Anička z říše Linuxu: Otevřená policie

Softwarové patenty - dnes se rozhodne
  • * ATI konečně vydalo ovladače pro platformu x86_64
  • * Red Hat Enterprise Linux brzy přijde na trh v nové verzi
  • * Francouzská policie přechází na OpenOffice.org
  • * Operation Open Gates
  • * Sun zřejmě daruje komunitě všechny své patenty

Softwarové patenty - dnes se rozhodne

Související odkazy

Slovník
java
kernel
Linux
open source
ovladač
platforma
server
virtuální

Databáze znalostí
kategorie Linux

Nejprve to nejpodstatnější: dnes, tedy v pondělí 24. 1., má být schválena směrnice o softwarových patentech. Rozhodovat o ní budou ministři zemědělství a rybolovu, a protože byla na jednání protlačena jako položka typu A (A item), nebude o ní vůbec diskutováno. Můžeme se ptát, proč už zase ministři zemědělství. Můžeme si lámat hlavu, kde se v obvykle rezervovaných úřednících bere taková motivace, že se snaží směrnici o patentech protlačit za každou cenu. A také ještě můžeme doufat ve stále méně pravděpodobné vítězství zdravého rozumu - říkám to zcela záměrně takto, protože i kdyby snad byla směrnice prospěšná, způsob, jakým je prosazována, určitě není ani správný, ani demokratický.

Patentová směrnice byla dána do programu jednání ministrů, kteří jsou svou odborností problémům IT snad ze všech nejvzdálenější, teprve před pár dny. Díky tomu může libovolný účastník jednání požádat o odložení projednávání této položky a bude mu vyhověno, protože každá položka typu A by měla být zařazena na program jednání nejméně čtrnáct dnů předem. Polákům samozřejmě nic nebrání, aby zopakovali svůj nedávný čin a postarali se o vypuštění směrnice z programu. A možná ani nebudou sami. Podle informovaných zdrojů je to velmi pravděpodobné.

Doufejme tedy. Pokud směrnice nebude schválena dnes, pak 2. února začne diskuse o restartování celého legislativního procesu. Dnes se rozhodne.

ATI konečně vydalo ovladače pro platformu x86_64

Z vlastní zkušenosti vím, že pro mnoho hráčů bylo obrovským zklamáním, když si přinesli domů své krásné nové AMD64 s kartou od ATI a s hrůzou zjistili, že ovladače neexistují. Tato situace se konečně změnila, nové binární ovladače jsou ke stažení a první zkušenosti s nimi jsou celkem pozitivní.

ATI je celkem známé tím, že nepodporuje Linux zdaleka tolik, jak by mohlo, a open source ovladače díky chybějícím specifikacím nezvládají 3D podporu - poslední karta, u které funguje, je Radeon 9200SE. U ostatních výrobců situace také není růžová, ale NVidia, největší konkurent ATI, dodává binární linuxové ovladače mnohem rychleji a na vyšší úrovni. U grafických karet bohužel stále platí, že stavíme-li linuxový počítač, měli bychom se ujistit, že námi vybraný hardware bude fungovat dobře.

Red Hat Enterprise Linux brzy přijde na trh v nové verzi

Red Hat 4.0, který má být představen příští měsíc na konferenci v Bostonu, bude konečně obsahovat linuxové jádro (kernel) řady 2.6. Red Hat byl dosud posledním významným dodavatelem Linuxu setrvávajícím u starého jádra řady 2.4, které považoval za spolehlivější, protože byl ověřený praxí. Půjde o první novou verzi od RHEL 3.0, který vyšel v říjnu 2003.

RHEL 4.0 bude obsahovat velké množství vylepšení, jako třeba rychlejší zápis dat na disk díky lepší práci s virtuální pamětí, či novou verzi Logical Volume Manageru, který odstraní omezení v podobě maximální velikosti diskového oddílu o velikosti 1 TB.

Francouzská policie přechází na OpenOffice.org

Tiskový mluvčí francouzské policie potvrdil, že tato státní instituce plánuje přejít od kancelářského balíku Microsoft Office na OpenOffice.org. Změna se týká v první fázi 35 000 počítačů, celkem by ale mohlo jít až o 80 000 počítačů. Díky tomu mají být ušetřeny zhruba 2 miliony euro. Přesnější údaje o termínu přechodu dosud nebyly zveřejněny.

Na open source platformu přecházejí stále častěji i města. Kromě již známých případů (jako třeba Mnichov či Bergen) nedávno překvapilo také Chicago, které vybavilo Linuxem všechny své servery v rámci pravidelné obměny. Celé řešení včetně hardware dodala firma HP. Na druhou stranu platí to, že v řadě výběrových řízení vyhrává Microsoft, který v reakci na nabídky založené na Linuxu výrazně snižuje ceny nebo nabízí v ceně vyšší úroveň služeb.

Operation Open Gates

Minulý týden se díky článku v LinuxBusinessWeek rozšířila fáma, že vzniklo konsorcium, jehož cílem je přepsat linuxové jádro tak, aby neporušovalo žádné patenty. Sdružovat mělo Intel, IBM a OSDL (Open Source Development Labs, pracuje tam Linus Torvalds). Celá akce se měla jmenovat Operation Open Gates a jejím cílem mělo být zabránit Microsoftu v dalším šíření FUD.

Již další den ale bylo k dispozici vyjádření od OSDL, které zprávu důrazně popřelo. Ve světle událostí v EU se zdá, že je to škoda, a mnohá média nad tím vyjadřují lítost. Linuxové jádro podle některých zdrojů porušuje na tři sta patentů. K dispozici nejsou informace, o které patenty jde, ale pravděpodobně se najde i hezká řádka věcí, bez kterých by Linux vůbec nemohl fungovat. Přepsat jej tak, aby neporušoval žádné softwarové patenty, asi vůbec není možné.

Sun zřejmě daruje komunitě všechny své patenty

OSI nedávno schválila novou open source licenci CDDL navrženou společností Sun. Ta chce pod touto licencí uvolnit unixový operační systém Solaris. Pokud se to stane, bude to znamenat, že Sun věnuje open source komunitě k využívání všechny své patenty - aspoň tak je jeho licence vykládána. IBM, která nedávno uvolnila k volnému použití svých 500 patentů, tak najednou vedle Sunu působí jako chudý příbuzný. Sun dokonce zvažuje uvolnit pod CDDL svůj nejdůležitější projekt, Java Enterprise System. Další podrobnosti a termíny by se měly dostat na veřejnost v nejbližších dnech.

Jedinou smutnou stránkou celé věci je fakt, že licence CDDL není kompatibilní s GPL a kód Solarisu tak nebude moci obohacovat linuxový kernel (a naopak). Podle Linuse Torvaldse je to celkem logický záměr - Sun si prý chce "postavit vodní příkop, aby udržel barbary za hradbami." Torvalds nevěří ani tomu, že by nějaká podstatná část komunity byla ochotná zabývat se kódem Solarisu. Naproti tomu Sun by byl pravděpodobně nejraději, kdyby open source dále kvetl, ale Linux přitom zmizel kamsi do pekelných hlubin a byl nahrazen jeho vlastním systémem.

Diskuze (45) Další článek: Ke stažení: Nový Total Commander a PDFCreator zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,