Anička z říše Linuxu: Firefox 1.5 opět s pořádnou reklamní kampaní

Firefox 1.5 je za dveřmi, bude ho doprovázet reklamní kampaň * Novell spustil projekt Better Desktop, který se snaží informovat vývojáře GUI o použitelnosti * Projekt Ubuntu bude mít nové děťátko: „ideově čisté“ Gnubuntu + Vyšlo DSL 2.0, distribuce na „vizitku“

Firefox chystá novou reklamní kampaň

Související odkazy

Slovník
desktop
Linux
server

Databáze znalostí
kategorie Linux

Když byl vydán Firefox 1.0, ukázalo se, jak silná je komunita, která za ním stojí. Příznivci Firefoxu dokázali neuvěřitelné: nejen, že zaplatili reklamu v New York Times, ale svými dalšími aktivitami pozvedli penetraci Firefox až na čtrnáct procent mezi uživateli webových prohlížečů. V nejbližších dnech vyjde verze 1.5 a Mozilla nezahálí ani tentokrát. Zatímco první velká marketingová akce se soustředila na šíření slávy slovem a obrazem, nyní bude Firefox propagován pomocí videa.

Konkrétní detaily o akci sice ještě nebyly zveřejněny, plány jsou ale zhruba následující: Každá spokojený uživatel Firefoxu bude mít možnost nahrát na servery Mozilly video oslavující jeho oblíbený prohlížeč. Pokud video projde kontrolou (je složena z lidí mluvících dohromady nejméně dvaceti jazyky), objeví se na mapě světa na projektové stránce tečka označující lokalitu, z které video pochází. Tímto způsobem se k němu potom dostane libovolný zájemce.

Zkrátka nepřijdou ani profesionálnější tvůrci filmů, Mozilla myslela i na ně. Především studentům filmařských škol je určena soutěž o nejlepší třicetisekundový reklamní spot propagující Firefox.

Novell vytvořil novou stránku věnující se použitelnosti

Projekt openSUSE se rozrostl o novou zajímavou webovou stránku určenou zejména vývojářům grafických uživatelských rozhraní. Na stránce betterdesktop.org se Novell dělí o informace o tom, jak lidé používají nejrůznější části KDE a GNOME a analyzuje jejich chování. Na základě těchto testů se potom snaží navrhovat vylepšení.

V jedné ze sekcí najdete videa ukazující, jakým způsobem plní testovací subjekty nejrůznějšího věku i zkušeností zadané úkoly. Jde o jednoduché úkony jako např. změna systémového času, přidání uživatelského účtu, editace obrázku nebo odeslání e-mailu. Designéři uživatelských rozhraní na základě jejich shlédnutí mohou odpozorovat přirozené způsoby práce jednotlivých uživatelů a všimnout si, co jim nejčastěji působí problémy.

Kromě toho web obsahuje také blog s články, které se věnují metodice testování. Dozvíte se tam, proč se použitelností zabývat, jak navrhovat testy, vybírat úkoly a testovací subjekty. Blog obsahuje dost informací na to, aby jeho čtenáři mohli zkusit navrhnout testy pro svůj vlastní software. Celkově jde o hodnotnou sbírku informací – nezbývá než doufat, že ji vývojáři grafických aplikací budou hojně navštěvovat.

Gnubuntu - Ubuntu s pouze svobodným software

Distribucím z rodiny Ubuntu přibude brzy nový sourozenec, který bude obsahovat pouze svobodný software. Mark Shuttleworth, který stojí za Ubuntu, pro tento projekt zaregistroval doménu gnubuntu.org. Jméno Gnubuntu se (narozdíl od projektu samotného) sice nelíbí Richardu Stallmanovi, zdá se ale, že projektu přesto zůstane.

V současnosti existuje jen jediná linuxová distribuce, které Richard Stallman požehnal, protože obsahuje pouze svobodný software. Tato výsada, která kdysi patřila Debianu, nyní náleží argentinské distribuci Ututu-e.

Damn Small Linux 2.0 – live distribuce do peněženky

Živé distribuce bývají neocenitelnými pomocníky, které často potřebujete nejvíce, když je právě nemáte u sebe. Na problémy s počítačem můžete narazit na každém kroku, a je dobré být na ně připraven. Obdobu "krabičky poslední záchrany" v počítačovém věku nabízí Damn Small Linux, plnohodnotný linuxový desktop, jehož 50 MB se vejde na "vizitku," a tak jej můžete nosit všude s sebou například v peněžence.

Pouhých 50 MB prostoru představuje velké omezení, přesto jsou však v DSL nástroje pro všechny běžné činnosti, které budete na desktopu vykonávat. Čeká vás textový editor i tabulkový procesor, nesmíte ovšem očekávat otesánka jako OOo, místo něj najdete jednoduchý FLWriter. Pokud jde o prohlížeče, kromě Firefoxu můžete použít také bleskurychlé Dillo. Ke čtení a psaní e-mailů poslouží Sylpheed, neuvěřitelně malý klient, který se ale vyrovná např. Thunderbirdu. Nechybí ani nástroj pro editaci obrázků: GUI programu Xpaint sice připomíná hodně dávné časy, program si ale poradí s mnoha běžnými úkoly. Jako manažer oken je použit Fluxbox.

Distribuce rozhodně není vhodná pro úplné začátečníky, autodetekce hardware není žádná sláva a rozchodit vše k plné funkčnosti obvykle vyžaduje ruční zásah. Používat ji jako desktop není příliš pohodlné, na slabých strojích ji ale oceníte. Největší předností DSL je ovšem bezesporu prostorová nenáročnost: můžete ji nosit mezi doklady a zapomenout na ni, až ji budete potřebovat, rádi ji najdete.

Minimalistický, ďábelsky rychlý desktop.

Diskuze (12) Další článek: Ke stažení: umíte nahrávat streamované vysílání?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,