Anička z říše Linuxu: iTunes i pro Linux? Zatím jenom petice

SCO se zesměšnilo požadavkem na materiály o příspěvcích IBM do neexistujícího kernelu 2.7 * Již brzy vyjde nové KDE 3.5, je poslední příležitost důkladně testovat * Brazílie poskytne chudým rodinám levné počítače s Linuxem * Vznikla petice za iTunes Music Store pro Linux

SCO vs. IBM – nejhloupější soudní spor století

Související odkazy

Slovník
kernel
kompilace
Linux

Databáze znalostí
kategorie Linux

Firma SCO se „proslavila“ svými soudními spory s velkými firmami, v kterých se již několik let snaží prokázat, že jí patří přinejmenším část kódu linuxového kernelu. Bohužel není známo, že by SCO někdy předložilo nějaké skutečné důkazy, jeho obžaloby se zatím zakládají jen na nepodložených tvrzeních. Spor SCO vs. IBM se táhne od roku 2003, kdy SCO poprvé přišlo s prohlášením, že IBM porušilo smlouvu a nechalo do kernelu uniknout jeho kód.

Soudce Brooke Wells, který má kauzu na starosti, před měsícem požádal SCO, aby sdělilo IBM, které části kódu kernelu považuje za své intelektuální vlastnictví. IBM by potom mělo soudu poskytnout materiály, které dokumentují příspěvky IBM do těchto částí kernelu. SCO nyní žádá, aby IBM poskytlo všechny informace o svých příspěvcích do linuxového kernelu 2.7. To je požadavek, kterému IBM v žádném případě nemůže vyhovět. Kernel 2.7 totiž neexistuje a jeho vývoj zatím není ani plánován.

Server Groklaw, monitorující celou kauzu, se snaží přijít na to, kam svým nesmyslným požadavkem SCO míří, nachází ale jen jediné pravděpodobné vysvětlení: SCO opravdu nemá sebemenší přehled o vývoji linuxového kernelu. Zdá se tedy, že celý spor směřuje ke konci – SCO zřejmě žádné důkazy nemá, nemělo a nikdy mít nebude. A navíc to nedokáže ani uspokojivě předstírat.

Vydání KDE 3.5 se blíží

KDE 3.5 se pomalu blíží ke své finální podobě. Je tedy nejvyšší čas ho důkladně otestovat a odhalit poslední chyby. Zájemci o testování si mohou stáhnout zdrojové kódy, méně pokročilým uživatelům s jejich kompilací pomůže nástroj Konstruct. Uživatelé Kubuntu a SuSE najdou na zrcadlech i binární balíčky pro své distribuce.

Jaké jsou novinky oproti verzi 3.4? Velkých vylepšení se dostalo prohlížeči Konqueror, který nově podporuje filtr reklamy AdBlock, známý zejména z produktů Mozilly. Podobně jako například v novém prohlížeči Flock v něm bude možné používat sdílení oblíbených stránek s ostatními uživateli webu přes službu del.icio.us. Přibude také menu umožňující výběr oblíbeného vyhledávače, podobně jako v Opeře nebo ve Firefoxu.

V KDE 3.5 se poprvé jako oficiální balíček objeví SuperKaramba, která umožňuje umisťovat přímo na pracovní plochu drobné aplikace (tzv. widgets) zpřístupňující například informace o počasí nebo o stavu systému. Do jisté míry připomíná Dashboard z Tigera, aktuální verze Mac OS X. I další novinky vesměs připomínají to, co jste již mohli vidět u jiných systémů nebo desktopových prostředí. Například, KDE bude upozorňovat na vložení nového média – některé distribuce toto chování řešily po svém už předtím, nyní se ale toto upozorňování v oficiálním KDE objeví poprvé.

Brazílie nabízí levné počítače pro chudé rodiny

Tento týden se v Brazílii v rámci vládního programu Linked Citizen Program začnou prodávat první „počítače pro všechny“. Vláda bude ve spolupráci s bankami poskytovat na tyto počítače, jejichž cena nepřesáhne 440 dolarů, výhodné úvěry. Pokud vše půjde podle plánu, mělo by se jich během následujících šesti měsíců prodat víc než půl milionu.

Počítače jsou dodávané různými výrobci, všechny ale musejí splňovat určitá kritéria: K zákazníkům by se měl dostat kompletní počítač se 128 MB paměti včetně 15" monitoru, myši, klávesnice a linuxového operačního systému. Nemělo by chybět ani 27 základních aplikací včetně kancelářského balíku, editoru obrázků a internetového prohlížeče. Vláda jedná s telekomunikačními společnostmi i o slevách na připojení k Internetu, zatím se zdá, že uživatele bude stát 15 hodin vytáčeného připojení tři dolary.

Petice za iTunes pro Linux

Přestože firma Apple podporuje otevřený software, k samotné platformě Linux se zatím nechová nijak přátelsky. To se týká i jejího programu iTunes Music Store, který funguje jako přehrávač, nástroj pro synchronizaci s přehrávačem iPod a v mnoha zemích světa zejména jako online obchod s hudbou. Jeho služeb mohou využívat uživatelé Windows i Mac OS X, uživatelé Linuxu ale mají k dispozici pouze provizorní řešení. Verzi iTunes pro Windows je možné spouštět díky CrossOver Office, to ovšem bohužel není úplně nejlevnější možnost. Samotnou spolupráci s iPodem sice zvládá hned několik linuxových programů, ale originálnímu řešení od Applu by stejně bylo nejjednodušší.

Protože je poměrně velká šance, že iTunes Music Store bude v dohledné době fungovat i u nás, může být možnost provozovat iTunes na Linuxu zajímavá i pro mnoho českých uživatelů. Svůj zájem o linuxovou verzi iTunes mohou projevit podpisem petice určené firmě Apple.

Diskuze (10) Další článek: Ke stažení: víte všechno o svém systému?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,