Anička z říše Linuxu: Linuxové zpravodajství dívčíma očima

Z Lindows se definitivně stává Linspire a hned útočí na Microsoft. Německý soud potvrdil platnost General Public Licence pro svobodný software - jako první na světě. Nová verze Gentoo Linuxu, který patří v Česku mezi oblíbené, je k dispozici všem zájemcům.

S Lindows je konec, ať žije Linspire

Komerční distribuce Linuxu hledají různé způsoby, jak zaujmout své zákazníky. Společnost Lindows se vydala na trnitou cestu a snaží se přímo konkurovat Microsoftu. Mezi "pravověrnými" linuxáři je dodnes spíš terčem opovržení, protože ve své snaze nabídnout uživatelsky přítulný Linux často zapomíná na bezpečnost. Například to, že Lindows donedávna spouštěly všechny aplikace s právy roota – správce počítače, se opravdu těžko odpouští. Přesto má na trhu své místo – jednoduchá instalace aplikací je bolavým místem Linuxu a systém Click-N-Run tento problém velice elegantně řeší. Stačí jen přes internet vybrat požadované aplikace, potvrdit zahájení instalace a zbytek udělá systém sám. Společnost Lindows, tedy Linspire, navíc investovala spoustu úsilí do vývoje emulátoru Wine, který umožňuje spouštět aplikace pro Windows z prostředí Linuxu.

Cíl této společnosti, odlákat uživatele desktopů od Windows, byl zřetelný už v jejím jméně - a právě to bylo Microsoftu trnem v oku. Spor o název Lindows začal v roce 2001. Podle Microsoftu příliš připomíná slovo Windows, registrovanou obchodní značku Microsoftu. Nyní se obě společnosti dohodly na mimosoudním vyrovnání - z Lindows se stane Linspire a všechna související doménová jména přenechá Microsoftu, za což bude odměněna částkou 20 milionů dolarů. Linspire už dříve musela z rozhodnutí soudu přejmenovat svůj produkt v některých zemích Evropské Unie, ale ve Spojených státech stály soudy spíše na straně Lindows.

Těžko říct, proč se Microsoft do sporu vlastně pouštěl - zcela jistě mu to v očích veřejnosti nijak neprospělo, zatímco Linspire, dříve jen jedna z mnoha jiných linuxových distribucí, získala reklamu, o které se jí ani nesnilo. A využívá toho - její nová kampaň si nebere servítky a na Microsoft útočí zcela nevybíravě. A koneckonců, proč ne - vysvětlovat lidem, že existuje snadno použitelný systém bez virů a s vyspělým souborovým systémem je chvályhodné, i když se to děje spornou satirickou formou.

Německý soud potvrdil platnost GPL licence

Poslední dobou stále přibývá produktů, prodávaných v rozporu s General Public Licencí. (Tato licence říká zhruba něco takového: Použijete-li kód šířený pod GPL, musíte i výsledný produkt šířit pod GPL - což znamená zejména otevřít zdrojový kód.) Dosud byly společnosti po upozornění ochotné od porušování licence upustit. Firma Sitecom, která prodává bezdrátový přístupový bod se softwarem založeným na projektu netfilter/iptables (linuxový firewall), to však odmítla. Zástupci tohoto projektu pak logicky požádali mnichovský soud o předběžné opatření. Soud celý případ prošetřil a potvrdil, že Sitecom opravdu porušuje licenční podmínky GPL.

Nyní vyšel konečný rozsudek s dvaceti stranami, zdůvodňujícími rozhodnutí, a potvrzujícími dubnové předběžné opatření. Je zde jasně řečeno, že podmínky v článcích 2, 3 a 4 této licence jsou platné podle německého zákona na ochranu autorských práv a obchodního práva.

Toto rozhodnutí je pro hnutí svobodného software velmi důležité - jde o první rozsudek na světě, potvrzující platnost licence GPL. Navíc přichází ve správný čas - ulehčí boj proti útočníkům, jako je firma SCO, která se snaží zpochybnit platnost GPL jako takové nejen v Evropě.

Vyšlo Gentoo 2004.2

Když se rozhodneme nainstalovat Linux, nejtěžší věcí na celém procesu bývá výběr distribuce. Samozřejmě se nedá říct, že některá je lepší než jiná., ale některé jsou více používané. Před několika málo dny vyšla nová verze jedné z nejpopulárnějších, Gentoo Linuxu. Čím je tato distribuce pro své uživatele zajímavá?

Je zvykem kompilovat Gentoo přímo ze zdrojových kódů. Dlouhý čas, který strávíme instalací, se nám však později mnohonásobně vrátí - vytvoříme si tak totiž operační systém šitý na míru našemu počítači. Kromě toho má Gentoo na svých stránkách gentoo.org snad ze všech distribucí nejpropracovanější dokumentaci, čímž umožňuje projít úskalími instalace i začátečníkům.

K dalším přednostem patří také snadnost aktualizací - jediným příkazem lze najít na internetu nejnovější verze nainstalovaného software a provést update. Za tuto vlastnost vděčí systému jménem Portage, zodpovědnému za instalaci a veškerou správu balíčků, kterých momentálně podporuje téměř 7000.

Pořizovat si Gentoo nemá tedy příliš význam, pokud máme staré železo (kompilování by trvalo příliš dlouho, přestože důležité aplikace se dají sehnat i předkompilované), nebo příliš pomalé připojení k internetu (pokud toužíme po nejnovějších balíčcích, v podstatě celá instalace probíhá ze sítě). ¨

Pro většinu uživatelů Gentoo tak příchod nové verze není ničím přelomovým, protože už ji pravděpodobně mají kompletně nainstalovanou v rámci pravidelné aktualizace. Pro další ale může být právě uvedení nové verze důvodem tuto distribuci vyzkoušet. A co vlastně nabízí Gentoo nového? Změn není málo, za zmínku stojí zejména zlepšená podpora bezdrátových sítí standardu Wi-Fi, práce s PCMCIA u notebooků a zařízení připojovaných na  Serial-ATA rozhraní.

Diskuze (141) Další článek: Windows Server 2003 Security Guide volně ke stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,