Anička z říše Linuxu: OpenOffice.org 2.0 snad již tento týden

Nessus upouští od GPL ve prospěch proprietární licence * Vektorový editor Xara bude k dispozici i na Linuxu * OpenOffice.org 2.0 by měly vyjít tento týden * Mandriva 2006 je k dispozici jako síťová instalace

Nessus přechází na proprietární licenci

Související odkazy

Slovník
desktop
DVD
Linux
open source
PDF

Autor oblíbeného bezpečnostního scanneru Nessus Renaud Deraison se rozhodl k neobvyklému kroku. V nové verzi hodlá upustit od vydávání programu pod GPL, místo toho zvolí proprietární licenci. Program sice bude možné stáhnout zdarma, kromě dalších omezení ale nebude možné šířit jej v linuxových distribucích.

Autor zdůvodňuje své rozhodnutí tím, že z poskytnutí kódu komunitě neměl nikdy žádný prospěch. Za necelých sedm let existence projektu se prý nenašel takřka nikdo zvenku, kdo by program významněji vylepšil. (To ale nemůže překvapit nikoho, kdo se na zdrojový kód Nessusu někdy podíval. Opravit v tomto programu chybu bývá téměř sisyfovská práce.) Bezpečnostní firmy, které konkurují jeho podniku Tenacle Network Security, ale jeho produkt s úspěchem využívají, vylepšují jej a změny si nechávají pro sebe. To GPL dovoluje, pokud program není dále distribuován.

Vzápětí poté, co byla změna licence pro Nessus 3.0 oznámena, se objevily nejméně dva forky programu, vycházející ze současné verze. Jak GNessUs, tak Porz-Wahn hledají nové vývojáře, osobně ale pochybuji, že se někdy tyto projekty skutečně rozjedou. Pro člověka neobeznámeného s kódem Nessusu je totiž možná nejjednodušší začít psát podobný program znovu na zelené louce.

Xara míří na Linux

V současné době nemají linuxoví grafici na růžích ustláno. GIMP je sice (pomineme-li ovládání, to je ovšem věc zvyku) co do funkčnosti srovnatelný s Photoshopem, pořádný vektorový editor ale bohužel dosud chybí. Šikovný grafik vykouzlí profesionálně vypadající dílka i pomocí některého z dostupných open source projektů Sodipodi nebo Inkscape, jenže s nástroji dostupnými na jiných platformách u toho stráví stěží polovinu času.

Nyní má ovšem na Linux (a zároveň také Mac OS X) namířeno firma Xara se svým populárním editorem Xara Xtreme. Tento program, který má za sebou již deset let vývoje a ve svém oboru patří ke špičce, bude navíc dostupný jako open source. Xara si velmi dobře uvědomuje, že kvalitní vektorový editor je jedním z mála programů, které dosud linuxovému desktopu citelně chybí. Díky tomuto daru open source komunitě se možnost přechodu na Linux otevře dalším uživatelů, kteří se dosud bez některého z dalších operačních systémů nemohli obejít.

OpenOffice.org 2.0 klepou na dveře

Nová řada oblíbeného kancelářského balíku sice měla vyjít naostro už tento týden při pátém výročí vzniku projektu, na poslední chvíli nalezená chyba ale způsobila zpoždění. Problém, který se projevoval nesprávným zobrazováním některých grafických prvků jako průhledných už byl opraven, vzápětí se objevil nový release kandidát. Pokud v nejbližší době nevyjde na povrch nějaká další nepříjemnost, měli bychom se nové verze dočkat již tento týden.

Co přinese druhá řada nového? Uživatele čeká zejména přepracované uživatelské rozhraní, které je mnohem použitelnější než dosavadní. Podpora formátů z MS Office je výrazně lepší, kromě jiného lze nyní otevírat soubory chráněné heslem (samozřejmě pouze tehdy, pokud heslo znáte). Snazší bude také například hromadná korespondence nebo export do PDF, přibude nová databáze HSQLDB. Pokud chcete vyzkoušet nové OOo už nyní, najdete je například v novém SUSE Linuxu 10.0.

Pozadu nezůstává ani další kancelářský balík, KOffice. V úterý vydaná verze 1.4.2 přináší zlepšení podpory OpenDocument formátu, který používají jako výchozí formát i nové OOo 2.0. Vylepšení se dočkala také jedna z jeho součástí, vektorový editor Karbon.

Mandriva 2006 – instalace po internetu dostupná

Firma Mandriva Linux vydala novou verzi svého operačního systému a zároveň přešla na nový, roční vývojový cyklus. V této verzi se navíc poprvé slévají technologie, které firma získala spojením s Conectivou a Lycorisem.

Nová Mandriva fandí mobilitě a přináší oficiální podporu systému Intel Centrino, navíc obsahuje zcela integrovaný oblíbený VoIP program Skype. Kromě mnoha dalšího oblíbeného software (namátkou OOo, GIMP, ovladače pro karty ATI a NVIDIA, Firefox, přehrávače různých proprietárních formátů...) přibyl desktopový vyhledávač Kat.

Obrazy CD a DVD zatím nejsou veřejnosti k dispozici, stáhnout si je mohou jen členové Mandriva klubu. Ostatním nezbude než vyzkoušet instalaci po síti - je zvláštní, že sotva podobnou politiku zveřejňování nových verzí opustilo SUSE, pouští se do ní Mandriva.

Diskuze (16) Další článek: Ke stažení: nový Adobe Reader na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,