Bulvár a vtípky | Amazon Echo | Alexa

Ani máma, ani táta. První slovo britského dítěte bylo „Alexa“ a už takových přibývá

Nejrůznější hlasoví asistenti se pomalu stávají standardní výbavou chytrých domácností. Zejména na západ od našich hranic a v zámoří se poměrně úspěšně prosazují chytré reproduktory Amazonu Echo a Echo Dot. Nástup této technologie však v několika rodinách způsobil poněkud neobvyklou situaci.

Hlasový asistent se totiž aktivuje vyřčením jména „Alexa“, následovaným příkazem nebo otázkou. V domácnostech, kde toto chytré zařízení používají často, tedy logicky opakovaně zaznívá jeho jméno. Slyší ho nejen Amazon Echo, ale také všichni členové, včetně nemluvňat.

Tím se dostáváme k jádru pudla: zatímco prvním slovem většiny dětí dosavadních generací bylo „máma“ nebo „táta“, v případě ročního batolete Joa Bradyho to byla „Alexa“. Dítě samozřejmě napodobilo to, co slyšelo od svých rodičů, byť jeho 21letá matka Lottie Ledgerová tvrdí, že se patrně snažilo aktivovat chytrý reproduktor. Potomek byl prý hlasovým asistentem doslova fascinován.

Nyní je malému chlapci 18 měsíců, po neobvyklé premiéře úspěšně pokračuje v rozšiřování své slovní zásoby a více než chytrá asistentka ho prý zajímají auta a traktory.

Nejde přitom o ojedinělý případ. Matka tří dětí Stephanie Danielová v reakci na článek informovala deník Sun Online, že její 18měsíční syn Zavier také jako první vyslovil jméno hlasové asistentky – dřív, než se naučil říkat „máma“ a „táta“.

„Začalo to před několika měsíci. Nerozuměla jsem tomu, co říkal. Myslela jsem, že říká „Lex“ nebo „Lec“ nebo něco takového. Až později, když se jeho řeč zlepšila, jsem si uvědomila, že to je Alexa.“ Dodala, že je to vlastně docela smutné, protože to ukazuje, jak se změnily časy, a také kolik času doma věnovali chytrému reproduktoru.

Ačkoli se jedná o úsměvnou záležitost a těžko se bude dokazovat, jestli dítko opravdu řeklo to, co řeklo a jak dalece bylo vyslovení jména „Alexa“ zřetelné, zpráva se překvapivě silně šíří z britského DailyMailu dalšími médii a sociálními sítěmi. Je za tím především fakt, že mnoho rodičů článek sdílí s tím, že i jejich dítě řeklo mezi prvními slovy „Alexa“. Je to sice úplná banalita, ale názorně ukazuje, jak nové technologie ovlivňují člověka už od útlého dětství.

O tom, že by nějaké batole jako své první slovo řeklo „OK, Google“ zatím zahraniční média neinformovala.

Umělá inteligence brzy ovládne komunikaci:

Diskuze (17) Další článek: Na Plutu byly objeveny duny z krystalů zmrzlého metanu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,