Anička z říše Linuxu: Torvalds v Austrálii ochrannou známku nezíská

Sekce informatiky Strany zelených bude podporovat otevřené formáty a svobodný software * Linus Torvalds nezíská v Austrálii ochrannou známku Linux * Vyšel Slackware 10.2 * KDE 3.5 hledá překladatele do češtiny

Sekce informatiky bude podporovat svobodný software

Související odkazy

Slovník
kernel
Linux
open source
WiFi

Databáze znalostí
kategorie Linux

Strana Zelených, která po vzoru Evropské strany zelených odmítá uzavřené formáty a softwarové patenty, ustavila Sekci informatiky. Mezi hlavní body jejího programu patří zpřístupňování informací a informačních technologií veřejnosti, omezování nevyžádané reklamy, uvolnění nelicencovaných pásem prioritně pro nekomerční WiFi sítě, a také vývoj otevřených formátů dat a svobodného software.

Za krátkou dobu své existence stihla Sekce informatiky vytvořit slušné množství dokumentů, jedním z těch nejzajímavějších je text o tom, proč a jak chce Strana Zelených podporovat otevřený software. Shromáždila zde argumenty, proč by jej měla státní správa používat: například relativně levný vývoj, znemožnění vzniku monopolů v oblasti vývoje software, či možnost investovat do programátorů (a zvýšit tak zaměstnanost) místo do licencí.

Sekce informatiky poskytuje prostor pro uplatnění všem příznivcům svobodného software a open source, kterým je její program blízký. Jejím členem nebo příznivcem se může stát kdokoliv, členství v SZ není podmínkou.

Linusovi právníci mají v Austrálii smůlu - obchodní známka byla zamítnuta

Linus Torvalds nebude mít možnost zaregistrovat si ochrannou známku Linux v Austrálii. Australský regulátor IP Australia rozhodl, že registraci neumožní, protože známka Linux není dostatečně význačná. Známka registrovatelná v Austrálii nesmí být termínem, který by obchodníkům s podobným zbožím a službami jako žadatel znemožnil normální obchod.

Žadatel, právník Jeremy Malcolm, podkládal svou žádost údaji z Google a Wikipedie, IP Australia ale nakonec použil tyto zdroje proti němu. Anglická Wikipedia popisuje Linux jako "počítačový operační systém a jeho kernel," Google zase dokazuje, že Linux je na Internetu velmi často používaným slovem. Tato zjištění dovedla regulátora k závěru, že Linux je obecným slovem, které nemůže být registrováno jako ochranná známka. Posledním důvodem vedoucím k zamítnutí byla existence podobných lokálních ochranných známek, například vydavatel IDG vlastní známku LinuxWorld.

Sdružení Linux Australia, které se v minulosti neúspěšně také snažilo o registraci známky Linux, se snaží získat od regulátora prohlášení, že z výše uvedených důvodů nemůže získat známku Linux nejen Jeremy Malcolm pro svého klienta, ale ani nikdo další. Toto prohlášení zatím nemá k dispozici.

Pokud se bude Linus Torvalds snažit jednou registrovat známku Linux u nás v ČR, bude to jistě velice zajímavá situace. Podle údajů na stránkách trademark.cz by přišel s křížkem po funuse, známku si už dávno registroval někdo jiný.

Slackware dozrál k verzi 10.2

Slackware Linux je jednou z nejstarších a nejpoužívanějších (10. místo podle žebříčku Distrowatch) linuxových distribucí. Již od svého prvního vydání (duben 1993) si dává za cíl poskytovat jednoduché konfigurační nástroje a být maximálně stabilní. Pro své vlastnosti je v současné době nejvíc používána na serverech, ale zejména dlouholetí uživatelé Linuxu na ni nedají dopustit ani na pracovních stanicích. Stala se základem pro mnoho dalších distribucí, ať už to je český BlackMouse Linux, nebo celosvětově používaný SUSE Linux, který už se svému předku zrovna příliš nepodobá. Po celou dobu existence Slackwaru na něm odvádí většinu práce jediný človek, Patrick Volkerding. Díky tomu bývají data vydání nových verzí dost nepředvídatelná.

Nová verze, Slackware 10.2, obsahuje stabilní a dobře otestovaný kernel 2.4.31 (kernel 2.6.13 je zahrnuta jako testing) a glibc 2.3.5. K dispozici jsou desktopová prostředí KDE 3.4.2 a XFce 4.2.2. GNOME sice bylo z distribuce odstraněno (Patrick neměl čas ho dále udržovat), milovníkům tohoto desktopu je ale k dispozici například dropline GNOME pro Slackware.

KDE 3.5 hledá překladatele

Vývoj nového KDE 3.5 již dospěl do fáze, kdy se začíná pracovat na překladech. Byla vydána alpha verze, která stojí za vyzkoušení (pokud ji nechcete instalovat na stabilním systému, můžete si stáhnout live CD Klax, které ji obsahuje). Programátorské práce už mnoho nezbývá, zato dozrál čas pro všechny příznivce tohoto desktopu, kteří by chtěli pomoci s jeho českou lokalizací.

Komu je líto, že není programátor, a nemůže se tak připojit k práci na svobodném software, ten má teď dobrou příležitost pomoci s jeho vývojem. Koordinátorem českého překladatelského týmu je Lukáš Tinkl (lukas at kde dot org), který ochotně přidělí práci každému zájemci.

Diskuze (35) Další článek: Rozsáhlá kniha o virech zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,