Anička v říši Linuxu: problematika Wine stále centrem pozornosti

Linuxové jádro se brzy dočká IPv6 firewallu
  • * Tvůrci CrossOffice se Microsoftu nebojí
  • * Minimo míří na mobilní zařízení s Windows
  • * GIMP čekají změny.

Linuxové jádro se brzy dočká IPv6 firewallu

Související odkazy

Slovník
bitmapa
firewall
kernel
Linux
open source
paket
PDA
platforma

Databáze znalostí
kategorie Linux

Všechny možnosti, které momentálně nabízí linuxový firewall Netfilter/iptables pro IPv4, brzy nabídne i pro IPv6. Zatímco bezstavové (stateless) filtrování již poskytuje pro obě verze IP, se stavovým (stateful) filtrováním si zatím poradí jen u IPv4. Stavové filtrování je sice mnohem účinnější metoda, ale bohužel je také mnohem náročnější na implementaci. Nezabývá se totiž pouze jednotlivými pakety, ale orientuje se podle navázaných spojení.

Podle Haralda Welteho, který má Netfilter na starosti, bylo rozšíření o IPv6 podporu poměrně náročné, protože to znamenalo nutnost přepsat mnoho částí kódu. Nakonec se ale podařilo vytvořit potřebnou architekturu založenou na plug-inech, která umožní Netfilteru pracovat s libovolnou verzí IP.

Na tuto novinku si bohužel budeme muset počkat až do kernelu 2.6.12, protože vydání kernelu 2.6.11 už se blíží mílovými kroky. Tak podstatnou změnu by před jeho vydáním už nebylo možné pořádně otestovat. Kernel 2.6.12 by mohl být k dispozici v květnu nebo v červnu, přesnější termín vydání bohužel není možné určit.

Tvůrci CrossOffice se Microsoftu nebojí

Minulý týden open source svět poněkud pobouřila zpráva, že programy od Microsoftu nebude možné plnohodnotně aktualizovat, pokud běží v prostředí Wine. Tato politika Microsoftu by měla trápit zejména firmu CodeWeavers, která prodává produkt CrossOver Office založený na Wine a určený zejména ke spouštění kancelářských programů ve firemním prostředí. Její program oficiálně podporuje většinu verzí MS Office a umožňuje nainstalovat je pro spouštění v Linuxu pomocí několika málo kliknutí myši.

CodeWavers se však podobných kroků Microsoftu neobávají, protože jsou si jistí, že Microsoft by měl problémy s antimonopolním soudem, pokud by se snažil své produkty MS Office a Windows svázat dohromady. Jeremy White, šéf této firmy, dokonce uvedl: "Pokud Microsoft začne tvrdit, že aktualizace MS Office je možné získat pouze tehdy, pokud používáte jejich operační systém Windows, vystavuje se riziku právní odvety, protože k sobě připoutá dva monopolní produkty. Bude nás těšit, když to udělá - aspoň je budeme moci zažalovat a zbohatnout."

V pátek se objevila zpráva, podle které tiskový mluvčí Microsoftu potvrdil, že validační nástroj pro WGA skutečně identifikuje uživatele Wine. Nehodlá totiž poskytovat své chráněné soubory určené pro OS Windows uživatelům emulátorů třetích stran. Aktualizace pro MS Office je ale možné stáhnout zvlášť z webových stránek Microsoftu. Fakt, že Microsoft skutečně blokuje Wine, kupodivu Jeremyho White z CodeWeavers potěšil: "Líbí se nám, že Microsoft Wine prozkoumal až na nejnižší úroveň. Znamená to, že jej považuje za hrozbu." Vyjádření Microsoftu k problematice detekce Wine najdete i na Živě.

Minimo míří na mobilní zařízení s Windows

Mozilla Foundation oznámila, že v létě bude k dispozici první webový prohlížeč Minimo pro mobilní zařízení s operačním systémem Windows CE. Minimo zatím fungovalo jen na linuxových PDA, ale novou verzi bude možné používat na široké škále smarthphonů a PocketPC.

První vývojový build (určený jen vývojářům a dobrodruhům) již umístil vedoucí vývojář Doug Turner na své webové stránky, verze určená pro širší veřejnost by měla být dostupná zhruba za čtyři měsíce. Projekt ale potřebuje nové vývojáře - přestože jádro prohlížeče již bylo úspěšně portováno, uživatelské rozhraní zatím vypadá děsivě a zbývá spousta práce na integraci s Windows CE.

GIMP čekají změny

Vývoj nejoblíbenějšího open source bitmapového editoru GIMP pomalu, ale jistě dospěl na rozcestí. Jako víceúčelový editor zcela neuspokojuje ani webdesignéry, ani tvůrce tiskovin. Sice je doslova přecpán mnoha užitečnými funkcemi, ale jeho grafické uživatelské rozhraní odporuje snad všem zásadám (odkaz vede na anglicky psaný web) pro jeho správnou tvorbu a vypadá opravdu děsivě. Tou nejdůležitější věcí, kterou potřebuje, aby obstál v konkurenci podobných komerčních programů, je v tuto chvíli nový, moderní a uživatelsky přívětivý vzhled. Někteří z jeho vývojářů navíc zcela vážně uvažují o tom, že by bylo vhodné rozdělit GIMP do dvou projektů podobným způsobem, jakým kdysi firma Adobe oddělila program ImageReady od Photoshopu.

Dokonce se objevil nápad, že by bylo dobré vytvořit společné moderní uživatelské rozhraní pro GIMP, Inkscape (vektorový editor) a Scribus (publikační program). Tím by vznikl balík aplikací pro práci s grafikou, který by co do funkčnosti i vzhledu mohl směle konkurovat balíku od Adobe, a Linux by se tak konečně stal použitelnou platformou i pro grafiky. Vývojáři open source aplikací mají často tendenci důležitost uživatelsky přívětivého prostředí podceňovat a dávají přednost přidávání dalších a dalších funkcí, ale úspěch programů jako je Firefox nebo OpenOffice.org naznačuje, že vzhled programu je pro uživatele jednou z nejpodstatnějších věcí.

Diskuze (53) Další článek: Stahujte Maxthon 1.2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,