Anička za říše Linuxu: Wikipedia bojuje proti SEO spammerům

Wikipedia bojuje proti SEO spammerům * Některé evropské země odmítají DRM od Applu * FSG a OSDL se slučují * Změna licence k FAAD přináší komplikace

Wikipedia bojuje proti SEO spammerům

Správci anglické verze svobodné encyklopedie Wikipedia přikročili k tvrdému opatření proti spammerům: všechny odkazy mířící z Wikipedie ven budou označeny tagem „nofollow“, čímž by se měly stát neviditelnými pro vyhledávače. Přestože některé jiné jazykové verze Wikipedie (včetně té české) používají stejnou politiku pro externí odkazy už dávno, teprve rozhodnutí správců anglické jazykové mutace vyvolalo rozruch.

Pokud hledáte pomocí Google libovolné heslo, o kterém je článek v anglické Wikipedii, můžete si být jistí, že tento článek najdete na první stránce s výsledky. Zpětné odkazy z Wikipedie mají také velkou váhu. To je příjemné pro zdroje, z kterých Wikipedia čerpá (citací na Wikipedii dosud jejich váha mohla stoupnout), ale i pro spammery zanášející články na Wikipedii svými odkazy. Zrušením živých zpětný odkazů jsou bohužel postiženi nejen spammeři, ale zejména autoři původních zdrojů, kteří si svůj kredit jistě zaslouží. Wikipedia si tak svým krokem vysloužila kromě jiného kritiku za to, že si jen bere a nic nevrací komunitě zpět. Mezi navržená alternativní řešení problému patří například systém pro revizi odkazů, který by umožňoval zobrazovat živé odkazy až po ručním schválení.

Naštěstí je nakonec jen na vyhledávačích, jakými kritérii se budou řídit - autorům vyhledávačů záleží na tom, aby jejich uživatelé získali relevantní výsledky, a pokud budou webmasteři používat „nofollow“ nepatřičně, dříve či později jej vyhledávače přestanou částečně či úplně respektovat. Některé to ostatně dělají už dnes.

Některé evropské země odmítají DRM od Applu

Velký rozruch vzbudilo minulý týden rozhodnutí norské Rady spotřebitelů, která přikázala Applu, aby umožnil přehrávání hudby koupené na iTunes i v přehrávačích od jiných firem. Zjistila totiž, že podmínky, které Apple nabízí norským zákazníkům iTunes, odporují tamním zákonům a poškozuje zákazníky na jejich právech - podle norské legislativy by například měli mít možnost po určitou dobu od nákupu vrátit zboží a získat zpět celou zaplacenou částku. Norské úřady přikázaly firmě Apple uvést svůj obchod do souladu s platnými zákony do 21. června.

Norsko je poměrně malá země a jeho podmínky jsou pro Apple tvrdé - pravděpodobně by tak nikoho nepřekvapilo, kdyby Apple z norského trhu odešel, k podmínkám kladeným norskými úřady se totiž zatím nestavěl příliš vstřícně. Bohužel pro něj se k Norsku v posledním týdnu připojila také Francie a Německo, dva největší trhy Evropské unie. Pokud ve svém tlaku vytrvají, znamená to, že se buď Apple bude muset obejít bez zisků z podstatné části Evropy, a nebo se vzát svého neférového DRM.

Doufejme, že úřady evropských zemí nezůstanou jen u iPodů, ale půjdou ve své politice dál - v Evropě je možné získat mnoho nejrůznějšího obsahu chráněného DRM, který je na alternativních platformách obvykle zcela nepoužitelný. Rozhodnutí evropských orgánů by tak mohlo zjednodušit život i uživatelům Linuxu.

FSG a OSDL se slučují

Free Standards Group (sdružení zodpovědné například za Linux Standard Base) a Open Source Development Labs (zaměstnavatel Linuse Torvaldse a dalších kernelových hackerů, také správce Linux Legal Defense Fund a Patent Commons) se v nejbližší době sloučí do jediné organizace jménem Linux Foundation. Vedoucím sdružení se stane Jim Zemlin, dosavadní šéf FSG.

Aktivity FSG a OSDL se již delší dobu překrývaly, obě sdružení navíc měla takřka stejné členy - téměř všechny větší firmy angažující se v hnutí open source (např. Red Hat, Novell, IBM, Oracle...), sloučení je tedy poměrně logickým krokem. A co čeká Linux Foundation v budoucnu? Jim Zemlin by se chtěl soustředit zejména na způsoby, jak zpřístupnit Linux co největšímu množství uživatelů. Ve svých plánech počítá například s organizací společné propagace nebo právní ochrany.

Změna licence k FAAD přináší komplikace

Téměř všechny linuxové multimediální přehrávače používají pro dekódování AAC streamů knihovnu FAAD od firmy Nero, která byla donedávna nabízena pod svobodnou licencí GPL 2. Poslední verze knihovny opravují mnoho chyb, které distributorům pořádně komplikovaly život zejména při výrobě 64bitových balíčků. Bohužel jsou ale pro komunitu nepoužitelné - firma Nero se uchýlila k těžko pochopitelné změně licence, kterou efektivně zakázala používat FAAD ve svém software komukoliv.

Nová verze FAAD přidává k původnímu znění GPL klauzuli, vyžadující zobrazení reklamy na Nero ve veškerém software, který FAAD používá. Tato klauzule je bohužel „dodatečným omezením“, které je v přímém rozporu s původním zněním GPL, a software pod GPL tedy nesmí FAAD používat. Ostatní požadavky GPL zase zakazují FAAD používat v jiném než GPL software. Jinými slovy, Nero věnoval komunitě bezcenný kus kódu, a protože na upozornění již delší dobu rozumně nezareagoval, zdá se, že ji donutí k forku. Zatím ovšem snaha o domluvu s firmou Nero pokračuje, komunita ji zaplavuje vysvětlujícími maily... nechme se tedy překvapit, co se z toho vyklube.

Diskuze (92) Další článek: ATI R600 v březnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,