Anička z říše Linuxu: česká lokalizace OpenOffice.org 2.0 hotova

Debian Core Consortium má zatím deset členů z celého světa * KDE bylo zkompilováno na OpenSolarisu * Začalo probíhat pravidelné měření výkonu linuxového kernelu

Byl dokončen český překlad OpenOffice.org 2.0

Související odkazy

Slovník
desktop
kernel
kompilace
Linux

Databáze znalostí
kategorie Linux

Jako první komunitní lokalizace ze všech byl dokončen český překlad OpenOffice.org 2.0. Nová verze svobodného kancelářského balíku bude obsahovat kompletně přeložené uživatelské rozhraní, český slovník synonym, kontrolu pravopisu a slovník pro dělení slov. Celkový počet 57 600 řetězců překládal český lokalizační tým osm měsíců.

Na úctyhodných 1500 stranách textu se ve svém volném čase podílelo 17 překladatelů, komerční překlad takového rozsahu by přitom vyšel na více než jeden milion korun. Nyní je řada na všech uživatelích kancelářského balíku, aby českou verzi důkladně otestovali a nahlásili nalezené chyby, které se tak velkému projektu určitě nevyhnou. Kontrola všech textů by se měla stihnout před vydáním finální verze OpenOffice.org 2.0.

Českým uživatelům OpenOffice.org přinesl uplynulý týden ještě jeden důvod k radosti. Pokud v současné době shánějí nějaké informace o svém software v češtině, jsou jim k dispozici hned dva portály - OpenOffice.cz a Oo.o.cz. Informace oběma portály poskytované se velmi často překrývají, přitom si jsou velice podobné a jejich existence je pro náhodné návtěvníky dost matoucí. Navíc, udržování dvou portálů je v malé české OOo komunitě plýtvání energií. V nejbližší době tomu ale bude jinak.

Provozovatelé obou portálů, firmy blue.point a QCM, oznámily jejich sloučení. Nyní probíhá převod dat z a uživatelských účtů z OO.o.cz na OpenOffice.org, kde bude sjednocený portál pokračovat.

Debian Core Consortium nabývá jasnějších obrysů

Podle aktuálních, zatím neoficiálních informací má zatím Debian Core Consortium deset členů - linuxových firem z celého světa. Chybí mezi nimi dříve avizovaná Mandriva, seznam účastníků zatím vypadá takto: credativ GmbH, Knoppix, linEx, Linspire, MEPIS LLC, Progeny Linux Systems Inc., Skolelinux, Sun Wah Linux Ltd., UserLinux, VA Linux Japan a Xandros Inc. O přidružené členství mají zájem i další firmy.

Cílem DCC je vytvořit společnou distribuci založenou na Debianu, standardech LSB a možná i Componentized Linuxu od Progeny. Tento společný základ umožní třetím stranám nabízet pro všechny produkty těchto firem stejnou podporu a výrobcům hardware i software zase všechny produkty certifikovat.

Oficiální oznámení vzniku a programu DCC by mělo proběhnout na LinuxWorld Conference & Expo, které se bude konat začátkem srpna v San Francisku. Do té doby by se ještě měly upřesnit některé informace, zejména ty týkající se technologií, které budou použity ve společné distribuci.

KDE 3.4.1 - první moderní desktop pro OpenSolaris

KDE 3.4.1 se stalo prvním moderním desktopovým prostředím, které bylo s plnou funkčností zkompilováno na platformě OpenSolaris, a to nejen pomocí GCC, ale i s použitím kompilátoru Sun ONE Studio 10. Tento vynikající výsledek je z velké části zásluhou jednotlivce.

Stefan Teleman pracuje jako programátor software pro obchodníky, ale jako dlouholetý fanoušek KDE a Solarisu se snažil zkompilovat KDE na Solarisu ve svém volném čase. Jeho práce se zalíbila Sunu, a tak získal možnost účastnit se pilotního programu pro OpenSolaris. Získal zdarma licenci pro SunStudio a měl možnost kompilovat KDE na procesorech SPARC i x86.

Dostupnost KDE na OpenSolarisu je pro tuto novou platformu velkým krokem vpřed, který může přilákat nové uživatele. Ve vzduchu se ale samozřejmě stále vznáší otázka, proč by měli lidé používat Solaris, když mají k dispozici Linux s ohromným množstvím nejrůznějších programů.

Pravidelné měření výkonu kernelu – Linux Kernel Performance Project

Skupina vývojářů z Intelu se rozhodla pravidelně měřit výkon jednotlivých verzí linuxového jádra a jednoduše tak zjišťovat rozdíly mezi nimi. K pravidelnému týdennímu měření je použito 13 standardních testů, ty jsou prováděny na několika různých strojů s procesory od Intelu. Veškeré výsledky je možné prohlížet v přehledných grafech na stránkách projektu.

Krátce po oznámení projektu se objevily návrhy zahrnout do měření nejen jednotlivé verze vanilla kernelu, ale i různá distribuční jádra. Prospěšné by bylo měřit i další unixové systémy – vývojáři kernelu by získali měřítko, uživatelé by snadno našli systém, který pro tu či onu úlohu dosahuje nejlepšího výkonu.

Diskuze (13) Další článek: Ke stažení: novinky od Mozilly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,