Anička z říše Linuxu: Phishing ohrožuje uživatele Linuxu

I uživatelé Linuxu se již musí střežit před phishingem. Firefox vybral na reklamu v NYT neuvěřitelných čtvrt milionu dolarů během pouhých deseti dnů. Vláda Velké Británie začíná příznivě pohlížet na Linux. SGI uvolňuje nový linuxový superpočítač.

Uživatelé Linuxu cílem podvodných e-mailů

Související odkazy

Slovník
čip
desktop
GNU
HTML
IRIX
Linux
mirror
open source
patch
procesor
Red Hat
server
teraflops
update

Databáze znalostí
kategorie Linux

Události minulého týdne jasně ukázaly, že takové věci, jako phishing, se už zdaleka netýkají pouze uživatelů Windows. Terčem prvního útoku se stali uživatelé Red Hatu. Na internetu se objevil e-mail, který upozorňoval uživatele na bezpečnostní chyby v několika verzích Red Hatu (konkrétně šlo o programy ls a mkdir) a vybízel k okamžitému stažení a instalaci patchů z údajného mirroru Fedory. Naštěstí ale vypadal velmi podezřele už na první pohled.

Celý text byl formátován pomocí poněkud podivného HTML - něco podobného mohl vytvořit pravděpodobně jedině někdo, kdo za tímto účelem použil některou z verzí Microsoft Wordu. A jak známo, Red Hat ve své korespondenci HTML formátování nepoužívá vůbec. Ani obsah příliš nepřipomínal jeho styl. Red Hat nikdy nenabízí svým uživatelům patche, ale kompletní updaty v binárních balících rpm. A konečně, podle webových stránek Red Hatu, e-mail informující o bezpečnostních updatech, odesílaný výhradně z adresy secalert@redhat.com, bývá vždy podepsán některým z jeho GNU PG klíčů, a tak si jeho pravost může každý adresát snadno ověřit.

Přesto se nějaké oběti našly. Internetová adresa fedora-redhat.com, na kterou e-mail odkazoval, je poměrně chytře zvolená a ne každý si ověřil, že Red Hatu vůbec nepatří. Inu, klidné časy skončily a v budoucnosti bude třeba dávat si pozor - zákeřný kód číhá všude kolem nás.

Firefox: sbírka na reklamu v NYT končí

Nejsou to ani dva týdny, co byli příznivci Firefoxu vyzváni, aby přispěli svému oblíbenému prohlížeči na reklamu v New York Times, která má provázet jeho první vydání. Během deseti dnů se vybralo 250 000 dolarů od 10 000 dobrovolníků z osmdesáti zemí světa, a tak byla sbírka ukončena. Jak bude s vybranou částkou dále naloženo?

V celostránkové reklamě se objeví jména všech, kteří přispěli alespoň třiceti dolary. (Studentům stačí deset dolarů, samozřejmě existují i limity pro uvedení firem nebo třeba rodin.) Původně bylo cílem nasbírat dva a půl tisíce jmen, ale organizátoři ujišťují, že deset tisíc se jich na stránku pohodlně vejde také. Kromě toho samozřejmě nebude chybět ani text popisující výhody používání Firefoxu oproti ostatním prohlížečům. Jak to bude celé vlastně vypadat se zatím ještě neví, ale již brzy se dočkáme - reklama vyjde v tentýž den jako Firefox 1.0. Mnoho lidí se ptá, jestli by nestálo zato postarat se o podobnou kampaň i v některých českých papírových novinách. Ale pokud vím, nikdo se tady zatím do podobné sbírky nepustil.

Britská vláda zaujala příznivější postoj vůči open source

Zatímco donedávna ve zprávách britské OGC (Office of Goverment Commerce) padaly výroky typu: "Linux má před sebou ještě dlouhé cestu do stavu, v kterém bude možné říci, že jde o použitelnou desktopovou alternativu pro většinu vládních uživatelů," ta nejnovější vyznívá o hodně vstřícněji. Open source produkty jsou prý nyní plnohodnotnými soupeři programů od Microsoftu. Za největší přednosti Linuxu přitom zpráva považuje jednak cenu, jednak možnost univerzálního použití. Dokonce uvádí, že náklady na případný přechod na Linux by se plně zaplatily možností odložit nákup nového hardware, protože Linux není tolik náročný. Přitom právě tvrzení, že přechod na Linux je drahý, je stěžejním bodem nové kampaně Microsoftu.

Samozřejmě se najde mnoho kritiků, kteří tvrdí, že za nebývale příznivým hodnocením OGC není nic než snaha získat od Microsoftu nižší licenční poplatky, což je praxe, která se poslední dobou mezi velkými firmami i vládními tělesy docela rozmáhá. Nechme se překvapit, jak to dopadne.

Linux je poslední dobou mezi vládními organizacemi docela v módě. Např. Centrelink, australský úřad, který má na starosti distribuci sociálních dávek, tento týden netrpělivě očekává dodávku Open Enterprise Serveru od Novellu. A to má být jen jeden z kroků ke kompletními přijetí Linuxu. Tentokrát ale nejde o přechod od Windows, ale od Novell Netware a Solarisu. Zde byl výběr jednoduchý - přechod na srovnatelné řešení od Microsoftu, Active Directory, by byl neúměrně složitý a drahý.

SGI uvolní nový výkonný linuxový počítač

V nejbližších dnech by měl být uveden nový linuxový počítač od SGI jménem BX2. Tento stroj používá nový procesor Intel Itanium 2, čipy jsou v něm nahuštěné dvakrát více než v běžných počítačích. Jedním z prvních počítačů, postavených pomocí stejné technologie, je superpočítač Columbia v laboratořích NASA. Ten se skládá z 10 240 procesorů Itanium 2 a ohromuje neuvěřitelným výkonem 42,7 teraflops.

Počítač BX2 s 64 procesory se vejde do osmdesátipalcové skříně, zatímco jeho předchůdci měli ve stejné skříni pouze polovinu procesorů. Daní za efektivitu je v tomto případě velké uvolňování tepla, SGI ale bude volitelně dodávat i účinné vodní chlazení. Procesor Intel Itanium 2 s Linuxem je náhradou proprietárních čipů MIPS a operačního systému IRIX, na které se SGI specializovalo dříve. Důvodem je, jak jinak, cena. Přesto však patří SGI na trhu superpočítačů až třetí místo, za HP a IBM.

Diskuze (6) Další článek: Soubory: Nové Nero - vyrábějte vlastní DVD Video disky!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,