Anička z říše Linuxu: Boj proti softwarovým patentům hýbe Evropou

Další naděje pro odpůrce patentů: německé politické strany se staví proti a velké Open Source společnosti konečně začaly vyvíjet nějakou aktivitu. ASCII squat byl vyklizen policií. Singapurské ministerstvo obrany přechází na OpenOffice.org.

Bod obratu: čtyři nejvlivnější německé strany odmítají softwarové patenty

Související odkazy

Slovník
hacker
Linux
Open Source
Red Hat

Databáze znalostí
kategorie Linux

Nejsilnější německá opoziční politická strana CDU/CSU v úterý oznámila, že se bude snažit zmírnit evropský postoj k softwarovým patentům. Ten se projevuje v nově navržené evropské direktivě o patentovatelnosti software. Vládní Socialistická strana vedená spolkovým kancléřem Gerhardem Schroederem, hodlá vydat velmi podobné prohlášení tento týden. FDP se ostře stavěla proti patentům již v květnu, kdy se o direktivě rozhodovalo naposledy, ale jejích osm procent křesel v parlamentu tehdy na změnu nestačilo. Odmítáním patentů je známá i německá strana Zelených. Nový německý postoj by mohl konečné rozhodnutí o softwarových patentech v Evropské unii výrazně ovlivnit, protože Německu patří v Evropském parlamentu víc křesel než kterékoliv jiné zemi. Kromě toho, právě Německo hrálo klíčovou roli při přijímání kompromisního znění patentové direktivy v květnu.

Německé politické strany nyní do znění direktivy o softwarových patentech navrhují zásadní změny: počítačové programy jako takové by nesměly být patentovány a nově patentovaný technický vynález by musel vyžadovat nějakou fyzickou změnu - ne jen nějaký jiný způsob zpracování dat apod. Evropská softwarová komunita s tímto postojem široce souhlasí a bude za něj lobbovat i u dalších evropských vlád. Nicméně, vzhledem k tomu, že patenty jsou v zájmu velkých společností, je třeba počítat i s jejich ovlivňováním evropských zákonodárců, na kterou jistě vynaloží značné finanční prostředky.

NoSoftwarePatents.com - nové stránky pro Evropu

Red Hat, MySQL a tři německé webhostingové společnosti oznámily oficiální podporu projektu NoSoftwarePatents.com vývojáře Floriana Mullera. Ten se snaží zabránit přidělování softwarových patentů v Evropě. Jejím cílem je bojovat proti tomu, co Muller nazývá "kartelem patentových supervelmocí". Uvědomuje si přitom, že největším problémem boje proti patentům je naprostá nevědomost široké veřejnosti.

Stránky jsou postupně překládány do všech evropských jazyků. O tom, proč softwarové patenty škodí, si můžete přečíst i česky. Stránky vyznívají možná až příliš úderně, ale přinášejí zajímavá fakta o tom, proč by softwarové patenty poškodily většinu evropských firem. Další informace v češtině, včetně internetové petice, lze najít také na stránkách patenty.modry.cz.

ASCII squat byl vyklizen policií

Amesterdam Subversive Center for Information Interchange je skupina lidí, která věří tomu, že lidé mají právo na svobodné získávání informací. S tímto cílem vybudovala v jednom squatu v Amsterdamu internetovou kavárnu, a to pomocí vyřazených počítačů a svobodného software. Poskytují prostor na webu aktivitám, které jinak hledají podporu jen těžko, a snaží se, aby přístup k Internetu měl každý, kdo o něj stojí - nabízí jej zdarma. Po pěti letech působení si získala nemalou popularitu, minulý týden byl však její squat vyklizen policií.

Snímky policejní akce si můžete prohlédnout v archivu webové kamery. Dívejte se a uvažujte - komu může vadit skupinka hackerů, která nenabízí lidem nic víc než odlišný pohled na svět, a to v takovém městě svobody, jako je Amsterdam? Těžko říct. Každopádně, ASCII hledá nový /home (domov) a bude vděčná za jakoukoliv pomoc.

Singapur se vydal cestou Open Source

Singapurské ministerstvo obrany, donedávna poslední tamní vládní instituce odmítající Open Source, se rozhodlo začít používat kancelářský balík OpenOffice.org, místo aby si pořídilo novější verzi Microsoft Office. Svobodný kancelářský balík bude nainstalován na nových počítačích, kterými jsou průběžně nahrazovány starší modely. Podle Cheoka Beng Tecka, ředitele IT sekce ministerstva, nejsou výhody, které plynou z užívání Microsoft Office, tak velké, aby ospravedlnily mnohem vyšší náklady.

Ministerstvo si ponechá své licence k Microsoft Office 97 a uživatelé si budou moci vybrat, který kancelářský balík jim vyhovuje víc. Vzhledem k tomu, že se jedná zhruba o 20 000 počítačů, jde zatím o největší nasazení Open Source software uskutečněný vládním úřadem. Pro srovnání, mnichovská radnice, která kompletně přechází na Linux, má jen 14 000 počítačů. Singapurské ministerstvo také uvažuje o přechodu na operační systém Linux, ale zatím neudalo žádný časový plán pro uskutečnění tohoto kroku.

Diskuze (16) Další článek: Hackeři útočí na rozhodčího z Eura 2004

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,