Anička z říše Linuxu: Nokia je pro open source

Nokia poskytla své patenty vývojářům kernelu a představila svůj linuxový Internet Tablet * Richard Stallman přemlouvá taiwanské výrobce hardware, aby otevřeli kód svých ovladačů * Red Hat uvolní Netscape Directory * OSDL propouští šestinu zaměstnanců * JURI diskutuje o znění patentové směrnice

Nokia umožní používat své patenty v kernelu

Související odkazy

Slovník
bluetooth
kernel
Linux
open source
server
USB
Wi-Fi

Do řad firem, které umožňují používat své patenty open source vývojářům, nově přibyla i Nokia, která své intelektuální vlastnictví nabídla pro použití v kernelu. Ve svém prohlášení vyjádřila přesvědčení, že investice mnoha firem i jednotlivců do vývoje Linuxu si zaslouží jistotu, alespoň pokud jde o právní stránku.

Prohlášení Nokie se vztahuje na všechny její současné patenty, ale ponechává prostor pro případné vyjmutí některých budoucích patentů z této nabídky. Kromě toho, Nokia nehodlá nabízet ochranu těm, kteří by se s vývojáři kernelu soudili kvůli porušení svých vlastních patentů: „Nokia je přesvědčena, že by nikdo neměl používat její patenty a přitom ohrožovat vývoj Linuxu vymáháním vlastních patentů. Proto se závazek Nokie nebude vztahovat na žádnou stranu, která uplatňuje své patenty proti linuxovému kernelu.“

Prohlášení o patentech přišlo spolu s oznámením nového mobilního zařízení od Nokie. Poprvé v historii této firmy to není mobilní telefon, ale Internet Tablet, zařízení určené pro přístup k internetu. Místo pro Nokii obvyklého Symbianu je v něm jako operační systém použit Linux. Nemá pevný disk, data umožňuje ukládat na flash disk nebo na paměťové karty. K síti jej lze připojit přes Wi-Fi, k mobilnímu telefonu přes bluetooth, k počítači přes USB.

Stallman žádá výrobce hardware o uvolnění ovladačů

Richard Stallman, zakladatel hnutí GNU, odcestoval na Taiwan. Tam se snaží působit na výrobce hardware, aby uvolnili zdrojový kód svých ovladačů. K jednání s výrobci zatím nechce poskytovat mnoho informací, během svého projevu na univerzitě v Taipei ale uvedl: „Jde nám pouze o to zjistit, co ty ovladače vlastně dělají. Potom je můžeme přenést i na open source systémy.“

Před dvěma měsíci dva taiwanští výrobci grafických karet uvolnili kód některých svých ovladačů, konkrétně šlo o firmy VIA Technologies a XGI Technology. Chtěly tak umožnit vývojářům vytvořit ovladače i pro platformy, které přímo nepodporují. Podle Stallmana toto uvolnění ovladačů nijak nesouvisí s jeho aktivitou v této oblasti, každopádně jej vítá s nadšením.

Stallman nechce sdělit, s kterými firmami na Taiwanu jedná. Odmítá i jakékoliv spekulace o tom, jaký výsledek by jeho cesta na Taiwan mohla mít - prý zatím od firem nedostal žádnou odpověď.

Red Hat uvolní Netscape Directory

Ve středu 1. června Red Hat uvolní Netscape Directory, který vloni koupil od AOL, pod licencí GPL. Zároveň jej přejmenuje na Red Hat Directory server. Tímto produktem nebude konkurovat ani tak Microsoftu a jeho Active Directory, jako spíš Novellu.

Red Hat tímto novým produktem zřejmě míří přímo proti kombinaci proprietárních a otevřených řešení Novellu. Novell totiž sice podporuje své produkty na linuxových systémech, ale nezveřejňuje jejich zdrojový kód. Red Hat Directory Server se tak stane open source alternativou k eDirectory.

OSDL propouští zaměstnance

Open Source Development Labs, organizace zaměstnávající i samotného Linuse Torvaldse, propouští devět ze svých 57 zaměstnanců. Jde nejen o programátory open source projektů, ale i o další pracovníky. Propouštění má být součástí plánu na reorganizaci pracovních pozic. OSDL totiž plánuje vytvořit pobočku v Evropě, a také ze své základny v Japonsku expandovat do Číny a Koreje.

Více než polovina zaměstnanců OSDL jsou stále programátoři, mezi kterými najdeme známá jména jako Andrew Morton nebo Chris Wright. OSDL se považuje za „těžiště vývoje linuxového kernelu“ a snaží se zprostředkovávat diskusi mezi open source komunitou a komerčními výrobci hardware i software. Právě zástupci komunity ale nejsou z jejího posledního kroku příliš nadšení. Na internetu tak v současné době můžete narazit na články o zkušených programátorech kernelu, shánějících práci, proložené spoustou velice neslušných slov.

Evropský parlament dále diskutuje o patentové směrnici

JURI, Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu, se shodl, že současné znění patentové směrnice obsahuje „vážné chyby,“ které umožní patentovat nejen vynálezy používané v počítačových programech, ale i „čistý software.“ Spolu se skupinou expertů na intelektuální vlastnictví se snaží vytvořit lepší text, ale zatím není schopen dosáhnout souhlasu všech zúčastněných.

Diskuze (18) Další článek: MSI MegaBook S250: Robustní konstrukce a skvělý displej

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,