí pravého tlačítka myši. Pokud hledáte třetí vrstvu ochrany, tedy kontrolu příchozí a odchozí pošty, tak ta přítomná není, soubory v emailech jsou kontrolovány až při pokusu o jejich otevření.

Samozřejmostí je automatické stahování nových definičních souborů, které CA poskytuje téměř každý den, na FTP, které slouží k ručnímu stahování aktualizací, je vidět, že v některé dny byly vydány i dvě aktualizace tak, jak se objevovaly aktuální hrozby.

Česky ani ťuk

I když je produkt v rámci spolupráce s Microsoftem nabízen v České a Slovenské republice, neexistuje lokalizace ani do jednoho z těchto jazyků. Tato drobnost dokáže spolehlivě odradit velkou část uživatelů, kteří s počítačem začínají. Uživatelské rozhraní testovaného produktu navíc není příliš přívětivé, k jednoduchosti a přehlednosti má daleko. Obsahuje ale jeden zajímavý prvek, a to možnost vytvořit si sestavu adresářů, které chcete prohlížet namísto obvyklého jednorázového výběru při každé kontrole.

 
Kontextová nabídka antiviru

V češtině není dostupná ani technická podpora, z verze zdarma je k dispozici podpora pouze v online režimu. Web CA určený uživatelům antiviru nabízí standardní databázi virů s informacemi o aktuální situaci. Nechybí ani možnost nechat si přes web zkontrolovat počítač na přítomnost virů nebo stáhnout jednoúčelové nástroje pro odstranění

Kšandy a pásek

Narozdíl od antivirů, se kterými jsme se dosud v rámci Antivirového kukátka seznámili, disponuje hned dvěma antivirovými stroji - Vet Antivirus a InoculateIT. Uživatel si může pro kontrolu souborů vybrat mezi oběma antivirovými enginy, standardně je používán Vet, alespoň podle základního nastavení aplikace po instalaci. Tento přístup, který s sebou přináší potenciálně vyšší bezpečnost, jsou zvýšené nároky na systémové prostředky. Běžící real-time ochrana dokáže ukousnout přes 60 MB operační paměti.


Volba používaného antivirového engine

Na druhou stranu je i přes větší nároky na RAM eTrust antivir poměrně rychlý, standardní "testovací" sestavu se dvěma disky rozdělenými na 4 logické oddíly zkontroloval za obstojných 18 minut a 35 sekund.

...nemusejí stačit

Sami nemáme možnost kvalitně otestovat úroveň ochrany, přejímáme jako obvykle hodnocení uznávaného Virus Bulletinu. Podle tohoto nezávislého testu patří eTrust mezi průměrné antiviry s 19 průchody testem a 11 selháními. Z pohledu uživatele Windows XP je důležitá informace, že oba testy na tomto operačním systému antivir absolvoval úspěšně. Největší problémy má eTrust na Windows Serveru 2003 a ve Windows ME.


Výsledky testování - soubory v koši Norton SystemWorks nejdou otevřít

Další testy nižší míru spolehlivosti eTrustu potvrzují, zmiňují se ale zejména o problémech se stabilitou. S těmi jsme se při používání antiviru setkali také, poprvé hned po instalaci, kdy systém nenaběhl a skončil v modré obrazovce s výpisem chyby způsobené právě antivirem. Tento kousek si eTrust zopakoval ještě jednou po dvou dnech.

Zadarmo i za peníze

První rok používání eTrust Antiviru je zdarma, pokud využijete společnou nabídku CA a Microsoftu. Plná komerční verze stojí 30 USD za uživatele u antiviru bez podpory vzdálené správy a dalších pokročilých funkcí. Tato cena platí při využití elektronického obchodu a stažení produktu. Krabicová verze je nabízena s přirážkou 10 USD za dopravu. Verze r7.1 určená do firem stojí 40 dolarů za každého uživatele s možností množstevních slev.

Diskuze (25) Další článek: Intel obdržel varování od japonského antimonopolního úradu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,