Antivirové kukátko: Doktor Web

Antivirových produktů je na světě několik desítek, vedle velkých společností vyvíjejí antiviry i skoro neznámí vývojáři. Příkladem takového dobře utajeného antiviru je Dr.Web, který má původ v Rusku, ale prodává se v USA i Japonsku.

Související odkazy

Slovník
algoritmus
antivirus
FTP
Linux
partition
server

Databáze znalostí
kategorie Viry

Výrobcem antiviru Dr.Web je ruská společnost Doctor Web, kterou v prosinci 2003 založil autor antiviru Dr.Web Igor Daniloff. Cílem založení nové společnosti byla centralizace vývoje a distribuce antiviru a zefektivnění technické podpory uživatelům. Hlavní kanceláře společnosti jsou v Moskvě, vývoj Dr.Web antiviru probíhá v Petrohradě.

Historie vývoje antiviru Dr.Web je výrazně starší než nová společnost zaštiťující tento produkt. Původně byla výrobcem antiviru společnost DialogueScience zaregistrovaná 31. ledna 1992 jako společný podnik Joint Venture Dialogue a Výpočetního centra Ruské Akademie věd. Původně se Dr.Web jmenoval Spider (pavouk) a stylizovaný pavouk slouží nadále jako logo antiviru Dr.Web. Mezi uživatele Dr.Web patří ruské vládní organizace. Od transformace v novou společnost Doctor Web se výrobci snaží oslovit i západní trhy.

S láskou z Ruska

V nabídce "webového doktora" jsou řešení pro osobní počítače i servery. Základem je jako obvykle antivir pro operační systémy Windows (95/98/Me/NT/2000/XP). Nechybí ani podpora operačních systémů Linux, FreeBSD, OpenBSD, Solaris, Novell NetWare a dnes už značně exotického OS/2 od IBM.

Ochranu souborových serverů poskytuje Dr. Web pro Sambu (na Linuxu, Solarisu, FreeBSD, OpenBSD a Novell Netware. U antiviru pro poštovní servery je pokrytí operačních systémů obdobné. Nejnovějším produktem v nabídce je potom Dr.Web pro internetové brány pro kontrolu dat přenášených pomocí protokolů HTTP a FTP. Vzhledem k absenci zastoupení Dr.Web v ČR jsme se pro účely seznámení s tímto antivirem spokojili se zkušební verzí, která nabízí možnost využívat aktualizace po dobu dvaceti dní.

Chytrá instalace

Instalace produktu je poměrně jednoduchá a srozumitelná, byť aplikace není k dispozici v českém jazyce. Po spuštění instalačního souboru aplikace upozorňuje uživatele na to, aby odinstalovali antivir, pokud nějaký používají, protože by mohlo dojít ke konfliktům. Dále vás aplikace vyzve k zadání licenčního klíče a zároveň nabídne přímo z instalátoru možnost licenci zakoupit či stáhnout demonstrační klíč, což je cesta, kterou jsme se vydali my.

Dále je samozřejmě možné zvolit, jaké funkce se mají instalovat. V nabídce je rezidentní štít, samotný skener, nástroje pro kontrolu poštu, antivir pro DOS, aplikace pro antivirovou kontrolu z příkazové řádky ve Windows a také nástroj, který umožňuje nastavit čas vykonání různých akcí Dr.Web Scheduler. Na závěr instalace proběhne krátký test paměti a instalátor zobrazí textový dokument s poděkováním a doporučením pravidelné aktualizace virové databáze prostřednictvím zabudovaných nástrojů.

Nejen bůh je trojjediný

Standardní instalace poskytne uživateli nejen antivirovou ochranu, ale také hned tři ikony v oznamovací části systémové lišty, jedna je zvlášť pro Plánovač akcí, druhá pro rezidentní štít Spider Guard a třetí pro část Spider Mail, která se stará o kontrolu pošty. Názvům těchto dvou částí odpovídají i ikonky v podobě pavouka. Pavoučí ochránce při pohybu myší nad ikonou zobrazí aktuální statistiky o prověřených souborech a výsledcích jejich kontroly, všechny tři ikony potom po stisku pravého tlačítka zobrazí kontextové menu pro přístup k jednotlivým funkcím a možnostem nastavení.

Pro kontrolu vybraných souborů je nutné spustit Scanner Dr.Web, aplikace se plně neintegruje do systému, takže se možnost antivirové kontroly neobjevuje v kontextové nabídce u souborů a adresářů. Skener lze spouštět buď z nabídky Start, odkazu na ploše nebo přes kontextovou nabídku Spider Guarda.

Uživatelské rozhraní je největší slabinou produktu, i kdyby byl dostupný v české jazykové verzi, těžko by se mohl rovnat intuitivnímu rozhraní Avastu, přehlednému NODu nebo přehlednému Norton Antiviru. Vypadá jako typická aplikace pro Windows 3.11, není pořádně integrovaný do systému a tři ikony v systémové liště obtěžují (pravda, scheduler je zbytečné instalovat, ale pak nemůžete jednoduše nastavit pravidelnou kontrolu disků). Tyto nedostatky odsuzují Dr.Web do role antiviru pro zkušené uživatele, které naopak potěší bohaté možnosti nastavení.

Tajná zbraň KGB?

Autoři antiviru Dr.Web upozorňují na řadu světových prvenství. Například měli jako první zavést kompletní kontrolu paměti ve Windows 95, která umožnila detekci komplexních trojských koní jako Back Orifice. Dalšího prvenství měl Dr.Web dosáhnout monitorovacím nástrojem Spider Guard, který na základě sofistikovaných algoritmů dokázal odhalovat viry na základě jejich chování. Dnes se potom Dr.Web vyznačuje častými aktualizacemi (i několikrát za den) a výkonnou heuristikou, která dokáže odhalit velké množství škodlivého kódu, ale podle dostupných informací je díky velké přísnosti náchylná k falešným poplachům, kdy za vir označí naprosto neškodný soubor.

I přesto jsou výsledky testů na Antivir Bulletinu nepřesvědčivé, poměr 17 úspěšných a 17 neúspěšných výsledků není lichotivý. Několik let staré výpadky dnes nemusejí nikoho zajímat, ale tomuto antiviru se příliš nedařilo ani v posledních testech. Třeba poslední dva testy na Windows XP skončily pro Dr.Web neúspěšně. Tyto výsledky jen přejímáme, ale ani v našem testu rychlosti a nároků na systém Dr.Web nezískal kladné body.

Přeci jen, 90 MB operační paměti (byť na systému s 1 GB RAM) je příliš. Při spuštění skenování disků se objem zabrané paměti zvyšuje o dalších 35 MB. Skenovaní obligátních dvou disků (4 partition) s celkovým objemem 109 GB dat (121 126 kontrolovaných souborů) trvalo ruskému antiviru 42 minut a 14 sekund, a to také není žádná sláva (a to test běžel na PC s výkonnějším procesorem než v předchozích případech). S trochou nadsázky by se Dr.Web dal považovat za nástroj ruské rozvědky v boji proti imperialistickým příliš výkonným počítačům.

Tvrdá měna se počítá

Dr.Web nabízí 20 dní užívání zdarma, plná verze, kterou je možné zakoupit přes web, stojí 30 Euro s aktualizacemi na jeden rok, verze která zahrnuje i upozornění emailem na aktualizace stojí o deset Euro více. Stejnou cenu drží Doctor Web Ltd. u všech podporovaných operačních systémů. Dvouleté licence pro Dr.Web stojí 46 Euro, dalších deset potom stejně jako v předchozím případě stojí emailová upozornění na aktualizace.

Diskuze (13) Další článek: Ati představila výkonné karty pro AGP sběrnici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,