Anička z říše Linuxu: uživatelům Linuxu chybí Photoshop

Red Hat dělá systém pro stodolarový notebook * Tým OpenOffice.org spustil soutěž o nejlepší vývojářskou dokumentaci * Jabber.cz vytvořil novou wiki * Novell zveřejnil průběžné výsledky svého průzkumu hledajícího nejpostrádanější software

Red Hat se připojil k vývoji stodolarového notebooku

Související odkazy

Slovník
emulátor
Linux
server
Unicode

Databáze znalostí
kategorie Linux

Společnost Red Hat se připojila k dalším pěti firmám sdruženým v neziskové organizaci OLPC, která usiluje o vytvoření levného notebooku pro děti ze škol v zemích třetího světa. Největší problém projektu, dostatečně levný a odolný hardware, už je víceméně vyřešen. Nyní tedy přišel čas na softwarovou část. O tom, že na notebooku poběží Linux, se hovoří již od samého začátku projektu. Konkrétní podobu mu dá právě Red Hat.

Fedora, současná komunitní distribuce od Red Hatu, je pro minimalistický notebook příliš velkým otesánkem, i v minimální instalaci by zabrala větší část jeho 1 GB flash paměti. Vývojáři tedy budou muset distribuci pořádně ořezat. Pro usnadnění vývoje Red Hat pracuje i na emulátoru stodolarového notebooku. Přestože na této distribuci Red Hat nic nevydělá, nějaký potenciální prostor pro zisk si našel. Protože na notebooky se vejde jen velmi málo dat, budou zřejmě ve školách třeba i servery obsahující archivy výukových materiálů. Právě na těchto strojích by Red Hat rád viděl svůj enterprise operační systém.

Projekt vývoje stodolarového notebooku má kromě příznivců i kritiky. K těm nejhlasitějším patří firma Microsoft, která životaschopnost projektu zpochybnila v nedávno zveřejněném článku v New York Times. Za lepší alternativu považuje svůj mobilní telefon připojitelný k televizi a ke klávesnici. Protože ale Microsoft ještě nedávno vnucoval OLPC svůj operační systém (a byl s díky odmítnut), můžeme si pomyslet cosi o kyselých hroznech.

Tým OpenOffice.org vyhlašuje soutěž

Tým OpenOffice.org se rozhodl podpořit autory vývojářské dokumentace k projektu a spustil pro ně soutěž, která je otevřená téměř každému zájemci. Zúčastnit se může každý dostatečně dlouhý anglicky psaný článek (mezi žádaná témata patří například portování, vývoj nových wizardů nebo opravy chyb), každý měsíc potom bude vybrán nejlepší z dosud zaslaných článků a jeho autor získá 750 dolarů. V případě, že bude mít soutěž úspěch, poběží až dvanáct měsíců a přispěje ke vzniku mnoha užitečných textů.

Jabber.cz spouští wiki

Projekt Jabber.cz spustil novou česky psanou wiki, která je určená nejen všem uživatelům Jabberu, ale i těm, kteří po něm teprve pokukují. Těm prvním nabízí užitečné návody, ostatním popisuje výhody Jabberu oproti jiným, proprietárním instant messaging službám.

Výhod je přitom požehnaně: každý uživatel Jabberu může používat libovolný server i klient, uživatelé proprietárních sítí jsou ale připoutáni ke konkrétnímu serveru i programu (a nebo se musí spolehnout na neoficiální, často potlačovaná řešení). Zatímco například e-mail můžeme poslat na libovolný server s libovolným operačním systémem (ani to ale dřív nebylo samozřejmostí), komunikace pomocí instant messengerů bývá omezena na jedinou síť. Jabber ale přináší decentralizaci a jeho IM zprávy poskakují v síti mnoha serverů, mezi které může snadno přibýt i váš vlastní.

Jabber používá vyspělý protokol, který umožňuje například připojení z více míst najednou. Samozřejmostí je šifrování a přenos zpráv v Unicode, který předchází všem potížím s češtinou běžným v jiných sítích. Uživatelé ICQ, kteří se rozhodnou přejít na Jabber, přitom nepřijdou ani o své staré ICQ kontakty. Komunikace s nimi pomocí Jabberu je možná díky ICQ transportu.

Uživatelé chtějí Photoshop

Novell zveřejnil průběžné výsledky svého průzkumu mezi potenciálními uživateli Linuxu, kterým ale k možnosti úspěšně přejít schází dostupnost některé aplikace. Dodavatele nejčastěji uvedených aplikací má potom v úmyslu požádat o portování na Linux a nabídnout spolupráci. Průzkum pravděpodobně potrvá celý rok, již první výsledky jsou ale velmi výmluvné.

Prvních pět míst v žebříčku patří programům Photoshop, Autocad, Dreamweaver, iTunes a Macromedia Studio. I na dalších příčkách najdeme multimediální aplikace. Předpoklad, že největší zájem bude o ekonomický software, se nepotvrdil, uživatelům chybí zejména software pro práci s grafikou. Do ankety je stále možné se zapojit.

Diskuze (87) Další článek: Webové stránky Karnevalu hacknuty!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,