Anička z říše Linuxu: Cisco si oblíbilo Linux

Diskuze čtenářů k článku

MAno_F., MAno_F.  |  21. 02. 2005 20:40

To jsem rad, ze nedelam v C++ ale v Jave!

To nemusim za kompilator (ani za nektera vyvojova prostredi - Eclipse, NetBeans, JBuilder Foundation)
platit vubec nic.

Just download and develop!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
znalec MS  |  21. 02. 2005 22:10

To jsem rad ze programuju v C#

ta nemusim platit za vyvojove nastroje, Sql databazi

proste si nainstaluji MSDE 2000, SharpDevelop, .NET a jedu na plny kule a bez poplatku a vse legalne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cicobasket, cicobasket  |  22. 02. 2005 08:40

mno kdyz ti nevadi ze si na ty databazi jedes sam :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAno_F., MAno_F.  |  22. 02. 2005 08:43

No tak SQL databazi mam i ja zdarma - 100% pure Java DB Apache Derby (predtim CloudScape), ale klidne muzu pouzit i MySQL (ve verzi 4.1 uz konecne i s nested SELECTy) nebo PostreSQL, nebo taky Firebird (Interbase).

A to nejen na Windows, ale taky na Linuxu, Solarisu, AIXu, HP-UXu, Mac-OS X ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  21. 02. 2005 22:55

Neni ten free JBuilder jen pro programy ``do supliku''?
(Ne ze by to nebylo jedno, vzhledem k tomu, ze Eclipse jasne vede;))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tobik  |  22. 02. 2005 02:06

mno osobne preferuji nad eclipse netbeansy - je rychlejsi a pracuje se mi snimi lepe, nez s eclipse(no flame - ja si myslel, ze SWT bude rychlejsi, ale je to asi diky spouste "pluginu", ktere si eclipse defaultne natahuje.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAno_F., MAno_F.  |  22. 02. 2005 08:48

K podivu ne. Sice v nom neni web, enterprise veci ani UML (to ale neni ani v standardnim Eclipse, a ruzne plug-iny jako JBoss-IDE jeste zdaleka nedosahuji kvalit JBuilder Enterprise) a je omezen na jednu run-time konfiguraci. Version control systemy jsou jen CVS a Subversion (Eclipse, pokud vim, umi jenom CVS), v Enterprise jsou jeste 4 komercni navic. Sam jsem byl prekvapen, jak je ten JBuilder Foundation silne pouzitelny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
znalec MS  |  21. 02. 2005 11:01

Demagogové ze živě, nechci Vám fušovat do řemesla, ale mám pár praktických připomínet:
- pokud kód psali v C++, C# tak mohli obětovat asi 160USD do tohoto produktu
http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Type=K&CategoryId=447&Shortcut=MSF-NETVCPP2003 http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Type=K&CategoryId=447&Shortcut=MSF-NETVCPP2003což není několik tisíc dolarů

- dále to mohli vyvýjet stejně jako v linuxu, tedy na freeaware nástrojí např.
http://www.sharpdevelop.com/OpenSource/SD/Default.aspx

- nebo to mohli psát v notepadu

Dále Vám(na živě) doporučuji si aspoň jednou přečíst licenční podmínky k .NET framework, protože pak nebudete publikovat takto lžívé a nepravdivé články. A když budete u toho, tak si ještě přečtěte MSDE 2000, WebMatrix a pak se poserete z toho v čem a co všechno Microsoft před několika lety uvolnil pro volné použití bez popltaků.

A hlavně už nelžete, hodně to škodí lidem, kteří Vám věří a informace po Vás neověřují.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
anicka, anicka  |  21. 02. 2005 11:21

předpokládám, že ti vývojáři věděli, co dělají a zrovna tak věděli, proč potřebují zrovna to, co potřebují.

Pokud máte pocit, že jsou pitomci a mohli to udělat lépe, můžete jim to vysvětlit sám. Zde jsou kontakty: http://www.kilinux.org/kiblog/kilinux_team.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
znalec MS  |  21. 02. 2005 13:32

Ale ja se nezminuji o vyvojarich

Ja mam na mysli clanek napsany autory zive. Je to psany tak, ze clovek, ktery nevidi do licenci MS by lehce uveril tomu, ze neni mozne kompilovat jinak, nez za vice jak nekolik tisic dolaru. Coz je totalni kravina. A nakonec se nasel dalsi clovek, co danou vec resi za 100USD.

O vyvojarich jsem se nezminoval a pripominku smeroval na autory zive. Protoze toto neni prvni demagogicky clanek.

Fakt je ten clanek silne jednostrane ucelove laden s cilem poskodit Microsoft. Ti vyjojari meli alternativy, bohuzel diky maserum jako je zive podlehli tlaku a koupili neco co nepotrebuji.

Nnebo trochu jinak. Kolik clanku na zive vyslo o tech verzich MS produktu, ktere jsem uvadel?

Jak by to asi vypadalo, kdyby byl tucnej titulek:

MS nabizi profesionalni nastroj pro vyvoj, debug aplikaci za 3160,- bez DPH.

A pod tim by byl clanek:
Vývoj projektu Jambo OpenOffice.org pro Windows, svahilské verze stále populárnějšího kancelářského balíku, se málem zastavil díky na první pohled poněkud absurdní překážce. Jeho vývojáři sídlící v Tanzánii si totiž nemohli dovolit pořízení Microsoft Visual Studia, které pro úspěšné odladění a zkompilování zdrojových kódů potřebovali. Jedna licence k tomuto programu vyjde na několik tisíc dolarů, což je víc peněz, než průměrný Tanzánec vydělá za rok.

Hmm, zamysli se o novinarske etice v CR. Ne nadormo Zeman rikal, ze to jsou hyeny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar_Schon, Otakar_Schon  |  21. 02. 2005 14:29

urcite, CNet, ktery tuto informaci publikoval stejne jako dalsi zahranicni media, urcite hustil do hlavy Tanzancum, ze potrebuji Visual Studio .NET...
Vase kritika v tomhle pripade miri absolutne mimo, mel byste se Anicce omluvit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jurgen, jurgen  |  21. 02. 2005 17:44

a ked na cnet napisu ze zemegula je kockata, opisete to a budete sa tvarit ze to neni vasa chyba?

je fakt, ze vtom clanku je viacej veci na ktore mozme mat minimalne rozdielny nazor (napriklad si nemyslim ze visual studio ma lepsi kompilator jak je intel compiler (co sa tyka optimalizacie kodu), ktory stoji $499 a ak uz visual studio potrebuju, cast veci je zdarmo, a zakladna verzia (c++), stoji par tisic korun, ne dolaru), ovsem co ma zaraza je reakcia autorov, ak uz teda opisete odslova-doslova nieco co neni celkom pravda, napiste ze ste to opisali a danej teme nerozumiete, hadat sa o inom ako faktoch, neni zrovna zo strany redaktora velmi profesionalne. (ak mi povie zakaznik ze som debil, tak sa snim nebudem hadat ze nesom, ale mu vysvetlim vcom sa myli a ospravedlnim sa problemy z mojim produktom, ci uz boli opoctatnene alebo ne)

necelkom suhlasim stym co pise "znalec MS", ovsem tiez je otazka preco je nadpis clanku "Cisco si oblíbilo Linux" a nie napriklad "open source komunita je natom mizerne, nema ani cim kompilovat", alebo "open source nahrazky open source komunite nestacia", atd.
ze je to pro linuxacky zamerany korner, o tom asi nikdo nepochybuje.

mimochodom, najvacsia sranda je vtom ze clanok o tych martanoch ci odkial su, je totalne onicom, takze miesto toho aby ste uverejnovali seriozne informacie, pisete taketo bachorky typu blesk, ktore navyse obsahuju necelkom jednoznacne fakty.
nedavno bol linuxworld, nevidim tu o tom ani slovo, zato som sa dozvedel ze na marse maju male platy.

vmojich 2 poslednych prispevkoch som sa zive zastaval, ale vtomto pripade verim ze mate aj naviac.

s pozdravom,
vas viac-menej spokojny citatel, aj ked ne vzdy
jurgen

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar_Schon, Otakar_Schon  |  21. 02. 2005 18:13

Vazne mam pocit, ze jste trochu mimo a hlavne nam podlouvate nejake skryte zamery. Zcela jiste mate mnohonasobne vetsi znalosti co se tyka anstroju pro vyvoj, ale zapominate v tomto konkretnim pripade na skutecnost, ze Visual Studio jako podminku pro dokonceni teto konkretni verze OOo stanovili sami vyvojari. Tento udaj si nevymyslel CNet ani nekdo jiny. Nehadam se proto s vami o tom, jestli je pro kompliaci kodu vhodny ten ci onen produkt, na to bych si skutecne netroufl, ale stojim si za tim, ze text, ktery vas donutitl k tak emocionalni reakci, je v poradku.
Co se tyka proMS nebo proLinux zamereni Zive, tak jste opet mimo. "Anicka z rise Linuxu" je souhrnne zpravodajstvi z oblasti Open Source, je to jeden z mnoha clanku, ktere na Zive vychazeji. presot, ze je to clanek urceny zajemcum o free software, snazime se,a by nebyl tendencni. Titulek jsem pro clanek vybral sam, vami navrhovany titulek by byl evidentne mnohem vice zavadejici vzhledem k tomu, jake jsou rozpocty mnhoha open source projektu. jmenujme napriklad mozilla foundation, sambu i samotny kernel linuxu.
Pokud vam chybi nejake specifice informace, i v oblasti zpravodajstvi, muzete vyuzit formulare pro upozorneni na udalosti, o kterych byste si rad precetl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jurgen, jurgen  |  21. 02. 2005 19:45

ja nesom "znalec MS", ja som prudic jurgen, a povedal som ze snim ("znalcom MS") necelkom suhlasim (resp. nesuhlasim), takze vam ani nic nepodsuvam, ani si nemyslim ze mate nake skryte zamery, ani ma nic nedotunitlo k emocionalnej reakci, myslim ze som reagoval docela kludne a snad aj slusne

takisto netvrdim ze cele zive je zamerane prolinuxacky, ovsem tento korner ano, co je scasti snad aj pochopitelne. ale o tom sa snad nemusime hadat, staci si spomenut jak anicka opisovala instalaciu windozu. a mimochodom, ani to by mi nevadilo az tak moc, keby tu boli gut informacie a ne nake bachorky o martanoch. a este ani to by mi nevadilo az tak moc, pokial by sa anicka nevstekala, ked si niekdo stazuje.

ze naky vyvojari chcu pouzivat visual studio, to je uplne vporiadku, stym problem nikdo nema. ovsem neni mi jasne preco sa o tom pise (co je to za spravu?), dalej je neuplna/polopravdiva informacia ze visual studio stoji tisice dolaru, takisto neviem o tom ze visual studio produkuje mnohem rychlejší binární soubory než ostatní kompilátory dostupné na platformě windows.

o zavadzajucich titulkoch by sme tiez mohli diskutovat, kolkokrat mali clanky od anicky negativny linuxacky nadpis? furt len niekdo miluje/je pro linux, pripadne este horsie - debian harasi a pod.. ale myslim ze oproti "Úchylní Happy Tree Friends v AVI" je to furt dobre. nesom si isty ci zrovna vas server potrebuje taketo titulky.

a co sa tyka toho upozornovania na chybajuce informacie/udalosti, no prave preco citam zive, aby som nemusel citat milion inych serverov. ak si tych milion inych serverov precitam, potom premna nema zmysel upozornovat vas na clanok, ktory som si precital, a ktory odslova-doslova prelozite (aj z chybami).

pochybujem ze by anicka miesto o martanoch nebola schopna napisat tri riadky o linuxworlde. bud anicka pise co odnej zive ocakava (chceme bachorky), alebo potom ja citam nieco ine co od zive ocakavam (nechcem bachorky).
na jednej strane chapem, ze vas nezivia kvalitne clanky, na druhej strane som si neni isty, ci obcas neklesate az prilis hlboko.
co si mam potom myslet o zive, ked si precitam zajimavy clanok od hlavenky a na druhy den citam o uchylakoch v avi a bezdomovcoch z marsu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stara Blazkova  |  27. 10. 2005 14:26

Dobre sa ti hovori, ked si sa nenarodil v Afrike, vsak? Ak by tvoja vyplata bola 190$ a kompilator stal 100$, kupil by si si ho? Nie, proste by si si ho skopiroval od kamarata. Milujem majstrov sveta, ktori nedovidia na koniec svojho nosa.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
znalec MS  |  21. 02. 2005 22:25

Omlouvat?

prosím? Snad špatně vidím!!! Anička je dítě v pubertálním věku pod 15 let nemající žádnou zodpovědnost ani v polovičních sazbách a tak si hlásá do světa co chce. Ví, že je pod zákonem a tak si může dělat co chce, protože je díky svému pubertálnímu věku vždy nevinná.

Teď vážně.
Pokud píšete články v oboru, ve kterém se evidentně nevyznáte, tak je prostě nepište. Můžete tím ublížit spoustě mladým lidem- každý 12-16ti kluk, který si vás článek přečetl, mohl nabýt dojmu, že Microsoft dělá hrozně drahé věci jen pro nadlidi a nadspolečnosti, což není pravda. Ten kompilátor může mít každý za 100USD jak to někdo popsal níže a Vámi uváděných několik tisíc UDS je fakt hodně hustá informace, ještě k tomu demagogicky položená.

A nebo Vám dám radu. Když budete psát články o tom, že od MS je něco předražené, tak zkuste kontaktovat MS, ať Vám pošlou levnější nabídku. A pak ve článku vyjmenujte jimi uvedené produkty.
Budute se fakt divit co vše je možné z MS již několik let vytáhnout zadara nebo do 150USD.

Obávám se, že jste zase přestřelili.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar_Schon, Otakar_Schon  |  21. 02. 2005 23:00

A jak seriozne reagovat na tak trapny osobni utok?
a ted vazne - vazne si nemyslim, ze by na dvanactileteho kluka tento text takhle zapusobil. Visual Studio neni levna hracka, je to profesionalni nastroj pro vyvoj. Existuje spousta jinych nastroju v ruznych cenovych relacich vcetne nastroju dostupnych zdarma, tuto skutecnost zmineny text nepopira. Mozna by stalo za to sdelit to tem vyvojarum, kteri visual studio "potrebovali" - Anicka je v tom nevinne.
Znovu ale opakuji, me znalosti vyvojovych prostredi jsou minimalni, na druhou stranu je Zive otevreno spolupraci s kazdym, kdo ma znalosti a umi je podat v pisemne forme, takze pokud mate chut, cas a schopnosti, oslovte sefredaktora a muzete se domluvit na publikovani vlastnich odbornyhc textu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
weatherwax, weatherwax  |  22. 02. 2005 16:03

Placas kolem sebe nesmysly s kreativitou PR Microsoftu, krome toho kdyz nekoho neznas (Anicku), je ubohy neco o tom cloveku psat. Jo, jsi ubohy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vebloud, Vebloud  |  21. 02. 2005 11:37

Ty jsi to nepochopil že?
Jim nejde o vývoj, ale o to, že MSVisualStudio optimalizuje asi hodně dobře výsledný kód, kdyby šlo pouze o C#, tak ten se dá psát v notepadu pomoci SDK, stejně jako Java pomocí JDK.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
obor  |  21. 02. 2005 12:23

Nedavno som si stiahol "Visual C++ Toolkit 2003" http://msdn.microsoft.com/visualc/vctoolkit2003/ Je to len kompilator, ale zatial najlepsi od MS a s plnou optimalizaciou. Na vyvoj a ladenie by stacilo kupit VC++ standard za 100 USD a release verziu zostavit s Toolkitom. To je uz prijatelna cena, nie?

A este jedna otazka z FAQ:

Are there any restrictions on how I use the Visual C++ Toolkit?
================================================= ==============
In general, no. You may use the Toolkit to build C++ -based applications, even commercial applications, and you may redistribute those applications in accordance with the terms of the End User License Agreement (EULA).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PePeK, PePeK  |  21. 02. 2005 14:02

Pokud jim nejde o vyvoj (ten stejne ve vecne tuhym visual studiu nehrozi) tak jim bohate staci VCToolkit kterej je zdarma, je to compiler od visual studia plus vsechno potrebny pro kompilovani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cxl  |  22. 02. 2005 14:50

...akorat ze tam chybi polovina standardnich knihoven... bohuzel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
koffr, koffr  |  21. 02. 2005 18:00

nejlepší céčkovej kompilátor je od IBM, to ví přeci každý malý dítě

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  21. 02. 2005 18:10

I C++kovej? Třeba gcc je opravdu vychytaný kompilátor, ale g++ už tolik superlativů nemá.
Je pravda, že pokud jde o jednoduchou aplikaci, je na tom g++ dobře (kamarád zkoušel nějaký brute-force výpočet hrubou silou kompilovaný MS VS++ na Windows a g++ na Linuxu, dopadlo to o asi o 2% lépe pro g++, tzn. de facto žádný rozdíl). Ale zapnout si maximální optimalizaci g++ na složitý projekt je celkem o držku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ehmm  |  21. 02. 2005 10:12

To je kapku málo, ne? Kdyby jeden obhospodařoval 150-200 strojů, tak bych to chápal, tak nějak to odpovídá. Nechci se do toho plést, ale nemají na to nějak moc lidí?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kaja  |  21. 02. 2005 21:22

Možná záleží na tom, co si kdo představuje pod pojmem "administrace". Pro jednoho je 150 ks i dost - aby lítal kolem strojů, lidí a třeba jejich tiskáren a různých nesmyslů kolem. Na nějaký rozvoj IS se může zapomenout, prostě údržba. Osobně si myslím, že na počty kolem 100 ks už jsou potřeba dva, aby si rozdělili údržbu a mohli taky provádět rozvoj...ale to jen IMHO, já mám citrix, mě stanice netankujou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mol  |  21. 02. 2005 01:06

obávám se příliš nevyřeší, protože už je pod nimi napsána spousta kódu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lyon  |  21. 02. 2005 02:00

Jde o to, ze u vetsiny licenci je mozne prejit na licenci kompatibilni, coz je mozne napriklad u uvedenych MPL a CDDL a ani GPL samotna prece nic takoveho nezakazuje. Jde jen o to najit vhodne univerzalniho kandidata :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
koffr, koffr  |  21. 02. 2005 00:47

Už aby to bylo, je to opravdu nepřehledný

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor