Anička z říše Linuxu: renderovací jádro KHTML bude v produktech Nokie

VMware se má čeho obávat, Xen míří na trh * Podle Microsoftu rozvojovým zemím nepomůže software, který dostanou zdarma * Vyšla nová verze textového editoru vim * Nokia pracuje na prohlížeči pro Series 60, který bude založen na KHTML * Florian Müller se stal kandidátem na Evropana roku

VMware se bojí Xenu

Související odkazy

Slovník
debugger
Linux
open source
rendering

Databáze znalostí
kategorie Linux

Firma XenSource chystá vydání svého prvního komerčního řešení, které bude založeno na open source virtualizačním nástroji jménem Xen. Trh virtualizačních programů zatím suverénně ovládá firma VMware, která bohužel nezvolila zrovna příjemnou cenovou politiku. To je také hlavní důvod, proč koncept virtualizace – tedy možnost běhu více operačních systémů současně na jediném počítači – není rozšířen zdaleka tolik, jak by si zasloužil.

Zatímco VMware nabízí produkty podporující plnou virtualizaci, Xen sází na paravirtualizaci. To znamená, že podporuje pouze modifikované operační systémy, ale jeho kód je jednodušší a výkon systémů výrazně lepší. Podporu pro Xen nabízejí všichni významní dodavatelé Linuxu. Procesory vybavené technologiemi Vanderpool (Intel) nebo Pacifica (AMD), které se objeví na trhu v blízké budoucnosti, navíc umožní běh operačního systému na Xenu bez dalších modifikací. Díky tomu bude možné provozovat na něm legálně i Windows, které sice modifikovat lze, ale je to v rozporu s licencí. Microsoft pracuje na vlastním virtualizačním řešení, které by se mělo objevit na trhu v roce 2008.

VMware se už na příchod svého soupeře začíná připravovat. Minulý týden uvolnil program VMware Player ke stažení zcela zdarma. VMware Player běží i na Linuxu a od VMware Workstation se odlišuje zejména tím, že na něj nelze nainstalovat nový operační systém, slouží pouze k práci se systémy vytvořenými v dalších programech od VMware.

Microsoft: Afrika nepotřebuje svobodný software

Země střední a západní Afriky nejsou pro počítačové nadšence zrovna zemí zaslíbenou. Průměrný roční plat tu činí necelých 200 dolarů, výpočetní technika se sem obvykle dostává pouze ve formě strojů vyřazených v bohatších částech světa. Přesto se i tady celkem daří open source komunitě a svobodným operačním systémům, které jsou pro místní obyvatele jedinou rozumnou alternativou. Díky tomu je velké množství FOSS lokalizováno do afrických jazyků a jeho obsluha je pro uživatele snazší.

Microsoft zřejmě sleduje toto dění s nelibostí. Jeho produkty jsou pro africký trh příliš drahé, zároveň ale těžce nese, že tento trh bude patřit někomu jinému. Ústy svého představitele Geralda Ilukwe, šéfa Microsoftu v Nigérii, se dokonce nechal slyšet, že cena software není pro rozvojové země podstatná. Darovat obyvatelům těchto zemí software zdarma je podle něj k ničemu, protože se jej stejně nenaučí používat. Tato parafráze na známé přísloví o žebrákovi a rybách se mu však příliš nevydařila.

Vzpomínáte si na vývojáře Jambo OpenOffice.org, kteří měli problém vytvořit svahilskou verzi tohoto kancelářského balíku pro Windows? Pro IT profesionály z Tanzanie je nemožné koupit si balík vývojářských nástrojů za tisíce dolarů, to jim ale nebrání výborně zvládat svůj obor.

Vyšel nový vim

Po dlouhém roce plném čekání vyšla nová verze jednoho z nejoblíbenějších textových editorů, vim 6.4. Tento jednoduše vypadající program ovládaný pomocí klávesových zkratek se začínajícím uživatelům často zdá velmi složitý, pokud ale překonají počáteční nesnáze, čeká je odměna v podobě velice výkonného pracovního nástroje. Pomoci jim v tom může vynikající česky psaný učební text z klávesnice pana Satrapy.

V této verzi byly zveřejněny jen opravy chyb, na novinky si musíme počkat až do verze 7. Bude nás čekat kromě jiného podpora pro KDE, podpora pro debugger a nebo kontrola pravopisu.

Nokia pracuje na novém prohlížeči

Další velkou firmou, která se rozhodla sáhnout po KHTML, renderovacím jádru určeném původně pro webový prohlížeč Konqueror, je Nokia. Ta má v úmyslu vystavět nad WebCore a JavaScriptCore (modifikace KHTML od Applu používané v prohlížeči Safari) svůj vlastní prohlížeč určený pro telefony Series 60. Původně sice pracovala na vlastním proprietárním prohlížeči, to ji ale stálo příliš mnoho prostředků. Vývoj prohlížeče založeného na open source projektu ji vyjde výrazně levněji, protože nepotřebuje duplikovat již jednou vykonanou práci.

Existují sice i další renderovací jádra s otevřeným zdrojovým kódem, KHTML si ale vystačí s velmi malým množstvím paměti, což je pro použití na mobilních telefonech veliká výhoda. Bude zajímavé sledovat, jak si nový projekt Nokie povede ve srovnání s mobilní Operou, nejlepším prohlížečem pro mobilní zařízení v současnosti. Ve hře je také stále Minimo od Mozilly, tomu ale do stabilní verze ještě mnoho chybí.

Florian Müller je kandidátem na Evropana roku

Stejně jako každý rok, i letos bude magazín European Voice udělovat ceny lidem, kteří významným způsobem ovlivnili evropskou legislativu a politické dění vůbec. Tentokrát se mezi padesát kandidátů nominovaných v deseti kategoriích propracoval i Florian Müller, který stojí za kampaní na webových stránkách NoSoftwarePatents.com. Možnost, že skutečně zvítězí, není příliš reálná, ale pokud chcete vylepšit jeho pozici, můžete se hlasování zúčastnit. Jestliže vám jména nominovaných nejsou známá, podívejte se na přehled na stránkách NoSoftwarePatents.com, kde jsou všichni kandidáti navrženi podle toho, jaký přínos představovali pro odmítnutí softwarových patentů.

Diskuze (20) Další článek: Apple obžalován za nekvalitní iPod Nano

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,