Software | Operační systémy | Windows 10

Ani tentokrát to nejde úplně bez chyb. Poslední velká aktualizace Windows 10 se některým uživatelům „sekne“

Stává se tradicí, že se po vydání větší aktualizace operačního systému Windows 10 vyrojí problémy s její instalací nebo následným během systému. A ani po aktuální velké podzimní aktualizaci November 2019 Update tomu není jinak. Někteří uživatelé na webu podpory hlásí, že jim pokus o instalaci aktualizace přeruší chybové hlášení a počítač přestane reagovat.

Nejčastěji se objevují chybové hlášky s kódy 0x80073701 a 0x800f0988, ke kterým už Microsoft vydal postup k ruční nápravě a odstranění problému:

  1. Stiskněte Start a napište příkaz cmd
  2. Pravým tlačítkem myši klikněte na Příkazový řádek a zvolte možnost Spustit jako správce
  3. Pokud máte zapnuté Řízení uživatelský účtů (UAC), odsouhlaste, že aplikace může provádět změny ve vašem zařízení
  4. Napište či zkopírujte následující text do příkazového řádku: dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup a potvrďte
  5. Počkejte na dokončení příkazu
  6. Restartuje počítač
  7. Proveďte znovu aktualizaci systému. Už by mělo vše proběhnout v pořádku.

Pravidelně se vyskytující chyby u aktualizací jsou často terčem posměchu vůči Windows 10, ale je nutné si uvědomit, že systém běží na bezmála miliardě různorodých počítačů a zajistit se všemi stoprocentní kompatibilitu je značně náročný úkol. Chyby se navíc vyskytují jen u zlomku uživatelů. Na druhou stranu je přece jen trochu s podivem, že se problémy s velkými aktualizacemi staly již „tradicí“ navzdory rozsáhlému programu Windows Insider, který by je měl zavčas odhalit. 

Diskuze (61) Další článek: Google položil na dno oceánu 10 tisíc kilometrů dlouhý kabel Curie. Už je třetí a zdaleka ne poslední

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,