Anička z říše Linuxu: Čína vyvinula vlastní dokumentový formát

Smlouva Novellu a Microsoftu vyvolala mnoho reakcí: zákazníci jsou spokojeni, část komunity pláče * Mozilla se pustila do práce na Firefoxu 3.0 a zveřejnila seznam vlastností, které chystá * Octave, svobodná obdoba Matlabu, získalo českou dokumentaci. Čína vyvinula UOF, vlastní alternativu k ODF.

Smlouva Novellu s Microsoftem vyvolala mnoho ohlasů

Uzavření smlouvy mezi Novellem a Microsoftem vyvolalo mezi lidmi, kteří používají Linux, ohromné množství reakcí. Zainteresovaní jedinci se dají rozdělit do tří významných skupin: open source komunita, zákazníci Novellu a Red Hat. Zatímco zákazníci Novellu dle očekávání vyjádřili spokojenost, Red Hat se rozhodl nové nabídce Novellu čelit vlastní alternativou a postoje členů open source komunity k celému oznámení se pohybují od souhlasných přes indiferentní až po hluboce rozhořčené. Poslední skupina s Ebenem Moglenem v čele dokonce začala rozvíjet poměrně divoké teorie o tom, že Novell svou smlouvou s Microsoftem porušuje GPL, Novell je ale uspokojivě vyvrací.

Podle Moglena by pro Novell měla být problematická sekce 7 GPL, která stanoví, že pokud firma nemůže současně dostát svým povinnostem vyplývajícím GPL, a povinnostem vyplývajícím z jiných smluv, potom nesmí GPL software šířit vůbec. Moglen ovšem předpokládá, že Novell uzavřel s Microsoftem smlouvu o využívání jeho patentů a bude mu odvádět licenční poplatky (a ty posléze inkasovat od svých zákazníků). Novell rychle odpověděl zveřejněním FAQ, ve kterých vysvětluje, že smlouva ve skutečnosti neobsahuje ujednání o licencích patentů. Obě firmy se jen domluvily, že nebudou vzájemně žalovat své zákazníky, ať už jsou nebo nejsou jejich nároky opodstatněné.

Free Software Magazine si vzal na mušku pro změnu další část smlouvy Microsoftu a Novellu: kritizuje Novell za to, že Microsoftu pomáhá postavit se na nohy v oblastech, kde zaspal vývoj (což je u něj ostatně skoro zvykem) - má na mysli zejména virtualizaci. Na Xen Microsoft nemá odpověď a autoru kritického článku se nelíbí, že mu nyní tato technologie spadne do klína téměř zadarmo, aniž to přinese jakýkoliv prospěch Novellu či open source komunitě. Novell podle něj jen nadarmo pomáhá konkurenci. Podobnou argumentaci článek používá i v kritice ochoty Novellu podporovat OpenXML v OpenOffice.org.

Red Hat zřejmě usoudil, že smlouva přiláká zákazníky nerozhodnuté mezi nasazením Red Hatu a SUSE na stranu Novellu, jelikož se rozhodl rozšířit svůj Open Source Assurance Program a postavit se za zákazníky žalované v patentových sporech: Má v úmyslu zúčastnit se právní bitvy a soudit se namísto něj.

První důsledky dohody Novellu s Microsoftem jsou tedy zřejmé: Zákazníci Novellu i Red Hatu se mohou cítit bezpečněji. Co přinese v dlouhodobém horizontu je ale zatím ve hvězdách.

Mozilla začíná pracovat na Firefoxu 3.0

Po vydání Firefoxu 2.0 se vývojáři z Mozilly pustili do práce na další celočíselné verzi tohoto oblíbeného webového prohlížeče, který by měl vyjít za rok. Shromáždili požadavky svých uživatelů na nové vlastnosti: Jednou z nich je například možnost přikázat prohlížeči, aby uživatele upozornil na nové aktualizace později, další možnost lépe nastavovat omezení pro JavaScript. Vývojáři mají také v plánu znovu přidat do prohlížeče Places - databázi obsahující záložky a historii a umožňující vyhledávat mezi stránkami, které by uživatelé chtěli znovu navštívit.

Změny čekají také renderovací jádro - zatímco Firefox 1.5 i Firefox 2.0 používají Gecko 1.8, základem pro nový Firefox se stane Gecko 1.9, používající knihovnu Cairo. Díky tomu bude Firefox lépe využívat hardwarové 2D akcelerace.

Mozilla má v plánu pokusit se pouštět Firefox s nižšími uživatelskými právy: Tým vyvíjející Firefox nedávno dostal možnost spolupracovat s vývojáři Windows Vista a rozhodl se, že možnosti, které Vista nabízí pro omezení práv webového prohlížeče, by stálo za to implementovat i na ostatních podporovaných systémech, tedy Linuxu a Mac OS X.

Octave má českou dokumentaci

Zatímco vysokoškoláci používající Windows obvykle pro své výpočty používají Matlab, uživatelé svobodných operačních systémů spíš než po jeho linuxové verzi sahají po Octave. Tento program je sice noční můrou linuxových distributorů (ve skutečnosti slouží jako jeden velký testcase pro vývojové verze gcc), když už se ale podaří jej zkompilovat, jde o velmi mocný nástroj, s Matlabem zcela srovnatelný. Jak už to s podobnými programy bývá, naučit se jej používat není úplně jednoduché a Octave mělo dosud dokumentaci dostupnou pouze v angličtině.

Nyní získalo Octave vlastní českou webovou stránku, popisující instalaci na Windows (na Linuxu obvykle stačí požádat o něj svého správce balíčků) a obsahující popis jeho funkcí s mnoha příklady: Naučíte se v něm s Octave počítat s maticemi, malovat grafy, řešit diferenciální rovnice... a v neposlední řadě samozřejmě používat podmínky, cykly a další běžné struktury (na Octave lze nahlížet jako na vysokoúrovňový programovací jazyk). Česká dokumentace působí velmi zdařile a může pomoci každému, kdo se zatím Octave obával pro jeho složitost.

Čína má vlastní formát pro dokumenty

Zatímco konsorcium OASIS vyvíjelo a prosazovalo ODF, čínští vývojáři v tichosti vytvořili svůj vlastní standard pro dokumenty. Jmenuje se Uniform Office Format a stejně jako ODF nebo OpenXML od Microsoftu je to XML komprimované zipem. UOF byl vyvíjen s ohledem na čínské požadavky, a tak je prý ovlivněn formáty Microsoftu ještě méně než ODF a mimo to je jednodušší. Jeho podrobný popis teprve čeká na překlad do angličtiny, k dispozici je zatím jen jediná prezentace. Měl by být založen na existujících webových standardech, jako je například SVG.

Existence třetího formátu pro dokumenty jistě není dobrá zpráva, ale co Čínu vedlo k vyvinutí vlastního standardu je pochopitelné: V současné době je Čína využívána jako místo, kde západní firmy mohou levně vyrábět hardware i software, čínské firmy je ale nemohou vyrábět a prodávat samy, protože by musely platit vysoké licenční poplatky za využívání cizích patentů. Jednou z možných cest ven je vytvoření domácích standardů nezávislých na západních patentech a UOF je zřejmě jedním z výsledků této strategie.

Vývojáři UOF ale naštěstí hodlají spolupracovat s OASIS a oba formáty co nejvíc sblížit. Výsledkem spolupráce by v budoucnu mohl být i jediný formát, což by pro otevřené standardy bylo velkým vítězstvím. Pokud se k současným uživatelům ODF přidá Čína, bude Microsoft obhajovat pozici svého OpenXML velmi obtížně.

Diskuze (150) Další článek: Bude RIAA konečně nucena vyčíslovat škody reálně?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,