Anička z říše Linuxu: Bezpečnost Linuxu trpí kvůli administrátorům

Linspire integrovalo vyhledávání přímo do systému. Vyšly dvě dlouho očekávané distribuce Linuxu: Fedora Core 3 a Novell Linux Desktop. Red Hat se rozhodl rozšířit působení v Číně. Podle výsledků britské studie Linux není příliš bezpečný systém - za průniky si ale obvykle mohou sami administrátoři.

Linspire integrují vyhledávání přímo do systému

Související odkazy

Slovník
administrátor
BSD
desktop
firewall
Linux
mirror
open source
Red Hat
server
update
upgrade
virus

Databáze znalostí
kategorie Linux

Linspire, společnost dříve známá jako Lindows, prodává jednu z nejvíc uživatelsky příjemných linuxových distribucí vůbec. Do nejnovější verze svého produktu zahrnula zajímavou novinku, vyhleduvání na Internetu integrované přímo do systému. Uživatelé tak nemusí kopírovat a vkládat vyhledáváné fráze do lišty vyhledávače, místo toho jim stačí jen zvolená slova vybrat a kliknout na ně. Další novinkou jsou také "Hot words" - slova, o kterých se předpokládá, že je lidé budou často hledat. Jsou podtržena tenkou zelenou linkou a pokud je chceme vyhledávat, nemusíme vůbec klikat, stačí jen zdržet se nad nimi s kurzorem myši.

Zajímavostí je, že něco podobného jako "Hot words," totiž "Smart Tags," měly původně obsahovat i Windows XP. Microsoft se ale nakonec rozhodl je zrušit. Byl totiž kritizován za to, že zahrnutím vyhledávání do Windows poškodí konkurenci na trhu vyhledáváčů.

Vyšla Fedora Core 3

Na světě je nová verze distribuce, která kráčí ve stopách původního Red Hatu, a jejíž kód se pravděpodobně časem dostane do nového Red Hat Enterprise Linuxu 4. Oproti předchozím verzím je zaměřená na bezpečnost - ve výchozím nastavení obsahuje Security Enhanced Linux, technologii, kterou vyvinula NSA. Díky ní je možné nastavovat přístupová práva ke konkrétním službám, jde vlastně o jakýsi interní firewall, izolující jednotlivé procesy v rámci jednoho systému. Vzhledem k tomu, že původní, "přísná" verze SELinuxu (tu bylo možné volitelně používat již na Fedoře Core 2) přinášela mnoho problémů a byla takřka nepoužitelná, verze 3 přináší i možnost nastavit si "zaměřenou" verzi, kontrolující jen nejpoužívanější a nejčastěji zranitelné démony.

Co se týče novinek, ve Fedoře najdeme gcc 3.4, KDE 3.3, GNOME 2.8, Evolution 2.0 či Firefox 1.0PR. Měla by také být zlepšena podpora VNC. Stahovat můžete z mirrorů nebo pomocí bittorrentu. S vydáním Fedory Core 3 se původní Fedora Core 1 přesouvá mimo ochranná křídla Red Hatu. Nebude se nadále vyvíjet, ale bezpečnostní aktualizace bude zajišťovat Fedora Legacy Project.

Novell uvolnil svůj Novell Linux Desktop

Krátce po vydání SUSE 9.2 Professional Novell uvolnil svou vlastní distribuci. Od SUSE se liší jen v nepodstatných detailech, jako je menší množství balíků či vzhled (místo zelených chameleonů všude najdete velká červená písmena N, krabicové balení trochu připomíná prášek na praní). Distribuce, určená firemním zákazníkům, díky těmto změnám získala na přehlednosti.

Narozdíl od od nového SUSE NLD obsahuje starší (a více vyzkoušené) verze software, jako třeba GNOME 2.6 či kernel 2.6.5. Zájemci si mohou vyzkoušet trial verzi (30 dní update zdarma), pokud se rozhodnou zůstat, další přístup k update vyjde na 50 dolarů na uživatele a rok.

Red Hat vtrhl na čínský trh

Tento týden Red Hat otevřel svou první kancelář v Pekingu a naznačil tak, který trh považuje v současnosti za jeden z nejdůležitějších. Jeho první aktivity v Číně budou směřovat k podpoře vzdělávání, studentům bude zdarma poskytovat program Red Hat Academy, díky kterému budou schopní pracovat s Linuxem. Ve snaze ukázat Číňanům výhody open source nezůstane sám - spolupráci mi přislíbily takové společnosti, jako je HP, IBM, Oracle či Intel.

Čína je sice velký trh, ale Red Hat zde v žádném případě nezůstane osamocen. Sun nedávno uzavřel s čínskou vládou smlouvu o tom, že dodá software pro 200 000 pracovních stanic. Aktivní je i Microsoft - o diskutabilním projektu Windows XP SE pro rozvíjející se trhy už bylo napsáno mnoho. A v neposlední řadě, Čína má i své vlastní distributory Linuxu, např. Red Flag Linux či Asianux. V jihovýchodní Asii je dost rozšířené také SUSE. Není tedy příliš pravděpodobné, že by tady Red Hat získal opravdu významnou pozici.

Linuxu jako bezpečnému systému dělají ostudu líni administrátoři

Minulý týden poněkud otřásl médii výsledek nezávislého výzkumu britské společnosti mi2g, která za nejbezpečnější systémy prohlásila Mac OS X a otevřená BSD, zatímco Linux umístila na chvost daleko za Windows. Společnost hodnotila počty průniků na servery (zahrnula jich asi 200 000) s jednotlivými systémy, aniž přitom brala v potaz jejich příčiny. Nakonec se ukázalo, že problém nespočívá v Linuxu, ale v průměrném linuxovém administrátorovi, který se příliš neobtěžuje s pravidelnými aktualizacemi. Linuxoví administrátoři většinou svému systému příliš nerozumějí, těch opravdu kvalifikovaných je velice málo. Uživatelé Linuxu navíc odmítají platit za upgrade či podporu, nabízenou velkými dodavateli, jako je třeba Red Hat či Novell.

Hlavním důvodem, proč byl Linux hodnocen tak mizerně, je ale vyloučení náchylnosti k nákaze viry, červy a podobnou havětí ze studie. Zatímco Windows mnohem častěji podléhají virům a dalšímu automaticky se šířícímu škodlivému software, Linux bývá častějším terčem cílených útoků, které nejsou tak časté, ale mohou napáchat daleko větší škody. Kdyby mi2g zahrnula do studie i tento aspekt, výsledky by mohly vypadat výrazně jinak.

Diskuze (32) Další článek: Nový firmware s podporou titulků pro Pioneer DV-470 a DV-575A

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,