Anička z říše Linuxu: Co přinese prodej PC divize IBM Linuxu?

IBM minulý týden šokovalo svět zprávou o prodeji své PC divize čínské firmě Lenovo. Zatímco příznivcům počítačů značky IBM zbývají jen oči pro pláč - protože se holedbali, že jim patří originál, kdežto všichni ostatní mají jen hardware IBM kompatibilní, pro Linux je to celkem dobrá zpráva.

IBM prodá výrobu počítačů do Číny, rudá Linuxu může pomoci

Související odkazy

Slovník
BSD
desktop
Javascript
Linux
multitasking
open source
PDF
platforma
rendering

Databáze znalostí
kategorie Linux

V dnešní době dá dost práce sehnat i notebook bez Windows a pro ten linuxový (včetně originálních ovladačů), aby šel člověk světa kraj. V budoucnu ale bude pravděpodobně vše jinak. Čínská firma Lenovo nemá žádný důvod spolupracovat s Microsoftem víc, než je nezbytně nutné. A v Asii je Linux mnohem populárnějším systémem než u nás - pokud čínské děti mají ve škole přístup k výpočetní technice, nejspíše se tam setkávají s některou z domácích distribucí Linuxu.

To, že je pro čínskou firmu výhodnější prodávat počítače s Linuxem než s Windows, je celkem jisté. Otázkou zůstává, jestli po Linuxu bude ve světě dostatečná poptávka. Firmy jako HP, Dell či Fujitsu v minulosti na dotazy po větším množství linuxových notebooků argumentovaly, že se jim něco podobného prostě nevyplatí. Samozřejmě je tady ale ještě druhá možnost - pokud zákazníci Linux nechtějí, je možné zkoušet je přesvědčit, aby v něm našli zalíbení. Těžko říct, jak podobné snahy dopadnou.

Palm OS bude mít brzy linuxové jádro

PalmSource oznámil akvizici společnosti Chine Mobile Soft, což je největší čínská firma zabývající se vývojem a výrobou mobilních zařízení, vesměs postavených na Linuxu. Zároveň napsal dopis open source komunitě, v němž popisuje své plány do budoucna. Je rozhodnut přepsat svůj operační systém, a to podobným způsobem jako Apple změnil Mac OS.

Na svobodném jádře (u Apple je to BSD, u Palmu to bude Linux) postaví proprietární uživatelské rozhraní, které se vzhledově nebude příliš lišit od původního, fungovat však bude zcela jinak. Zejména by Palm OS postavený na Linuxu konečně začal plně podporovat multitasking. Poměrně zajímavé je zdůvodnění celého počinu - PalmSource je prý přesvědčen, že Linux se v budoucnosti stane nejvýznamnější platformou na poli mobilních zařízení.

Dále v dopise stojí, že PalmSource bude rád přispívat do linuxového jádra a zároveň žádá komunitu o spolupráci. Vstřícně se staví i k aktivitám za standardizaci linuxových mobilních zařízení, ale dosud odmítá sdělit detaily o tom, jak a s kterými organizacemi bude spolupracovat. Zatímco linuxová komunita příklon PalmSource k Linuxu celkem vítá, zdá se, že samotní uživatelé Palmů celou věc často považují za zradu. Vypadá to, že boj Microsoft vs. Linux se v budoucnu bude odehrávat i jinde než na platformě PC.

Firefox měl svou reklamu i v Evropě

Příznivcům Firefoxu v Německu se podařilo vybrat dostatečné množství peněz na celostránkovou reklamu v celostátním deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Sbírka měla takový úspěch, že z vybraných 48 000 euro po zveřejnění reklamy zbylo ještě deset tisíc, které byly darovány Mozilla Europe.

Design (PDF) se opravdu podařil, sdělení obsahuje nápis Oheň! v němčině, další informace o projektu a jména všech 2403 osob, které přispěly: "Stovky programátorů společně vyvíjely revoluční webový prohlížeč. Pracovali na něm zcela dobrovolně a darovali jej celému světu. Dva tisíce čtyři sta tři lidí věnovalo peníze na tuto reklamu, aby vám mohli sdělit: Firefox je tady. Můžete si jej zdarma stáhnout z http://www.mozilla-europe.org/de/."

Když to tak člověk čte, skoro cítí dojetí - možná se jednou najde i u nás někdo, kdo bude mít dost času a odvahy na zorganizování podobné akce. Koneckonců, adopce červené pandy místními příznivci Firefoxu pro začátek také není špatná věc.

Mozilla míří do mobilních zařízení

Mozilla sice úspěšně vytvořila první verzi nejlepšího desktopového prohlížeče na světě (nebo aspoň jednoho z nejlepších), ale rozhodně neusíná na vavřínech. Po Firefoxu je tady Minimo, prohlížeč určený pro mobilní zařízení, který by chtěl dosáhnout podobných úspěchů. Prosazovat se ale bude daleko obtížněji, protože zatímco na pracovní stanici si prohlížeč obvykle vybírá uživatel, na mobilním telefonu je volba na výrobci. Doug Turner, vedoucí vývojář Minimo, přesto tvrdí, že jeho prohlížeč již používají dvě velké společnosti a že o něm od nich v dohledné době uslyšíme.

Zatímco většina mobilních prohlížečů ignoruje rámy a má jen omezenou podporu Javascriptu, Minimo dokáže bezchybně renderovat vše, s čím si poradí i Firefox. Prohlížeč zmenšuje méně důležité obrázky a skládá pod sebe sloupce tak, aby uživateli stačilo posouvat se po stránce pouze vertikálně. Na leden se chystá vydání verze 0.3, která umožní inteligentní pohyb klávesami po odkazech.

Největším soupeřem Minimo bude Opera, která vydává různé verze svého prohlížeče pro mnoho mobilních telefonů. Pro konkurenci je však na trhu stále dost místa, a to zejména proto, že hodně výrobců mobilních zařízení se celkem rádo vyhne placení licenčních poplatků.

Diskuze (29) Další článek: Nová verze Kerio WinRoute Firewallu řeší chybu v DNS cache

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,