Anička z říše Linuxu: Yahoo bude podporovat Wikipedii

Vyšel Hoary Hedhehog, nová verze Ubuntu Linuxu
  • * CherryOS bude uvolněn jako open source
  • * Yahoo podpoří Wikipedii, dodá jí hardware a bude ji odkazovat ve výsledcích vyhledávání
  • * Yankee Group již nepovažuje přechod na Linux za “neúměrně nákladný”
  • * Vývojáři kernelu opouštějí BitKeeper a hledají náhradu

Vyšla nová verze Ubuntu Linuxu

Související odkazy

Slovník
emulátor
kernel
Linux
open source
server
USB

Databáze znalostí
kategorie Linux

Ubuntu Linux je velmi mladou, ale také velmi podařenou distribucí. Používá debianovské balíčky a je kompatibilní s Debianem, jak to jen jde. Zároveň je ovšem velmi přívětivá k začátečníkům a její nové verze vycházejí dostatečně často.

Po první verzi, jež je určena veřejnosti s kódovým označením Warty Warthog, vyšel v pátek Hoary Hedgehog. Ten obsahuje víc než 1000 balíčků, mimo jiné kernel 2.6.10 či GNOME 2.10 (samozřejmě také umožňuje doinstalovat libovolné balíčky z Debianu). Ke stažení jsou obrazy CD pro x86, AMD64 nebo PowerPC G4 a G5 - my jsme vyzkoušeli ten na závěr jmenovaný.

Instalace sice probíhá v textovém režimu, ale je velmi snadná i pro začátečníky - systém se zeptá jen na jazyk, jméno počítače, uživatelské jméno a heslo, o zbytek už se postará sám. Po prvním spuštění vás přivítá kompletní systém a prostředí GNOME. Pokud máte raději KDE nebo cokoliv dalšího, budete si to muset stáhnout z internetu, což nepředstavuje žádnou velkou námahu. Ubuntu obsahuje velmi pohodlné a intuitivní grafické rozhraní pro správu balíčků. Je to Synaptic Package Manager, s nímž si poradí i linuxový začátečník.

Tímto vzhledem vás uvítá systém po prvním přihlášení

Synaptic, nástroj pro správu balíčků

V čerstvě nainstalovaném Ubuntu najdeme veškerý software, který budeme potřebovat pro běžnou práci - kancelářský balík OpenOffice.org, prohlížeč Firefox, emailový klient Evolution aj.

Firefox vypadá na všech systémech skoro stejně

Kopírujeme na USB flash disk

Práce s Ubuntu je stejně snadná jako s Windows nebo Mac OS X. Například k tomu, abyste zkopírovali data na USB flash nebo na disketu, nemusíte studovat manuálové stránky k příkazu mount. Stačí jen zasunout médium a hned s ním můžete pracovat. Výborně funguje i detekce hardware.

Ubuntu Hoary Hedgehog je ideální distribucí pro začátečníky, která se o veškerá nastavení postará zcela sama. Nový uživatel tak do jejích hlubin může pronikat podle svého přání, aniž by se cítil “hozen do vody”, což by se mu mohlo stát s některými jinými distribucemi.

I linuxové programy mívají své dny. Samotný systém ale zůstává jejich pády nedotčen.

CherryOS bude uvolněn jako open source

Firma Maui X-Stream na svých webových stránkách oznámila, že její program CherryOS (emulátor PowerPC pro Windows vhodný pro běh Mac OS X) bude pro “velký zájem” uvolněn jako open source. Tímto způsobem vyvrcholil její střet s vývojáři projektu PearPC šířeného pod licencí GPL, kteří předvedli mnoho důkazů svědčících o tom, že firma Maui X-Stream pro svůj proprietární produkt neoprávněně využila jejich kód. Vyhrožovali dokonce i právní odvetou.

Celá aférka tak nakonec přece jen pomůže projektu PearPC. CherryOS obsahuje spoustu vylepšení, zejména v oblasti uživatelské přívětivosti, a ta nyní PearPC bude moci převzít. Navíc se teď open source komunita může cítit o něco silnější než dřív. Vynutitelnost GPL bývá často zpochybňována, v tomto případě se ji ale podařilo obhájit.

Příběh však možná bude mít ještě pokračování. Podle vývojářů mplayeru, xvid…, kteří svůj kód vyvíjejí pod licencí GPL, totiž firma stojící za CherryOS použila části jejich kódu i pro své další komerční produkty.

Yahoo podpoří Wikipedii

Zástupci Yahoo a Wikimedia Foundation společně oznámili, že ve výsledcích vyhledávání na Yahoo se budou objevovat odkazy na obsah Wikipedie. Tato novinka bude implementována během několika příštích týdnů, a to i v některých mezinárodních verzích Yahoo.

Kromě toho Yahoo poskytne Wikipedii hardware, a tak se stránky této svobodné encyklopedie budou načítat zase o něco rychleji.Jimmy Wales (spoluzakladatel Wikipedie) uvedl, že ze strany Yahoo jde čistě o charitativní akci. Tímto krokem nezíská ani žádnou kontrolu nad jejím obsahem, ani žádnou reklamu.

Yankee Group objevuje výhody Linuxu

V loňském roce Microsoft spustil reklamní kampaň zaměřenou na vyvrácení tvrzení o výhodách linuxových řešení pod jménem “Get the Facts”, která si mezi příznivci Linuxu velmi rychle vysloužila titul “Get the FUD”. Většina faktů, jimiž Microsoft argumentuje, pochází z výsledků studií firmy Yankee Group, zejména tvrzení, že “přechod na Linux může být neúměrně nákladný, vysoce složitý a nepřinese žádné hmatatelné přínosy”. Nyní ale firma Yankee Group získala nové výsledky a její postoj se změnil.

Analytička Laura DiDio zjistila, že pro většinu amerických firem nepředstavuje provoz serverů založených na Windows a Linuxu takřka žádný rozdíl v ceně. Zkoumala totiž firmy, které současně provozují obě řešení. Poté dospěla k závěru, že skutečná cena serverového operačního systému je předurčena zejména tím, jak dlouho na něm trvá vývoj aplikací a zajištění bezpečnosti. Pokud jde o bezpečnost, firmy účastnící se výzkumu sice uznávají, že Microsoft se v poslední době hodně zlepšil, ale Linux přesto považují za bezpečnější.

Vývojáři Linuxu opustí BitKeeper

Rozhodnutí Linuse Torvaldse používat pro vývoj kernelu proprietární nástroj pro distribuovaný vývoj BitKeeper mělo vždycky mnoho kritiků (v jejich čele stojí samozřejmě sám Richard Stallman). Jeho funkčnost ale byla považována za důležitější prvek než licence.

Firma BitMover tento program poskytovala open source vývojářům zdarma, ale odmítla zveřejnit kód. Reakcí na nedávné pokusy dostat se ke kódu BitKeeperu reverzním inženýrstvím tak nakonec bylo, že firma skončila s vývojem této verze zdarma a nebude ji už nadále poskytovat.

Linus Torvalds začal hledat náhradu, naději zatím vidí zejména v programu monotone. Zatím jde o velmi mladý projekt, ale časem by se z něj mohla vyvinout plnohodnotná náhrada BitKeeperu. Jeho svobodná licence přitom zaručí, že se podobná situace nebude opakovat.

Diskuze (31) Další článek: Firefox 1.0.3 opravuje bezpečnostní chyby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,