Anička z říše Linuxu: Eudora bude open-source a pro Linux

Stodolarový notebook se neobejde bez Marvellu • Eudora bude otevřená • Namesys: Vývoj Reiseru není ohrožen • LinuxAlt: nová linuxová konference v Brně • Linuxmovies.org: nový web o nasazení Linuxu

Stodolarový notebook se neobejde bez Marvellu

Stodolarový notebook je unikátní nejen díky své nízké ceně a téměř zanedbatelné spotřebě energie umožňující pohánět zařízení ruční klikou, ale také protože jde o zcela (nebo téměř zcela) otevřené řešení. Počítač používá jako operační systém Linux. Dokonce i firmware je otevřený - půjde o první ve velkém vyráběný počítač, ve kterém najdete LinuxBIOS. Jedinou vadou na kráse tak zůstává bezdrátový chip Marvell, jehož firmware je bohužel proprietární. Zastánci svobodného software by jej nejraději nahradili svobodným řešením a nebo donutili výrobce k uvolnění kódu, ani jedno ale není možné. Celou situaci velmi pěkně rozebral jeden z vývojářů stodolarového notebooku na svém weblogu.

Chip od Marvellu má uvnitř procesor ARM a velké množství paměti. Díky tomu dokáže routovat pakety i bez účasti hlavního procesoru (AMD Geode), který má nesrovnatelně vyšší spotřebu. Na deset minut normálního provozu notebooku v oblastech bez elektřiny bude třeba točit klikou zhruba minutu. Nedá se očekávat, že by děti trávily nabíjením notebooku podstatnou část dne, notebooky samotné přitom ale musí neustále sloužit i jako přístupové body umožňující ostatním například připojení k internetu. Chipy od Marvellu tuto práci obstarají s minimálními nároky na energii, srovnatelná alternativa přitom neexistuje. Marvell bohužel nemůže svůj firmware uvolnit, protože obsahuje kód licencovaný od třetích stran.

Ze začátku sice bude notebook určitě obsahovat proprietární kód, možná to ale nebude navždy. Americká firma Meraki vyvíjí alternativní firmware, který by měl být uvolněn pod některou ze svobodných licencí. Do té doby bude možné volně distribuovat alespoň originální binární firmware - ani to ve světě výrobců bezdrátových karet bohužel není žádná samozřejmost.

Eudora bude otevřená

Telekomunikační firma Qualcomm, kterou můžete znát jako výrobce na Linuxu nechvalně proslulých CDMA modemů, vyvíjí také velmi oblíbeného mailového klienta Eudora. Tento program sice firmě přináší zisk i dobrou reputaci, ale neodpovídá zaměření firmy, orientované na bezdrátová komunikační zařízení. Qualcomm nechce vývoj Eudory zastavit a zklamat její uživatele, proto se rozhodl uvolnit ji jako open source. Práci na Eudoře se přitom bude stále věnovat několik vývojářů Qualcommu.

Nová otevřená Eudora bude založená na kódu Thunderbirdu, protože původní proprietární verze obsahuje spoustu kódu třetích stran a začít znovu bude jednodušší, než v ní dělat pořádek. V praxi tedy Qualcomm nabídne Mozille čas a schopnosti svých vývojářů a z výsledků jejich práce bude mít prospěch nejen nová Eudora, ale i další produkty Mozilly. Prvním úkolem týmu Qualcommu bude implementovat znovu všechny vlastnosti, které má Eudora oproti Thunderbirdu navíc - jde například o MoodWatch, detekující flame v příchozí i odchozí poště, nebo Eudora Sharing Protocol pro sdílení souborů.

Díky novému modelu vývoje se Eudory konečně dočkají i uživatelé Linuxu. Zatím byl program dostupný pouze pro Windows a Mac, uživatelé ale už delší dobu volali po linuxové verzi.

Namesys: Vývoj Reiseru není ohrožen

Minulý týden oblétla linuxové zpravodajské servery zpráva, kterou bychom očekávali spíš od bulvárních deníků - ostatně jejich redaktoři z nich tentokrát čerpali. Šéf vývoje souborového systému ReiserFS Hans Reiser byl zatčen pro podezření z vraždy své manželky, a protože jeho přínos pro vývoj se jeví být jen obtížně nahraditelný, spekuluje se o tom, co bude dál, pokud bude Reiser odsouzen. Tresty za vraždu v USA bývají přísné...

Situace Reiserových souborových systémů byla problematická i předtím. Starší systém Reiser3 jeho autor přestal vyvíjet ve prospěch Reiseru4, časem jej opustili i další vývojáři a linuxové distribuce. Reiser4 sice skýtá mnoho jedinečných vlastností, ale také mnoho problémů. Protože Hans Reiser má svou hlavu, nezdá se, že by se Reiser4 v dohledné době mohl dostat do linuxového jádra, a tím se dočkat významnějšího rozšíření. Dokud se systém nedostane do kernelu, bude na jeho vývoji zřejmě pracovat výhradně Reiserova firma.

O provoz Reiserovy firmy Namesys se zatím stará jeho otec Ramon. Klíčovou roli ve vývoji systému hrají programátoři z Ruska a Ukrajiny, kteří budou pokračovat v práci tak dlouho, dokud budou za svou práci dostávat peníze. Hans Reiser sice bývá označován jako vizionář, ale protentokrát již cestu ukázal a pokračovat v ní mohou i jiní. A jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré: pokud se Reiserovi nástupci budou víc věnovat práci na systému a méně hádkám o to, který coding style je lepší, naděje na zařazení Reiseru4 do kernelu prudce vzroste.

LinuxAlt: nová linuxová konference v Brně

O víkendu 4. - 5. listopadu se bude v Brně konat nová vzdělávací akce jménem LinuxAlt. Bude určena zejména začátečníkům, kteří by si chtěli na svých počítačích vyzkoušet Linux, ale ještě s ním nemají zkušenosti. Své si ale v programu najdou i pokročilejší uživatelé, programátoři i administrátoři. V bohatém přednáškovém programu se mohou dozvědět o nasazení Linuxu doma, ve firmě i ve škole, dozvědí se o práci s konkrétními aplikacemi i o některých linuxových distribucích. Po skončení akce budou zveřejněny audiovizuální záznamy z přednášek na webu. Na organizaci se podílí mimo sdružení Linux v Brně také obecně prospěšná společnost Liberix, což by mělo být zárukou kvalitního programu i organizace.

Leckterého linuxového programátora jistě potěší, že díky termínu může účast na konferenci vhodně zkombinovat s jinou oblíbenou brněnskou akcí - noční šifrovací hrou Tmou, mezi jejímiž účastníky je koncentrace uživatelů Linuxu mnohonásobně vyšší než v běžné populaci.

Linuxmovies.org: nový web o nasazení Linuxu

Na první pohled se to může zdát celkem překvapivé, ale většina animací a vizuálních efektů v hollywoodských filmech z poslední doby vznikla na Linuxu. Toto postavení si Linux vysloužil díky své škálovatelnosti, a také díky kompatibilitě s kódem pro unixové operační systémy, které se ve filmových studiích používaly dřív. Dnes již většinou používají Linux nejen pro renderování, ale i jako desktopový operační systém.

Jeden z hollywoodských vývojářů připravil nové webové stránky linuxmovies.org, na kterých popisuje, jakým způsobem je Linux používán. Shrnuje také veškerý komerční i svobodný software. Zájemci zvědaví, jak se hollywoodské filmy vyrábějí, by si tento web rozhodně neměli nechat ujít.

Diskuze (53) Další článek: První fotka chipsetu nForce 680i SLI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,